Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcıları ve birim müdürleri, Tunus’tan gelen Nahda Hareketi Partisi yetkililerine belediyenin yaptığı sosyal, fiziksel ve kültürel projeleri anlattı. Belediye Hizmet Binası’nda bulunan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen program, sabah erken saatlerinde başladı ve gün boyu sürdü.
YENİLENEN ESENLER’İ ANLATTI
Esenler’de gerçekleştirilen “İmar, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Uygulamaları” hakkında Tunuslu heyeti aydınlatan Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Oğuz Türk, “Yeni Esenler Yenilenen Esenler” konulu bir sunum yaptı. “Esenler’de güvenli ve estetik konutlar yapmak için çalışıyoruz” diyen Türk, ilçede kapsamlı bir kentsel dönüşüm çalışması yürüttüklerini kaydetti. Devletin kentsel dönüşümü teşvik ettiğini söyleyen Türk, “Allah’ın izniyle Esenler’de çocuklara tabut değil konut bırakıyoruz” dedi.
HER ŞEYİN BAŞI YASA
Kendisine yöneltilen soruları da cevaplayan Türk, uygulama planlarının önemine dikkat çekti. Türk, “Kentsel dönüşümde hangi bölgenin ne amaçla kullanılacağının bilinmesi için mutlaka uygulama planı yapılmalı. Böylece kaçak yapının önüne geçilmeli. Biz de belediye olarak yaptırımlarımızla kaçak yapının önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi. Yasalara uyulması konusunda Tunuslu heyete tavsiyelerde bulunan Türk, “Her şeyin başı yasadır. Yasa olmadan hiçbir şey yapamazsınız” diye konuştu.
İHALEDE REKABET ÖNEMLİ
Türk’ün ardından Tunuslu heyetle bir araya gelen Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Aydın, “Belediyelerin Mali Yönetimi” konusunda bir sunum yaptı. “Belediyenin parasını harcarken, kendi paramızdan daha dikkatli harcıyoruz çünkü 50 bin kişinin hakkı var o parada” diyen Aydın, “Bu yüzden biz hizmet yaparken, Cennet’e de Cehennem’e de çok yakın hissediyoruz kendimizi. Harcamaların hepsi ihale ile yapılıyor. İhalede rekabeti sağlamak önemlidir” şeklinde konuştu.
2 ÖNEMLİ KRİTER
Ekonomik işlerde en büyük istikrarın güven ilkesine dayandığını belirten Aydın, “Bu sayede en optimal fiyatları alabiliyoruz. Bu da bize tasarruf sağlıyor. İhaleden sonra müteahhitler, ödemelerini ne zaman alacığını bilmiyorlar ama bizde bellidir. Bu sayede yüzde 40'a varan indirim alabiliyoruz” dedi. Aydın, belediyelerin başarılı olmalarının kriterlerini, “Bir belediyenin en başarılı olması için en önemli iki kriter; iletişim ve ekonomidir. Doğru algılanmalısınız. Allah'ın izni ve vatandaşın rızasıyla başarılı olursunuz” şeklinde açıkladı.
BELEDİYELERDE BAŞARI İÇİN
“Belediyelerde Kurumsallık ve Hukuki Çözümler” konusunda konuşan Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, belediyelerin başarılı olması için neler yapmaları gerektiğini anlattı. Çetinkaya, “Belediyelerin başarılı olması için alan, personel ve halkı iyi idare etmesi gerekir. Belediye sadece, çöp ve imar gibi temel ihtiyaçları karşılamakla kalmamalı. İlçede yaşayanları abad etmek gerekiyor. Göreve geldiğimizden bu yana, Esenler'de arsa fiyatları her geçen gün katlanarak artıyor. Vatandaşların mülklerindeki değer artışını belediye kazandırıyor. Bu sadece çöp toplamakla değil, şehri kalkındıracak projelerle olur” dedi.
HALKLA İÇ İÇE
“Bizim başarılı olmamızdaki en büyük etkenlerden biri de, başkanımızın sürekli halkla iç içe olması” diyen Çetinkaya, “Başkanımız bir noktada sorun olduğunda, hemen sorunu çözmek için o noktaya gidiyor, vaktinin çoğunu, halk günü ve esnaf ziyaretleriyle vatandaşlara ayırıyor” diye konuştu.
GÖKSU’YU TEBRİK ETTİLER
Heyet, akşam saatlerinde Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile bir araya geldi. Göksu, Tunuslu yetkilileri Esenler’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Toplantıda Tunuslu heyet, Başkan Göksu’yu 2014 Mahalli İdareler Seçimi’nde İstanbul’da AK Partili belediyeler arasında en çok oy alan belediye olması sebebiyle kutladı. Heyettekiler, Tunus’ta yaklaşan seçim dönemi sonrasında iktidara geçmeleri hâlinde Esenler’in örnek projelerinden de yararlanmak istediklerini söylediler.
YÜREĞİNİZİ KOYUN
Esenler Belediyesi’nin sosyal, kültürel ve fiziki projelerinden kısaca söz eden Göksu, “Esenler’de göreve geldiğimiz 2009 yılından bugüne Esenlerliler bizden 5 şey istemişti. Allah’a çok şükür biz 500 proje geliştirdik. Esenler’de 5 yılda yaptıklarımızı bir yerel yönetim ancak 40 yılda yapabilir. 5 yılda Esenler’e yüreğimizi koyduk.  Biz bir yerel yönetimin 40 yılda yapabileceklerini Allah’a hamd olsun 5 yılda yaptık ve bitirdik” dedi. Göksu, Tunuslu heyete “İnandığınız sürece başarılmayacak, üstesinden gelinmeyecek şey yoktur. Siz de hayal eder, inanır, emek verir, yeri gelir gözyaşı dökerseniz yani en başta Allah’a güvenir, sonra ülkenize, milletinize yüreğinizi verirseniz önünüzde hiçbir engel kalmayacaktır” tavsiyelerinde bulundu.
İLHAM KAYNAĞI OLDU
Tunus Heyeti de, Esenler’de yürütülen projelerin kendilerine ilham kaynağı olduğunu söyledi. Karşılıklı başarı dileklerinin iletildiği programda Belediye birim müdürleri de çalışmalar hakkında bilgi vererek kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar.
  
Editör: TE Bilisim