Ak Parti Başakşehir Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal, Haber7.com haber sitesine verdiği röportajda "Seçim sürecinin başından beri açılım üzerine açılım yapanların bu millete ve ülkeye zararlarını unutmadık."  dedi.

işte o röportajın tamamı

Seçim sürecinin başından beri açılım üzerine açılım yapanların geçmişte bu millete ve bu ülkeye verdikleri maddi ve manevi zararları unutmadık. Seçimin Başakşehir için, İstanbul için, Türkiye için en kötü sonucu bu kadroların güç kazanmaları olacaktır. Gün farklılıklarımızı değil ortak değerlerimizi konuşma ve koruma günüdür.

Soru: Öncelikle bize Başakşehir'den bahseder misiniz?

M. Uysal: Başakşehir Başbakanımız sayın R. tayyip Erdoğan'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde temellerini attığı Türkiye'nin en büyük ve modern toplu konutlarından birinin adı idi. Şimdi ise 10 mahalleden oluşan, İstanbul'un en büyük yüzölçümüne sahip ilçelerinden biridir. Bahçeşehir gibi en modern mahalleler de, Altınşehir, Şahintepe gibi ciddi anlamda altyapı hizmetlerini götürmenin inşallah ilk defa bize nasip olacağı mahallelerde ilçemizin sınırları içinde. Başakşehir ve Bahçeşehir isimleri kolay bir belediyecilik yapacağımız izlenimini verebilir ama işimiz o kadar da kolay değil.

Soru: Sizce Başakşehir'in en acil ve en öncelikli çözülmesi gereken sorunu nedir?

M. Uysal: Bu ilçeyi çok yakından tanıyan bir aday olarak elbetteki benim de gözlemlerim var ama biz bu konuyu asıl muhataplarına yani Başakşehir sakinlerine sorduk. Başakşehir’in tek bir sorunu yok.İlçe 3 ayrı bölgeden oluşuyor. Her bölgesinin kendine has sorunları var. Bahçeşehir’de güvenlik ve ulaşım sorun olarak ön plana çıkarken Altınşehir bölgesi altyapı ve üstyapı sorunlarıyla uğraşıyor. Başakşehir Mahallesi'nde ise eğitim, ulaşım ve kültürel alanların yetersizliği ön planda. Bütün bu bölgelerin birleşip bir merkez oluşurulması, kaynaştırılıp geliştirilmesi gerekmektedir.

Soru: Böylesine birbirinden çok farklı ihtiyaçları ve beklentileri olan mahalleleri nasıl yöneteceksiniz, ortak bir dil yakalayabilecek misiniz?

M. Uysal: Yönetim anlayışımız "Birlikte Yönetim" esasına dayanacak. Her mahallenin sorunlarını o mahalle halkıyla birlikte tesbit edip çözüm yollarını arayacağız. Karar alırken ne kadar fazla kişinin kanaat ve desteğinden istifade edilirse kararın uygulaması ve sonucuda o kadar doğru olur. Belediyeyi idare ederken her ne kadar halk bize yetki ve sorumluluğu versede görevimizi yaparken halkın görüşlerine başvurmak başarımızı arttıracaktır. Zaten AB uyum yasaları çerçevesinde belediye yönetimi, STK ların daha etkin olması gayesiyle, kent konseyi kurma zorunluluğu getirmiştir. STK lardan oluşturulan kent konseyinde alınan kararlar belediye meclisinde öncelikle görüşülmek zorundadır. Bu aynı zamanda şeffaflığı da sağlayacaktır. Ak Parti’nin yerel yönetimler yasasına koydurduğu bu maddenin en etkili uygulayıcısı biz olacağız.

Soru: Başta CHP olmak üzere rakipleriniz Altınşehir, Şahintepe, Güvercintepe gibi mahallelerde yıkım yapacağınızı iddia ediyorlar. Bu doğru mu?

