Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürt sorununa ilişkin "İçeride ve dışarıda çok iyi şeyler olacak" söylemini de, "Kötü şeyler mi söyleseydi" diyerek savundu.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, basında Türkiye-Azerbaycan ilişkileri hakkında çok olumsuz haberler yer aldığını, buna parlamenterlerin açıklamalarının da tuz biber ektiğini söyledi.

Erdoğan, Bakü ziyaretinin kamuoyundaki yanlış anlamaların giderilmesine yardımcı olacağını kaydetti.

GÜL'ÜN AÇIKLAMALARI

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürt sorununa ilişkin "İçeride ve dışarıda çok iyi şeyler olacak" söylemini de, "İyi niyet temennisini ortaya koymuş, kötü şeyler olacağını mı söyleseydi? Ne güzel işte, iyi şeyler olacağını söylüyor. Kötü şeylerin beklentisi içinde olursak ülkemiz için bir felaket olur" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün son 2 ay içinde yaptığı; "Kürt sorununu sınır dışından çözülemeyecek', "İçerde ve dışarıda çok iyi şeyler olacak" ve "Türkiye'nin bu en önemli sorununun çözümü için 2009 fırsat yılı" şeklindeki açıklamalarının izaha muhtaç olduğunu söylemişti.

NABUCCO

Erdoğan, Türkiye'nin Naboccu projesinde işin başında neredeyse, şu anda da orada olduğunu söyledi.

Başbakan, "Türkiye tedarikçi ülke değildir. Türkiye transit ülkesidir ve transit ülkesi olarak üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Bu noktada bizim tedarik ettiğimiz ülkeler Rusya, İran ve Azerbaycan'dır. Buralardan doğalgaz temin etmeık suretiyle ülkemizin doğalgaz ihtiyacını karşılıyoruz" diye konuştu.

ANKARA-ERİVAN İLİŞKİLERİ

Başbakan, "Son dönemde Türkiye-Azerbaycan ilişkileriyle ilgili basında ne yazık ki çok olumsuz haberler yer aldı. Gerek Azeri basınında gerek Türkiye basınında. Bu da iki ülkede birçok sıkıntıya neden oldu" dedi.

Erdoğan, "Türkiye nin kardeş ülke Azerbaycan'ın çıkarlarını nasıl bugüne kadar savunduysa bundan sonra da savunacağı konusunda kimsenin en ufak şüphesi olmamalı. Aramızda bir sorun olmadığını açıklamamıza rağmen bu tür girişimler bizleri üzmüştür. Bu ziyaretimin yanlış algılamaların da önüne geçeceği inancındayım" diye konuştu.

İkili ilişkilerin çok güçlü olduğuna dikkat çeken Başbakan, "Türkiye-Azerbaycan, Azerbaycan-Ermenistan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ele alma fırsatımız olacak" ifadesini kullandı.

HASAN CEMAL İLE GÖRÜŞECEK Mİ?

Erdoğan, bir gazetecinin "İsmet Berkan bir yazısında sizin Hasan Cemal'le görüşüp Kuzey Irak izlenimlerini alabileceğinizi yazdı" sözleri üzerine, "Görüşebilirim dedim ama öyle bir kararım yok. Herhangi bir ihtiyacım olursa o zaman kendisiyle görüşmeyi arzu ederim ama şu an öyle bir durum yok" dedi.

Erdoğan bugün ve yarın Azerbaycan'a çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Erdoğan'a ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay eşlik edecek.

Başbakan Erdoğan, ziyareti çerçevesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde bulunacak. Erdoğan'ın ayrıca, Azerbaycan Milli Meclisine hitaben bir konuşma yapması öngörülüyor.

Erdoğan, Azerbaycan'daki temaslarının ardından yarın akşam Polonya'ya gitmek üzere Bakü'den ayrılacak.

Editör: TE Bilisim