Bankalar 600 lira alan emekliye bir maaş daha ödemeyi kabul etmeyerek kendi önerilerini getirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 1 maaş promosyon isteğini kabul etmeyen bankalar, kendi önerisini getirdi. Bankalar, 1.000 lira alan memur emeklisine 135 lira, 700 lira alan SSK emeklisine 97 lira ve 600 lira alan Bağ-Kur emeklisi için 80 lira promosyon ödemeyi teklif etti. Ancak SGK, promosyon tutarının yüzde 30’unu almakta ısrar ederse, emeklinin eline sadece 56 lira geçecek

SGK’nın, “emekliye 1 maaş promosyon” talebine, matematiksel olarak mümkün olmadığını açıklayarak sert tepki gösteren bankalar, kendi önerilerini masaya getirdi. Buna göre bankalar çalışanlarla kurum bazında yapılan promosyon anlaşmalarını ve buna ilişkin hesapları ortaya koyarak farklı maaş alan emeklilere, farklı promosyon önerilerini oluşturdu.

Bankalar, halen çalışanlarla yapılmış promosyon anlaşmalarında sektörün ortalama yüzde 13.5 oranında promosyon hesabı yaptığını belirterek, bu oranın çalışanların daha yüksek maaş alması, bankayla gelir getirici daha çok işlemde bulunması ve maaşını daha fazla bankada tutması dikkate alınarak oluşturulduğunu, ancak emeklilere bu unsurları taşımasa bile aynı hesabı uygulayacaklarını belirtti.

Buna göre bankalar, halen ortalama 1.000 lira civarında maaş alan memur emeklilerine 135 lira, ortalama 700 lira civarında maaş alan SSK emeklilerine 97 lira, ortalama 600 lira maaş alan Bağ-Kur emeklilerine 80 lira promosyon ödemeyi teklif etti. Bu rakamların bankasına göre pazarlıklarla küçük miktarlarda değişebileceği, ancak nihai rakamın radikal farklılıklar içeremeyeceği belirtiliyor.

Bankaların emekli maaşlarına vermeyi önerdiği promosyon tutarları, SGK’nın “yüzde 30’unu ben alırım” şeklinde diretmesi halinde, emeklinin eline daha az para geçmesine neden olacak. SGK’nın yüzde 30’unu aldığı düşünüldüğünde, memur emeklilerinin eline 135 lira yerine

95 lira, SSK emeklilerinin eline 97 lira yerine 67 lira, Bağ-Kur emeklilerinin eline ise 80 lira yerine 56 lira geçebilecek.

Pazarlık edilecek

SGK, önümüzdeki hafta emekli maaşı ödeyen bankalarla yeniden bir araya gelecek. Bu toplantıda bankaların önerdiği rakamlar üzerinden yeni bir görüşme yapılacağı belirtiliyor. SGK’nın promosyon tutarında 1 maaş ısrarından vazgeçeceği, verilebilecek tutarlar üzerinden bankalarla pazarlığa göre en yüksek tutarı verenle anlaşma yoluna gideceği kaydedildi.

Emekli, maaşını bankada tutmuyor

Bankaların tuttukları emekli maaşlarına ilişkin analizleri de ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre emekli maaşlarının bankada kalma süresi 3 günle sınırlı. Emeklilerin maaşlarını alabilmek için bir gün önce geç saatlerde kuyruğa girerek hemen çektikleri de analizlere yansıdı. Emeklilerin maaşının tamamını çektiği de ayrı bir tespit oldu. Banka çekim limitinin tamamını çekerek, paranın hesapta durmasına izin vermiyor. Emekliler ayrıca maaşını çektiği bankadan konut ya da taşıt kredisi kullanımı yapmıyor. Kredi kartı da tercih etmiyor.

SGK AZA DA RAZI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, bu hafta 26 bankanın genel müdürü ile toplantı yaparak, promosyonda son noktayı koyacak. Zararsız, önceki gün yaptığı açıklamada, “Benim kişisel tahminim, 13. maaş şeklindeki bir uygulamanın promosyon mahiyetinde gerçekleşmeyeceği. Bu konuda tabii ki biz zorlayıcı olacağız. Çünkü nihayetinde 9 milyon 250 bin civarında emekliye çok az miktarda da olsa bir şeyin verilmesine vesile olmak bizi mutlu eder. Ama olay tamamen bankaların paranın getirisi çerçevesinde yapacakları matematik hesaba dayalı bir konu. Biz elimizdeki tüm imkanları zorlayacağız” açıklaması yapmıştı.

Editör: TE Bilisim