Esenlerli öğrenciler, Esenler Belediyesi Kütüphaneler Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Birlikte Kitap Okuyoruz” projesiyle bir yandan kitaplarını okumaya, diğer yandan hayalini kurdukları meslekler hakkında bilgi sahibi olmaya devam ediyorlar. “Kendi Hedefini Kendin Seç” sloganıyla yürütülen proje kapsamında öğrenciler, meslek büyükleri tarafından verilen seminerlerle kendi hedeflerini kendileri belirliyorlar. Daha önce avukatlık ve doktorluk meslekleri hakkında seminerlerin verildiği proje kapsamında, son olarak İstanbul Anadolu Yakası İtfaiye Müdürü Orhan Akyıldız itfaiyecilik alanındaki tecrübelerini Esenlerli öğrencilerle paylaşarak, sorularını cevaplandırdı.

YILDA 45 BİN İTFAİYE VAKASI

Anadolu Yakası İtfaiye Müdürü Orhan Akyıldız tarafından, öğleden önce Esenler Belediyesi Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi’nde, öğleden sonra da Yavuz Selim Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen seminerde Esenler Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Hasan Taşçı da salonu dolduran öğrencilere eşlik etti. Seminer, itfaiye teşkilatının 24 saatlik yoğun çalışma temposunu anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı. İtfaiyeciliğin zor bir meslek olduğunu ancak zor olduğu kadar da güzel bir meslek olduğunu belirten Akyıldız, "Bir canı yangından kurtararak yaşama bağlamanın verdiği haz tarif edilemez. Bir itfaiyeci sadece yangınlara müdahale etmez, çok çeşitli işler de yapar” dedi. “İstanbul'da yılda yaklaşık 45 bin tane itfaiye vakası gerçekleşir" diyenAkyıldız, “İtfaiyecilerin fiziki olarak da, akıl olarak da güçlü olması gerekiyor. Bu yüzden itfaiyecilerin eğitimi bitmez. Bir itfaiyecinin her gün mutlaka bir eğitim programı vardır ve itfaiyeci 50 yaşına da gelse eğitim programı vardır. Mutlaka spor çalışmalarını yapar” şeklinde konuştu.

İTFAİYECİ OLMANIN YOLLARI

İstanbul’da meydana gelen bu itfaiye vakalarının 25 bin tanesinin yangın, 20 bin tanesinin de farklı nedenlerden çıktığına dikkat çeken Akyıldız, “İtfaiyeci şehirde yaşayan insanların hayatlarını tehlikeye sokan, normal yaşamlarını sekteye uğratan ne varsa, bu durumların ortadan kaldırılması için gerekli çalışmalar yapar” dedi. Çocuklara çeşitli tavsiyelerde de bulunan Akyıldız, “İtfaiyeci olmanın 3 yolu vardır. Birincisi, itfaiyeci meslek liselerinde okuyarak, ikincisi meslek yüksekokulunda, bunun dışında da farklı okuldan mezun olup memur olarak gerekli puanı alarak itfaiye teşkilatının 2 yıllık eğitimini tamamlayıp olur” diye konuştu.

UYGULAMALI İTFAİYECİLİK EĞİTİMİ

Soru-cevap bölümüyle devam eden programda öğrenciler, yangın vakalarında kullanılan araç-gereçleri daha yakından tanıma fırsatı da yakaladılar. İtfaiye aracı ve yangın söndürme tüpü gibi itfaiye araçlarını işin ehlinden can kulağıyla dinleyen öğrenciler, uygulamalı olarak temel itfaiyecilik eğitimi aldılar. 
Editör: TE Bilisim