Türkiye’yi sarsan ‘yolsuzluk ve rüşvet’ operasyonundan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü ’nde yaşanan ve halen devam eden atamalar nedeniyle bazı polis birimlerinde büyük personel açıkları oluştu. Gidenlerin yerine yeni tayinlerin yapılmaması suç örgütlerine yönelik operasyonların geçici olarak durdurulmasına neden oldu.

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü’ndeki Ahlak Kumar Büro Amirliği, Hırsızlık ve Oto Hırsızlık Büro Amirliği ile Yankesicilik Büro Amirliği’nde neredeyse rütbeli polisin kalmadığı öğrenildi. Görev yeri değiştirilen polislerin yerine yeni tayin yapılamadığı için birçok operasyonun geçici olarak durdurulduğu belirtildi. Bu birimlere uzman olmayan polislerin atanmasının kapkaç ve hırsızlık olaylarının artmasına yol açmasından korkuluyor. Mevcut yerlerinde kalan polislerin de eşyalarını topladığı ve muhtemel tayinleri beklediği ifade ediliyor.

Bu polislerin bağlı oldukları idari bürolar tarafından dosyalarının incelendiği, cep telefonuyla aranarak “Şark yaptınız mı?”, “İkinci kez şark yapmak ister misiniz?”, “Kaç yıldır İstanbul’da çalışıyorsunuz?” gibi sorular sorulduğu ifade edildi. Emniyet içerisindeki görevli rütbeli polislerin atamaları herhangi bir müdahale olasılığına karşın gece saatlerinde “Acilen yeni birimlerinizde göreve başlayın.” ibareleriyle birimlere bildirildiği belirlendi. Tayinlerin ve atamaların gecikmesi özellikle sokak suçlarıyla uğraşan Ahlak Kumar Büro Amirliği, Hırsızlık ve Oto Hırsızlık Büro Amirliği, Yankesicilik Büro Amirliği’ni etkiliyor. Bu birimdeki amirlerin görevden alınmasıyla sokak suçlarının artacağını söyleyen yetkililer, bir an önce bu birimlere atama yapılmasını istiyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, “Büyük yolsuzluk ve rüşvet” soruşturması sonrasında, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 150 polis ve amirinin görev yerleri değişti. Ayrıca İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde, sadece Ergenekon soruşturmasıyla ilgili çalışma yürüten büroda görevli 1 emniyet amiri ve 5 polis de başka görevlere atandı. Göreve yeni gelen emniyet amiri ve polislerin ise daha önce organize ve mali şubede görevden alınıp Boğaz Köprüsü, Çevik Kuvvet ve ilçe emniyet müdürlüklerine tayini çıkarılan polisler olduğu belirtildi. Ancak yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası yapılan tayinler sonucu bu polislerin tekrardan Organize Şube ve Mali Şube’ye atandığı öğrenildi. 
Editör: TE Bilisim