Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin "Cumhurbaşkanı, yargı ile ilgili 3 maddeyi referanduma götürme garantisi versin, pakete destek olalım" önerisine sürpriz bir şekilde yeşil ışık yaktı. Erdoğan, CHP ile yasal zemin olduğu taktirde Anayasa değişikliği konusunda CHP ile nikah kıyıp, teklifine "evet" diyecek.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın evsahipliğini yapacağı "Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak için Washinton'a giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. CHP'nin Anayasa paketi ile ilgili teklifinin hatırlatılması üzerine, "Yasalara uygun olanlara her türlü kolaylaştırıcı yaklaşımla davranırız. Ancak şu an ana muhalefet, Cumhurbaşkanı'nı siyaset minderine çekme gayretinde. 367'yi aşarse paket zaten yasalaşır. Oylamada eğer 330-367 arasında bir rakamda kalınırsa da referandum yolu açılır. Cumhurbaşkanı burada nasıl bir takdir kullanır bilmiyorum. Ancak bu teklifin yasal zemini var mı bilmiyoruz" dedi.
PAKET BÖLÜNEBİLİR

Erdoğan, "Paketin bölünmesi, yani üç maddenin ayrıca referanduma gitmesi söz konusu olabilir mi?" sorusuna da, "Yasal zemini varsa biz varız. Millete götürülecekse biz çekinmeyiz. Ben milletime güveniyorum. Ben arkadaşlarıma, yetkili kurullarıma danışıp karar vereceğim. Ama kişisel olarak karşı değilim" şeklinde karşılık verdi.

GERGİNLİĞİN SEBEBİ BELLİ

Erdoğan, Almanya ve İtalya'dan yüksek yargı seçimleri ile ilgili örnekler vererek, YARSAV'ın savcı ve hakimleri toplayarak brifingler vereceği haberleri için de, "Kimlerin gerginlik çıkarmak istediği ortadadır" dedi. Anayasa paketinde yüksek yargının nasıl oluşacağını anlatan Erdoğan şöyle konuştu: "Meclis'in yüksek yargının oluşmasında belirli bir gücünün olması lazım... Şu an sadece atanmışların belirlediği bir yargı var. Danıştay, yürütmenin bütün adımlarını kesiyor. Valilerin atamaları bile dönüyor. İtalya'da tamamının belirlenmesinde kürsüdeki hakim ve savcılar söz sahibi. Almanya'da tamamını Federal ve Yerel Meclis'ler atıyor. Biz, Sayışay ve Barolar Birliği'nin adayları arasında elemeyi Meclis yapsın diyoruz. İlk derece kürsü hakimlerini de Yüksek Yargı'nın oluşmasına dahil ediyoruz. Ancak bunlara bile tepki var"

OLMADIK KURALLAR ÇIKIYOR

Paketle Anayasa Mahkemesine hukukçu olmayan üyelerin atanacağı eleştirisine Erdoğan, "Mevcut Başkan da 'hukukçu' değil. İyi de 20-25 yıldır bu sistem işliyor. Oraya atanmış büyükelçiler de var. Onları neden söylemiyorsunuz. Emeklisi, onursalı, vesaire… Şimdiye kadar neredeydiniz? 'Yüksek yargıda personel açığı var' diyorlar. Peki tamam. Şimdiye kadar nasıl atama yapıldıysa yine yapalım diyoruz. Hayır diyorlar. Kamera koyalım diyorlar. Değişik kuralların icat edildiği bir dönem yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

KUTUPLAŞMANIN SEBEBİ CHP

Erdoğan, Yüksek Yargı'da bugünkü kutuplaşma ve gerginliğin tohumunun CHP tarafından atıldığını da dile getirerek, şöyle konuştu: "Bu sözlerinde samimiyseler, dürüstçe göstersinler. Maddeler ortada, muhalefet somut konuşsun. Şu şu AK Partilileştirme hareketi desinler. Ama tek bir örneği yok. Tersine örnekler var. "Kendi mensubum olmayanı atamayacağım da kimi atayacağım" demişlerdir. Yargıyı 'çaycıya' kadar değiştireceğini söyleyen parti varsa, aranıyorsa bu CHP'dir. Bugünkü kamplaşma tohumları o zaman atılmıştır. Gerginlik varsa, kökleri o günlerde yatıyor. O günleri TV programlarında anlatacağız."
Editör: TE Bilisim