M. Uysal: Kesinlikle değil. Bu tamamen bir propaganda malzemesi olarak kullanılmaktadır ve yalandır. Zaten hiç kimsenin tapulu mülkünü yıkmak gibi bir hakkımızda yoktur.

Soru: O halde bu bölgelerdeki sorunları nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

M. Uysal: Çözümün ilk adımı, bu mahalleler Başakşehir ve Bahçeşehirle birlikte ayrı bir ilçe yapılarak atıldı zaten. İkinci adım olarak imar planları çıkarıldı ve yapılacak projelerin önündeki resmi engeller kaldırılmış oldu. Üçüncü adım bu bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmek olacaktır. Belediye binası ve diğer kamu kurumlarıyla, bunların etrafında kurulacak sosyal yaşam alanları ve kısa sürede gelecek olan metro bölgenin değerine değer katacaktır. Belediye olarak standartları belirleyeceğiz ve mahalle sakinlerine kendi yaşam alanlarını daha da güzelleştirmenin yolunu açacağız. Kısa sürede bütün mahallelelerimiz modern bir şehir görüntüsüne kavuşacak.

Soru: İlçenizin bir sanayi bölgesi mi, eğitim bölgesi mi, sağlık bölgesi mi, spor bölgesi mi olarak gelişmesini istersiniz? Yoksa her alanda öne çıkması için mi çaba sarfedersiniz? Başakşehir'i nasıl konumlandırıyorsunuz?

M. Uysal:  İlçemiz çok şanslı. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın sayılı büyük organize sanayi sitesi sınırlarımız içindedir.Türkiye’nin ilk ve tek olimpiyat köyü sınırlarımız içindedir. Sağlık Bakanlığı’nın 1400 dönüm üstüne kurmayı planladığı sağlık kenti de Başakşehir’dedir. Ayrıca İBB’ nin planladığı 3. fuar alanının da burada kurulması için çalışmalar devam etmektedir. Başakşehir de şu anda 3 özel üniversitenin kurulması için gerekli hazırlıklar, çalışmalar yürütülmekte olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ilçemiz gerek sanayi gerek spor gerekse sağlık kompleksleriyle öne çıkacak bir yerdir. Her dört konuda da Başakşehir'i bir marka yapacağız.

Soru: İlçedeki ulaşım sorununu nasıl çözeceksiniz? Taksi dolmuş, minibüsle ulaşım konusunda ne düşünüyorsunuz?

M. Uysal:  Metro bitmek üzere. Mayıs ayı içinde deneme sürüşleri başlayacak. Olimpiyat Köyü’nden sonra Güvercintepe Mahallesi’ne kadar metro uzatılıp, 2009’un sonunda düzenli seferlere başlayacaktır. Güvercintepe’den hemen sonraki bölümde de İBB nin hafif raylı sistem projesi var. Ancak bunlar tamamlanıncaya kadar mevcut sistem devam edecek.

Soru:  İşsizlik sorununun çözümü için bir model geliştirdiniz mi? İşsiz gençlerimizi sokaktan, genç kızlarımızı evden nasıl kurtaracaksınız?

M. Uysal: Geliştirdiğimiz projelerden biriside budur. En büyük organize sanayi sitesi sınırlarımız içerisindedir. Buarada 200 bin kişi çalışmaktadır. Bunun en az 150 bini vasıfsız işçidir. OSB’nin yöneticileri ile görüşmelerimiz sonucunda; ihtiyaç duyulan alanlarda, bölgemizdeki işsiz kişilere eğitimler verilerek bu bölgenin iş gücü ihtiyacının bölge insanıyla karşılanmasını sağlayacağız.

Soru: Sosyal Belediyecilik anlamında neler yapacaksınız?

M. Uysal: Halktan kopuk sözde halkçıların itirazlarına rağmen sosyal yardımları arttırarak devam ettireceğiz. Bölgenin tamamında Sağlık Ocakları ve Kamu Sağlığı Merkezleri oluşturarak herkesin temel sağlık hizmetlerinden kolaylıkla yararlanabilmesini sağlayacağız.

