Erdoğan, yaptığı konuşmada, anneliğin siyaseti, ideolojisi, sağcılığı, solculuğu olmadığını söyledi.

Fikirler ortaya konuldu’Toplantıya 80’in üzerinde katılımcının katıldığını ve fikirlerini rahatça ortaya koyduğunu belirten TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de “Tüm kadın sivil toplum kuruluşları açılımın devam etmesinden ve açılıma katkı sağlamaktan memnun. Katkı sağlamaya devam etmek istiyorlar” dedi.

NOTLAR
Toplantıda gergin anlar

Toplantıya katılanlar Erdoğan’ın hem açılış konuşmasını hem de soru-cevap kısmındaki tavrını genel anlamda olumlu bulmuşlar. Ana başlıklarla görüşmenin satır başları şöyle:

-Erdoğan açılımın “Kürt” açılımı olarak tanımlanmasını doğru bulmadığını iletti. Başbakan üç kez “Buna demokratik açılım demeliyiz” diye konuştu.

-Erdoğan’a açılımın ne olduğunun baştan topluma iyi anlatılmadığı eleştirisi yapıldı. Doğu’da yatırımları da olan bir işkadını “bugüne kadar kaç isim değişti. Ortak paydayla geniş katılımla yapılsaydı. Keşke açılımı kadınlarla başlatsaydınız” dedi.

-Başbakan Kürtlerin-Türklerin partisi yaklaşımının PKK’nın elini kuvvetlendireceğini savundu.

-80 kişinin söz aldığı bölümde bir diğer katılımcı “bölgeye yolladığınız imam, öğretmen, tüm devlet görevlileri bölge halkının isteklerine anlayış gösteren ılımlı insanlar olmalı” teklifini getirdi.

-Bir iş örgütünün başkanı “ekonomik ve sosyal konseyin bölgede toplanmasını” önerdi.

-Toplantının “az da olsa gerildiği” iki an yaşandı. Bunlardan birincisi, bir kadın derneği temsilcisinin Başbakan’a “Başörtülü kadınların sorunlarına gösterilen hassasiyet niye Kürt kadınlarına gösterilmiyor?” sorusu oldu. Soruya sinirlenen Başbakan “ülkedeki her bireyin sorunlarına aynı şekilde yaklaşıyoruz” yanıtını verdi. Diğer olumsuz yanıt verilen öneri ise “Kürtçe eğitim” konusunda geldi. Başbakan “Kürtçe eğitim de mümkün olsun” isteğine bunun şu anda gündemde olmadığı karşılığını verdi.

Editör: TE Bilisim