Başbakan Tayyip Erdoğan, gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarlarına dün verdiği iftar yemeğinde Kürt açılımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, sürecin kısa, orta ve uzun vadeli adımları olacağını anlattı. 

Erdoğan özetle şunları söyledi:

SORUMLULUK HÜKÜMETİNDİR

“Muhatap olarak milletimizi, onların vekillerini görüyoruz. O yüzden demokratik açılım projemiz önce parlamentoya gelecek. Oluşmuş, yüzde 100 kesinleşmiş bir içerik yok. Bunu müzakere ediyoruz. Etmeye de devam edceğiz. Çünkü bu bir süreç. Hak ve özgürlüklerdeki kısıtlamalardan tutun da işsizliğe kadar sorun alanları nelerse, hepsini kapsayacak. Sorumluluk hükümetimizindir.

BAHÇELİ'YE ELEŞTİRİ

Önce kapalı oturum düşündük. Ama MHP lideri Devlet Bahçeli ‘Biz bunu teşhir ederiz’ diyebildi. Anayasa’ya rağmen diyebildi. Şimdi yeniden değerlendiriyoruz. Normal oturum da olabilir.

30 TRİLYON HARCANDI

Açılım yeni bir şey de değil. Parti programımızda bu var. Ben 2005’te Diyarbakır’da bir konuşma yaptım. Ayrıca iktidara geldiğimizden beri bugüne kadar bölgeye yaptığımz yatırımların tutarı 25-30 katrilyonu buldu. 

BAYKAL'A MEKTUP GÖNDERECEK

Bahçeli ve Baykal’a diyoruz ki, gelin söyleyin şurası yanlış deyin. Biz de orayı çıkaralım. Biz bir inat içinde değiliz. Şimdi sayın Baykal’a mektup yazacağım. Benimle görüşmeyi kabul ederse görüşeceğim. Etmezse ne yapayım? Ondan sonra Başbakan olarak da Genel Başkan olarak da yapabileceğim fazla bir şey kalmıyor. O zaman dağ taş yürürüm, halkıma anlatırım. Biz isteyen değiliz. Gelin diyoruz, bu projeyi birlikte oluşturalım. Bu da AK Parti’nin projesi olmasın. Bir milli birlik projesi olsun istiyoruz. AK Parti bu projenin ortak işletenlerinden biri olsun.

KUZEY IRAK YÖNETİMİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Suriye, demokratik açılıma destek verdi. "Dağdaki bin 500 kadar Suriyeli'yi teslim alırız" dedi. Kuzey Irak yönetimi ile görüşmelerimiz sürüyor. Belki Erbil'de bir başkonsolosluk açabiliriz.

ASKER DESTEKLİYOR MU?

MGK'da görüşmeler gizlidir. Kim ne konuştu açıklayamam. Ancak MGK basın bildirisi oybirliğiyle yapılır. Askerin tavrını anlamak için de basın bildirisine bakmak lazım.

DTP'LİLERE RİCADA BULUNMUŞ

Ben daha önce, biliyorsunuz DTP’lilerle görüştüm. O görüşmede açıkça söyledim Terörist başını kendimize muhatap almayız. Bir terör örgütünü kendimize muhatap almayız. Bunu onlara söyledim ve rica ettim ‘Lütfen söylemlerinize dikkat edin’ dedim. Ne kadar dikkat edip etmediklerini görüyorsunuz.

DTP'NİN OYU TEHDİTLE

DTP Kürterin temsilcisi de değildir. Aldıkları oyun çoğu da tehditledir.

OY KAYBETME RİSKİ

Ben her türlü riski aldım derken, kastettiğim şey, oy kaybetme riskidir

Editör: TE Bilisim