Kadın Sağlığı Merkezleri kuracağız.Yaygın bir şekilde oluşturacağımız Özürlüler Merkezleri ile ilçemizdeki özürlülere hayatı kolaylaştırmaya çalışacağız.

Soru: Başakşehirlilerin sosyal ve kültürel etkinlikler için ilçe dışına çıkmalarını gerektirmeyecek adımlarınız olacak mı?

M. Uysal: Kuracağımız sosyal ortamlar ve yapacağımız organizasyonlarla Başakşehirlilerin hayatı daha da renklenecek. Yüzyıllardan beri sürdürdüğümüz mahalle kültürümüzün site hayatına kurban gitmesine seyirci kalmayacağız. Özellikle yaşlılarımız için hoşca vakit geçirebilecekleri  mekanlar oluşturacağız. Her mahalleye Semt Konağı  ve Kültür Evleri yapacağız. Bu mekanlarda düzenleyeceğimiz aile eğitim programları, kişisel gelişim ve hobi kursları ile daha nitelikli, daha donanımlı fertler, mutlu aliler idealine katkıda bulunacağız.

Soru: Eğitim alanında projeleriniz neler ?

M. Uysal: İlçemizin bütün mahallelerinde İlköğretim Okulları, Liseler ve Meslek Liselerine olan ihtiyaçları belirleyerek yapılacak yerleri tesbit edeceğiz. İl Özel İdaresi ve Milli Eğitim Bakanlığı ile etkin işbirliği yaparak ilçemize yeni okullar kazanıracağız. Mevcut okulların şartlarını iyileştireceğiz. Ayrıca özel müteşebbisleri ilçemize eğitim yatırımı yapmaları konusuna teşvik edeceğiz.

Soru: Başakşehir için en iddialı projeniz nedir?

M. Uysal: İlçe merkezi. İstanbul’un hiçbir ilçesinde olmayan bir kent meydanı kurulması ve ilçe merkezinin bu meydanda yapılandırılması en iddialı ve öncelikli projelerimizdendir.

Soru: 5 yıllık başkanlık döneminiz bittiğinde nasıl bir Başakşehir hedefliyorsunuz?

M. Uysal: Düzgün sokaklarıyla, depreme dayanıklı binalarıyla, sosyal donatı alanlarıyla,kent meydanıyla,kültür yapılarıyla tüm altyapı ve üstyapı problemleri bitmiş bir Başakşehir hedefliyorum. Bunlar fiziki şartlar. Bunlardan daha önemlisi, asıl hedeflediğim herkesin Başakşehir’de yaşamaktan,başakşehirli olmaktan keyif alması,eşlerini dostlarını burada yaşamaya teşvik etmeleri diğer ilçelerde yaşayan insanlar için, buranın çekim merkezi olmasıdır.

Soru: Mutlaka yaptırdığınız anketler vardır. Durum nasıl gözüküyor, ayrıca son olarak seçmeninize mesajınız nedir?

M. Uysal:  Öncelikle bütün başakşehir'lilere gösterdikleri teveccühden dolayı teşekkür ediyorum. Gerek kendi yaptırdığımız, gerekse başka kurumlarca yaptırılan anketlerde açık ara önde gözüküyoruz. Yapılan bütün anketlerin diğer bir ortak sonucu da sol oyların CHP'de toplanmakta olduğu. Ben Başakşehir'in sağduyulu seçmenlerinin daha duyarlı ve daha bilinçli olduklarına inanıyorum. Bunu zaten anketlerde de görüyoruz. Seçimde daha da net göreceğiz. Gün farklılıklarımızı değil ortak değerlerimizi konuşma ve koruma günüdür. Başakşehir'de, İstanbul'da ve bütün Türkiye'de ne kadar güçlü kazanırsak sesimiz o kadar gür çıkacak. Bu seçimin Başakşehir için en hayırlı netice ne ise öyle sonuçlanmasını diliyorum.

Editör: TE Bilisim