SSK ve Bağ-Kur emeklileri için haciz konusunda kritik tarih 28 Şubat 2009.

Bu tarihte yürürlüğe giren 5838 Sayılı Kanun'la, emekli aylığına haciz konması emeklinin onayına bağlandı. Yani bir emekli kendisi bizzat izin vermedikçe aylığına haciz konamayacak. Fakat burada iki önemli soru işareti beliriyor:

1. 28 Şubat 2009'dan önce maaşına haciz konmuş ve halen kesinti yapılan emekliler ne yapacak?

2. Yasak olmasına rağmen 28 Şubat 2009 tarihinden sonra emeklinin onayı alınmadan maaşa haciz konmuşsa ne yapmak gerekiyor?

HEMEN DİLEKÇE İLE BAŞVURMAK GEREKİYOR

Sadettin Orhan'ın Bugün gazetesindeki yazısına göre birinci sorunun cevabı, yani 28 Şubat 2009'dan önce maaşında kesinti başlayan emekli, vakit kaybetmeden ilgili icra müdürlüğüne dilekçe ile müracaat ederek, maaşındaki haczin kaldırılmasını talep edecek. Böylece başka bir işleme gerek kalmaksızın, icra müdürlüğü ile SGK arasındaki yazışma ile maaştan haciz kaldırılmış olacaktır.

Bu gruba giren emekliler herhangi bir talepte bulunmadıkları taktirde, önceden konmuş olan hacizler gereği, maaşlarından bundan sonra da kesinti yapılmaya devam edecektir.

YOKSA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN

İkinci sorunun cevabı ise şöyle: 28 Şubat 2009 tarihinden sonra, emeklinin rızasını almaksızın maaşına haciz koyan icra müdürlüğü hakkında doğrudan savcılığa suç duyurusunda bulunmak gerekiyor. Zira burada icra müdürü, kanunun emredici hükmüne açıkça muhalif hareket ederek, emekliyi mağdur etmiş oluyor. Tabii, bu durumdaki emeklinin suç duyurusuna paralel olarak icra müdürlüğüne haczin kaldırılması için itiraz etmesi de gerekiyor.

EMEKLİLER UYANIK OLSUN

Özetle söyleyecek olursak, kanuni düzenlemeler emeklilerin lehine. Fakat emeklilerimiz uyanık olup da yasal haklarının takipçisi olmazlarsa, daha uyanık davranan avukat ve icra müdürleri, maaşlarının 1/4'ünü tırpanlamaya devam ederler.

Editör: TE Bilisim