Türkiye Kültür Vakfı'nın Haliç Kültür Merkezi'nde düzenlediği '40 Vakıf İnsana Saygı' Kongresinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan doğuya batıya kuzeye veya güneye yaklaşmadıklarını, dört bir yana uzanan politika izlediklerini belirterek "Merhum Turgut Özal'ın o zaman gördüğü ve cesaretle savunduğu fikirlerin uzun bir kesintiden sonra tekrar savunulması gerektiğine inanıyorum" dedi.

ŞAŞIRTAN KONUŞMA

Toplantıya, Erdoğan'ın konuşmasının ardından Turgut Özal ile ilgili sunum yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim üyesi Berat Özipek'in sözleri dramgasını vurdu. Özipek son günlerde tartışılan demokratik açılım ve irticayla mücadele eylem planıyla ilgili "Turgut Özal yaşasaydı kesinlikle demokratik açılıma destek verirdi. AKP ve Fethullah Gülen'i bitirme planına karşı, gereğini yapmasını beklemez, Genel Kurmay Başkanı'nı görevden alırdı" dedi. Özipek'in sözleri alkışlarla desteklendi.

AYDINLARA ELEŞTİRİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Milli Kültür Vakfı'nın 40. yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" konulu programa katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, aydınlarla ilgili eleştirilerde bulundu. Erdoğan, son 200 yıl içerisinde yaşanan olayların derin izler bıraktığını söyleyerek, "Bu süreçte aydınlarımız ciddi savrulmalar yaşadı. geçmişte yaşadığımız bir çok şeyin temelinde hassasiyetinden kopuşunun temel olduğunu belirtmek isterim. Bir avuç insan bu kopuş sürecinde bu milletin öz değerlerine kulak verdiler. Onların hayatları adanmış bir hayattır. Onlar bu ülkenin topraklarının ruh kökleridir, her türlü fedakarlığı yaptılar" dedi. Necip Fazıl Kısakürek'in muhalif duruşundan ve Cemil Meriç'ten bahseden Başbakan Erdoğan, "Osmanlı her yıl yaptığı eserlerin başına çınarlar dikerdi. İşte bu kırk kişi yüzyıllara aydınlatacak çınarlar olarak görüyorum" diye konuştu

"BİZ NE BATIYA NE DOĞUYA NE KUZEYE NE GÜNEYE TERCİH YAPAMAYIZ"

Başbakan Erdoğan, kamplaşmalar ve bloklar yaşandığını söyleyerek, "Elbette hakikat ışığı fikirlerin çarpışmasından doğar. Biz de fikirler çarpışmadı. Ayrı kutuplara savrulduk. Bazı meselelerin üzerinde durulmadığını gördük" dedi.

Türkiye'nin dış politikasının dışarıda son günlerde tartışamaya açık olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Biz ne batıya ne doğuya ne kuzeye ne güneye tercih yapamayız. Biz doğuya batıya kuzeye güneye yönelerek normalleşmeyi yakalamış bir Türkiye'yiz" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan azınlıklar meselesinin gündeme getirildiğini söyleyerek, Kürt açılımından bahsetti. Erdoğan, "Adına ne dersiniz deyin. İster Kürt meselesi ister Güneydoğu Anadolu meselesi deyin. Bakıyorsunuz aydınlarımız bir yöne doğru savruluyor. Siyaset ve siyasetçide bu ikilemden etkileniyor. Çünkü oda rant peşinde. Sadece para akla gelmesin siyasetin de bir rantı var. Onun da peşinden koşanlar var. En büyük en önemli en kronik olarak ortaya koyduğumuz siyasi irade, anlamsız entellektüel ve hissi temelden yoksun bir muhalefet ile karşılaşıyor. Milliyetçiyim diye muhalefet edenler millet ve millet tasavvurundan yoksun, sosyal ve demokrat olduğunu iddia edenler, dünya gerçeğinden sosyal demokrasinin milli temelinden yoksun, mukaddesatçıyım diyenler de maneviyattan yoksun. Biz ne kadar zor olduğunu bile bile bu yola çıktık. Memnuniyetle görüyorum ki toplumda geniş bir mutabakat oluştu. Bu sürecin üzerinde daha fazla durulması gerektiğine inanıyorum. Bin yıllık kardeşliğimizi pekiştirecek bir görüşün ortaya konulmasını arzu ediyorum" dedi. 

Editör: TE Bilisim