Başta engelli bireyler olmak üzere dezavantajlı gruplarla birlikte yaşama kültürünü hem ülkemizde hem de yurt dışında yaygınlaştırmak amacıyla kurulan Engelsiz Dünya Platformu Balkanlara açılıyor. Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve eşi Dr. Sare Davutoğlu’nun da desteğiyle hayata geçirilen, alanında uzman üniversiteler, STK’lar, yerel yönetimler ve özel sektör kuruluşlarının bulunduğu Engelsiz Dünya Platformu Balkan Ülkeleri İşbirliği Protokolü düzenlenen törenle imzalandı.
İstanbul Aydın Üniversitesi’ndeki programda bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, engellilere yönelik projeleri hizmete sunmaya devam ettiklerini ifade etti. Dünyada bir benzeri olmayan Engelliler Sarayı’nda aynı anda 1600 engellinin meslek öğrendiğini anlatan Çağırıcı, bir vakitler evlerinin dört duvarı arasında yaşayan engellilerin şimdi artık sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katıldıklarını iş yaşamında aktif rol oynadıklarını belirtti.
“ÖNEMLİ BİR PROJENİN PARÇASIYIZ”
Proje üyesi İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli de bu önemli projenin bir parçası olmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti. İnsanı merkeze alan sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya çalıştıklarını anlatan Prof. İzmirli, ”Engelli bireylerin ekonomik, sosyal ve manevi sorunlarına çözüm üretmek bu anlayış içinde yer alıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bağcılar belediyesi bu konuda öncü faaliyetlerde bulunuyor. ‘’dedi.
“POZİTİF AYIRIMCILIK ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINDI”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İmambey Ertem hizmete sundukları 87 rehabilitasyon merkezi ile 159 özel bakım merkezinin engellilere hizmet verdiğini anlattı. Ertem, “ Engellilere evde bakanlara da bir asgari ücret ödüyoruz. 468 bin engellimize evde bakım yapılıyor. 2010’da pozitif ayırımcılık anayasal güvence altına alındı. 65 yaş üstündekilere bağlanan aylıklar yüzde 300 arttırıldı.’’ Dedi.  Balkanlarla İşbirliği Derneği Başkanı Ali Adiloğlu da ortak işbirliğinin Balkan ülkelerinden başlamasının önemine vurgu yaptı.
Programda daha sonra Prof. Dr. Yadigar İzmirli ile Engelsiz Dünya Platformu Başkanı Kenan Yabanigül, Engelsiz Dünya Platformu Balkan Ülkeleri İşbirliği Protokolü’nü imzaladılar. Programa Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın, öğrenciler ve davetliler katıldı.
“KURULUŞ TÖRENİ DR. SARE DAVUTOĞLU’NUN KATILIMIYLA SARAYBOSNA’DA YAPILACAK”
Sosyal, kültürel ve istihdama yönelik çeşitli ortak projeleri hayata geçirecek “Engelsiz Dünya Platformu -Balkan Ülkeleri” isimli sivil toplum oluşumunun kuruluş töreni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu’nun katılımıyla önümüzdeki Mart ayında Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da yapılacak. 

 
Editör: TE Bilisim