Başbakan'ın AKP Kongresi'nde "Akkiraz'a kulak vermeyen dinlemeyen Türkiye türküsüz kalır" dediği Sabahat Akkiraz Baykal'a mesaj verdi: Başbakan'la değil Baykal'la aynı görüşteyiz ama o ismimden bahsetmez


Başbakan Erdoğan'ın AKP Kongresi'nde 'Onlarsız yetim kalırız' diyerek saydığı 13 isimden biri olan tek isim türkücü Sabahat Akkiraz'dı. Akşam'ın yaptığı röportajda Akkiraz, Baykal'a mesaj gönderdi...

Başbakan'ın sözlerini duyduğunuzda neler hissettiniz?
İncelik göstermiş ve Hacı Bektaş, Pir Sultan gibi çok önemli isimlerin yanında beni de saymış. Yaşarken iyi şeyler yapmışım demek ki. Başbakan'ın söylediği isimleri arasında çok farklı cenahlardan insan var. Bazı insanlar Nazım Hikmet'i sever bazıları Necip Fazıl'ı, kimileri Ahmet Kaya'yı dinler, kimileri de beni. Bu bir Türkiye tablosudur. Bu değerlerin tümü Başbakan'ın da dediği gibi Türkiye'yi oluşturuyor. Umarım ölünce de böyle değerim bilinir.

Sizce Başbakan Erdoğan'ın sizin isminizi de telaffuz etmesinin nedeni neydi?
Alevi olduğum için söyledi sanırım. Siyaseten söylenen şeyler. Zamanında bu ülkede Aleviler yok sayıldı, yasaklandı. Bugün hala cem evleri sorunumuz var. Fakat yol alındı.

Başbakan Erdoğan'la görüştünüz mü?
Hayır hiç yüz yüze gelmedik. Ama kibar bir insan. Siyaset adamları kibardır.

Peki açılımı samimi buluyor musunuz?
Siyasette samimiyet olmaz.

Süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kürt açılımı karışık. Orada çok siyaset ve kan var. Kan olan yerde çözüm zor olur.

KÜRT AÇILILIMINDA YÖNTEM YANLIŞ

Siz hükümetin Alevi açılımı konusundaki yöntemini doğru buluyor musunuz?
Yöntemde bir yanlışlık var. Her şey perde arkasında. Cemevlerini açacak mısınız? Bu kadar basit. Bunu yanıtlayacaksınız. Solingen'de Türkler yakıldı ama bugün bir anıt yapıldı, devlet adamı, Başbakan geldi.

Son seçimde oyunuzu kime verdiniz?
Ben aileden sosyal demokratım. Osmanlı'nın baskısı Cumhuriyet'le sona erdi ve Aleviler nefes aldı. O yüzden Atatürk'e vefa borcumuz vardır. CHP bizi dinler dinlemez. Ama bizim oyumuz CHP'yedir. Başbakan'ın siyasi fikri bana uzaktır, Deniz Baykal'ın yakındır ama o hiç beni konuşmaz bile. CHP'lilerin bizi oy deposu gibi, arka bahçesi gibi görmemesi lazım. Bize destek Hacı Bektaş günlerine gelip 15 dakika kalmak demek değildir.

Nerede kalır ölümüz Sabahat?

Ben Almanya'da büyüdüğüm için gavur ellerinde bize hiçbir ayırıma mecbur kalmıyorduk. Bizim toplumumuzun insanları tarafından öteki gibi görülmek bana zor geldi. Alemdar Yalçın 'a soyadı kanunuyla ilgili olarak 'Benim Türkmen ve Kürt kökenime bir bak' dedim. 'Beni çıkar artık Rum'a falan' dedim. Alevi olmamdan dolayı çok acı çektik. Hem benim soylarım hem ben. 'Hiç değilse kurtulurum' dedim. Gülerek söylüyorum ama çok acı.
Ahmet Bey (Kaya) bir klipten ötürü ülkesini terk etti. Bugün Kürtçe yayın yapılıyor. Ahmet Bey son görüşmemizde 'Nerede kalır Sabahat bizim ölümüz. Ben bilmem ki' dedi. Gerçekten de öyle oldu. Bugün Nazım Hikmet'in de Ahmet Kaya'nın da cenazeleri bile bu ülkenin topraklarında değil.

Editör: TE Bilisim