İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Nisan ayı Meclis toplantılarında Küçükçekmece Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Av. Erhan Aslaner’in  Mecliste gerçekleştirdiği gündem dışı konuşması:

Sayın başkan, değerli meclis üyesi arkadaşlarım, Engellilerin sorunları ile ilgili gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Engellilerin sorunlarını, benim değil İstanbullu engelli bir yurttaşımızın yazdığı mektup ile dikkatinize sunuyorum. Sorunların dile geldiği bu mektubu aynen okuyorum.

 

“Sayın Kadir Topbaş ve ULAŞIM A.Ş. yetkilileri;

 

İstanbul’da yaşayan tekerlekli sandalyeli bir engelli olarak, bir yerden bir yere gitmek istediğimde, gelme ihtimali olan engelliye uygun araçları duraklarda beklemekten usandım. Herkes gibi ben de okula, işe veya hastaneye yetişmek zorunda ve derdindeyim.

 

Özelikle Özel Halk Otobüslerinin çalıştığı hatlar, engelliye uygun otobüslerinin olmaması ya da kısıtlı sayıda otobüsle hizmet vermesi sebebiyle bu mağduriyetlere neden oluyor. Örneklersek; 89B hattında her gün farklı sayıda farklı saatlerde çalışan engelliye uygun olmayan otobüsler yüzünden, bazen yağmurda, bazen soğukta, bazen de güneşin altında saatlerce durakta beklemek zorundayım. Bu kadar süre beklemenin sağlığımıza yaptığı olumsuz etkiler (uzun süre oturmaktan dolayı oluşan bası yaraları gibi) ve bu kötü etkilerin giderilmesinin ülke ekonomisine getirdiği yük konusuna girmeyip, İstanbul’da engelliye uygun umumi WC sayısının içler acısı durumunu hatırlatmak isterim.

 

Ayrıca durakların olduğu kaldırımların kot farkı neden her durak için farklı? Rampa açıldığında bazı durakta 15, bazı durakta 60 derece eğim oluşuyor. Buna bir standart getirmeniz mümkün değil mi? Şoförlerinize en azından otobüste tekerlekli sandalyeli veya pusetli yolcu olduğunda durağa yanaşmasının ne kadar elzem olduğunu anlatmanızda hayati önem taşıyor bence.

 

Metrobüslerin her durağında rampa veya asansör olmadığı için, işimizin olduğu değil belediyenin istediği durakta indiğimizi, ezcümle; tümüyle engelli erişimine uygun olmadığını bilmediğinizi düşünüyorum.

 

“Minibüs ve taksi dolmuş araçlarına aracın içerisinde kör nokta bırakmayacak şekilde kameralar yerleştirilecek” ya, aynı hızla engelliye uygunluğunu da sağlasak mı?

 

5378 sayılı kanunun geçici 3. maddesi “Özel ve kamu toplu taşıma sistemleri ile sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla koltuğu bulunan özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun olması zorunludur.” der. Bu değerli madde ne zamana kadar sadece kâğıt üzerinde kalmaya devam edecek. Kanun metni yazmakla değil, uygulama ve denetimle sosyal bir hukuk devleti olunur.

 

Ulaşım haktır. Dolaylı ya da direkt vergi veren engelli vatandaşlarınız da bu haktan herkes kadar faydalanmak istiyor.

 

Bu sebeplerden ötürü; Milyonlarca engelli alt yapı ve ulaşım sorunları nedeni ile kendi evlerinde ev hapsindeyken, çoğalan yaşlı nüfus da bu kaderi bizimle paylaşmaya mahkumken, siz değerli yöneticilerimizin diğer konulardaki duyarlılığınızın ve vicdani hassasiyetinizin, bizlerden aldığınız geri bildirim sayesinde farkındalığınızı arttıracağını ve ulaşım sorunumuza da ivedilikle çözüm üretip, üzerinize düşeni yapacağınıza eminim.

Editör: TE Bilisim