Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Ülkemiz son 10 yılda ortalama yüzde 5'lik bir büyüme oranı yakalamıştır. Bununla birlikte aynı dönemde karbon yoğunluğumuzu yüzde 6 azaltarak iklim dostu bir büyüme süreci yaşadık" dedi.

Güllüce, Dedeman Otelde düzenlenen "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Çevre Bakanları Toplantısı"nda katılımcı ülke bakanları ve delegeleriyle bir araya geldi. Toplantı öncesinde oy birliğiyle oturum başkanlığına seçilen Güllüce, toplantının düzenlenmesinde emeği olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Sekreteryası'na teşekkürlerini iletti.

Bakan GüllücePakistan'daki saldırıda hayatını kaybedenler için Pakistan hükümetine ve halkına başsağlığı diledi.

İnsanlığın son yüzyılda önemli gelişmelere tanık olduğunu dile getiren Güllüce, bu ilerlemenin insan yaşamına katkı sağlaması kadar doğal kaynakların hızla tükenmesi riskini ortaya çıkardığını söyledi. Güllüce, geri dönüşü olmayan tehditlerle karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bunun sonucunda kuraklık, çölleşme, ormanların ve tarımsal arazinin yok olması, canlı türlerinin azalması, iklim değişikliği gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bütün bunlara hızla artan dünya nüfusu da eklendiğinde tehlike daha da artmaktadır. Bugünün nesilleri bu tehlikelerle şimdiden karşı karşıyadır. Bugünden önlem alınmazsa gelecek nesiller daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacaktır" diye konuştu.

"Türkiye'nin büyümesi iklim dostu"

Güllüce, doğal kaynakların korunması adına atılan her adımın büyük önem taşıdığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yerel, ulusal ve bölgesel ve uluslararası topluma kadar bütün aktörlerin çevreye gereğinden fazla önem vermesi gerekmektedir. Biz Türkiye olarak çevre sorunlarını önlemek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alan, sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla enerjiden sanayiye, ulaştırmadan tarıma, şehirleşmeden ormancılığa kadar birçok sektörde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ülkemiz son 10 yılda ortalama yüzde 5'lik bir büyüme oranı yakalamıştır. Bununla birlikte aynı dönemde karbon yoğunluğumuzu yüzde 6 azaltarak iklim dostu bir büyüme süreci yaşadık."

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda adımlar atıldığını kaydedenGüllüce, ülke genelinde kentsel dönüşüm hamlesinde binalardaki enerji kullanımında yüzde 40 tasarruf sağladığına dikkati çekti.

Güllüce, ormanların alan olarak artırıldığını anlatarak, 2023'e kadar orman varlıklarının alan olarak büyütüleceğini dile getirdi.

İstanbul Deklarasyonu'nun iklim değişikliğiyle mücadeledeki önemine işaret edenGüllüceTürkiye'nin çevre sorunları konusundaki tecrübelerini aktarmaktan mutluluk duyacaklarını anlattı.

GüllüceTBMM Genel Kurulunda Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerine katılacağı için toplantıdan erken ayrılmak zorunda olduğunu ifade ederek, katılımcı bakan ve devlet yetkililerine üzüntülerini iletti.

İstanbul Deklarasyonu kabul edildi

Bakan Güllüce, konuşmasının ardından, "İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi konuluİstanbul Deklarasyonu"nu delegelerin oyuna sundu. Daha sonra yayımlanacak deklarasyon oy birliğiyle kabul edildi.

Güllüce'nin başkanlık ettiği toplantıda konuşan İran İslam Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı ve Çevre Koruma Komitesi Başkanı Masoumeh Ebtekar, ülkelerin kalkınma hedeflerinin yanı sıra bu tür çevre dostu politikaları benimsemesinin önemine değindi.

Eylem odaklı çalışmaların yapılması gerektiğini anlatan Ebtekar, "İklim değişikliğiyle ilgili ortak çalışmalar yürütmeliyiz. Sürdürülebilir kalkınma planlarını sadece kendi halklarımız için değil, bölge ülkeleri için de uygulamaya koymalıyız. Yağmurların azalması ve kuraklık uluslararası bir sıkıntı. Bununla başa çıkmak için bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmamız gerekir" diye konuştu.

Ebtekar'ın aynı sıra Azerbaycan, Afganistan ve Kırgızistan delegeleri ülkeleri ve bölge halkları için geliştirilmesi gereken politikalar hakkında sunumlarını gerçekleştirdi. 

Toplantı sonunda Yeşil Sanayi Ödülü Seremonisi başlığında İranlı, Afgan ve Pakistanlı proje sahiplerine bin 600 dolar para ödülü, madalya ve sertifikalarını Bakan İdris Güllüce verdi.

 

- Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Çevre Bakanları Toplantısı

Pazartesi günü başlayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Çevre Bakanları Toplantısı'na Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gözlemci sıfatı ile katılırken, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP), Birleşmiş Milletler Doğal Afet Risk Yönetimi Ofisi (UNISDR), D8, EİT Bilim ve Sanayi Enstitüsü, EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası, Küresel Çevre Fonu (GEF), Türk-Alman İşbirliği (GIZ), Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA), Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (BSEC) ile İslami Kalkınma Bankasının üst düzey yöneticileri, EİT üyesi ülkelerin Türkiye'deki büyükelçileri davet edildi.

İstanbul Deklarasyonu'nun kabul edildiği toplantı bugün sona erecek.

Editör: TE Bilisim