Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu , İstanbul ’da dünyanın en modern arıtma tesislerinin bulunduğunu belirterek, suda koku olduğu yolundaki iddiaları yalanladı.

Arıtma tesislerinde aktif karbon kullanıldığını belirten Eroğlu, "İstanbullular müsterih olsun suda ne koku ne de yabancı madde var. DSİ, İSKİ ve Hıfsızsıhha sürekli suyu ölçüyor ve inceliyor. Birileri 'Su sıkıntısı olsun, hükümete, bakanlığa ve belediyeye vuralım' diyor ama istedikleri olmayacak. Benim de bıyığımla uğraşmasınlar" dedi.

Konya’dan karayoluyla Kayseri’ye gelen Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, Kayseri Valiliği'ni ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık olarak orman olmayan yerlere teşkilat kurarak, Türkiye’yi ağaçlandırmak için 21 milyon hektar yerine 78 milyon hektarı ağaçlandırmayı hedeflediklerini söyleyen Veysel Eroğlu, "Özellikle orman olmayan yerlere teşkilat kurup, yeri ormanlar oluşturacağız. Orman İdaremiz 175. yılını kutlarken artık dar bir çerçeveden ve bölgelerden çıkıp, ülke sathına yayılacak" diye konuştu. Türkiye’deki yatırımlardan söz ederken, sağlık sektöründeki iyileşmeye de dikkat çeken Veysel Eroğlu, "Çok çalışırsanız , hasta olmazsınız. Bakın ben çok çalışıyorum, onun için de hasta olmuyorum" diye espri yaptı. Köylere hizmet konusunda önemli adımlar attıklarını 60 milyon yatırım yaptıklarını belirten Eroğlu, "Birilerinin mamaları kesildiği için, hortumları kesildiği için vatandaşlara doğruları anlatmıyor, yazmıyorlar. Bunların arasında bazı medyalar da var. Sizler, yerel medya bizim canımızsınız. Biz birilerinin hortumunu kesip, millete akıtıyoruz" dedi.

İSTANBUL'UN SUYU

İstanbul’un suyu konusunda her kafadan bir ses çıktığını söyleyen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

"İstanbul’daki su arıtma tesisleri, dünyanın en önemli ve en modern arıtma tesisleridir. Şu anda 2 milyon 700 bin su arıtmasına karşın, 3.5 milyon metreküp su arıtacak tesis kapasitemiz var. Eskiden, iyi biliyorum, suyun yüzde 3’lük bölümü bile arıtılmıyordu. Kağıthane'deki arıtma tesislerinde 1.5 metre sazlar büyümüştü. Şimdi girin İSKİ sitesine suyla ilgili biyolojik, kimyasal , tortu ve berraklıkla ilgili tüm parametreleri görürsünüz. İstanbul’un suyu üzerinden belediyelere, bakanlığımıza ve hükümetimize vurmak isteyerler var. Kuraklık nedeniyle su kaynaklarımızda yüzde 27’lik bir azalma oldu. Aradaki fark yağmurlarla kapatılmadı. Biz de Büyük Melen Çayı'nı su kaynaklarımıza bağladık. Alibeyköy barajına gelince, burası aktarma istasyonu. Gazeteciler gelip gidip burada çekim yapıyor. Biz burayı artık aktarmada kullanmıyoruz, Kağıthane'ye suyu direkt basıyoruz. Dolaysıyla Alibeyköy Barajı'nın kendi havzasındaki su var."

Sudaki koku iddialarına da değinin Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

"Arıtma tesislerinde aktif karbon kullanılıyor. O nedenle koku yok. Melen’den, Sakarya’dan gelen su da sürekli inceleniyor. Su kalitesi araştırılıyor. Metal var mı yok mu bakıyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. DSİ, İSKİ sürekli su değerlerini izliyor. Sağlık Bakanlığımıza bağlı Hıfsızsıhha’da suyu sürekli denetliyor. Bunlar gündeme kasıtlı olarak getiriliyor. Suyla, benim bıyığımla uğraşıyorlar. Bu sayede herhalde suyun kıymetini anlıyorlar. Zira, ben de İstanbul’da oturdum, eskiden bir haftada su akardı. Evler bidonlarla dolardı. Vatandaşın endişesini anlıyorum ama müsterih olsunlar."

DHA
Editör: TE Bilisim