ABD'deki temaslarını bitirerek yurda dönen Erdoğan, en çok merak edilen konulardan biri olan Ermeni açılımıyla ilgili beklenen açıklamayı yaptı. Ermenistan'la diplomatik ilişkileri başlatacak normalizasyon anlaşması 10 Ekim'de imzalanıyor.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD dönüşü İstanbul Atatürk Havalimanı'nda temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada anayasa değişikliği, Kürt ve Ermeni açılımı, İran ve Amerika'yla füze alımı anlaşması yer aldı.

Erdoğan, en fazla merak edilen konuların başında gelen Ermeni açılımıyla ilgili "ABD Başkanı Barack Obama ile Ermenistan'la atılacak adımları, terörle mücadeleyi görüştük. Ermeni açılımıyla ilgili 10 Ekim'de Dışişleri Bakanları hazırlanan metni imzalayacak" dedi.

Anayasa değişikliğinin de her zaman gündemde olduğunu belirten Erdoğan, "Görünen o ki parlemento ve kurumlar hazır değil, demokratik açılım içinde bazı konuları ele alacağız" dedi.


Başbakan Erdoğan'a yeni bir nükleer tesisin varlığını açıklayan İran'a yönelik yaptırımlar da soruldu. Erdoğan İran'a askeri müdahale senaryolarına karşı çıktı; bunun bütün dünya uluslarını rahatsız edeceğini söyledi.

Füze alımı

Erdoğan, Türkiye'nin ABD'den almayı planladığı füze rampalarıyla ilgili de, kamuoyunda yanlış bilgilerin yer aldığını söyledi. Erdoğan, medyada yer alan ifadelerin doğru olmadığını ve henüz alımın kesinleşmediğini vurguladı.

Başbakan, "Bu konuda da ifade edilen rakamlar çok yanlış. 7-8 milyar dolarlık alım söz konusu değil. Verilmiş bir karar söz konusu değil. Savunma Sanayi Müsteşarlığımız konuyla ilgili çalışmalarını yapıyor. Böyle bir şey icra komitesine gelecekse, bu paket aslında 4 rampalık bir pakettir ve 1,3 milyar dolarlık bir ihale söz konusudur" dedi.

Erdoğan, "Bunlar da mobildir, sabit değildir. Konuyu burada da saptırıyorlar. Kimisi 'bu İran'a karşı mı, Batı'ya karşı mı alınıyor' gibi hedef saptıran başlıklar atıyor. Bunlar yanlış. Mobil olursa zaten nerede ihtiyaç duyulursa eğer alınması halinde orada kullanılır. Ama şu anda henüz bu işin talebi var. Görüşülme safhasındadır. Ama icra konseyimize gelmemiştir. İcra Konseyimize henüz böyle bir şey gelmemiştir. Söylendiği gibi bir rakam değildir. Mesela komşumuz Yunanistan'da 6 tane füze rampası var. Türkiye'nin ona karşı böyle bir şeyi yok. İran'da ne kadardır bilemiyorum" diye konuştu.

Erdoğan son olarak, "Gerek BM Genel Kurulu gerekse G-20 Zirvesi'nde ve Amerika'nın önde gelen gazeteleriyle yaptığımız mülakatlarda, ülkemizin görüşlerini en iyi şekilde tüm dünya liderlerine ve dünyaya duyurma fırsatımız oldu" dedi.

Editör: TE Bilisim