Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, dünyada her yıl 5 milyon civarında, Türkiye'de ise 115 bin insanın sigaradan dolayı hayatını kaybettiğini söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği işbirliğinde Florya yerleşkesinde düzenlenen "Ekonomide Kara Delik... Sigara" konusunun ele alındığı II. Uluslararası Sigara ile Savaş Konferansıgerçekleşti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye Temsilcisi Dr. Toker Ergüder, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Uzmanı Mustafa Seydioğulları katılımcılar arasında yer aldı.

Dünya genelinde sigara tüketiminin sağlık ve ekonomi açısından büyük bir sorun olduğunu dile getiren Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın,sigaranın maddi ve manevi zararlarına işaret ederek, "Dünyada her yıl 5 milyon civarında, Türkiye'de ise 115 bin insan sigaradan dolayı hayatını kaybediyor. Henüz kalkınmakta olan, elektrik, sağlık, alt yapı ihtiyaçları tam olarak yerine getirilmemiş bu ülke, her yıl 21 milyar doları sigaraya yatırıyor, 10 milyarı da sigaradan dolayı hastalananlara harcıyor. Yani 32 milyar dolar duman oluyor" dedi.

Türkiye'de orman yangınlarının yarısından fazlasının sigaradan kaynaklandığını aktaran Aydın, başta çocuklar olmak üzere tüm toplumun hedef olduğunu dile getirdi.

Aydın, “Halkımız her gün ortalama 15 milyon paket sigara tüketmektedir. Yani kişi başına yılda 76,1 paket sigara düşmektedir. Ülkemizde her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 100.000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Türkiye’de yıllık sigara tüketim pazarı 15 milyar TL’dir. Bu rakama, sigaranın sebep olduğu yangınlar ile tütün ürünlerinin sebep olduğu hastalıklar dâhil edildiğinde toplam da yılda 40 milyar TL’yi bulmaktadır.Bu haliyle dünyada ve ülkemizde sigara içmenin yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu aşikârdır. Dünya sigara tüketiminde 115 bin tonla Türkiye 7. sırada yer almaktadır. Bu durum Dünya sigara teröstlerinin iştahını fazlasıyla kabartmaktadır” dedi.



Toplantıya ev sahipliği yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, dünyanın gelişmiş ülkelerinin sigaraya karşı başlattığı mücadelenin oldukça olumlu sonuçlar verdiğini ancak hala bu endüstrinin büyük bir ticaret hacmine sahip olduğunu söyledi.Gelişmiş ülkelerde sigarayı bırakan insan sayısının arttığını dile getirenProf. Dr. Yadigâr İzmirli, bu ülkelerde sigara reklamlarının yasaklanmasının ve açılan davaların tütün endüstrisini zorladığını belirtti.
"Sigara sinsi bir ölüm nedenidir"

"Ekonomide Kara Delik... Sigara" konulu II. Uluslararası Sigara ile Savaş Konferansının moderatörlüğünü Eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı yaptı. Akarcalı, dünyada 3 temel sigara tekeli bulunduğunu, bunların hepsinin de Türkiye'de aktif faaliyette olduğunu belirtti.
Sigaranın zararlarından bahseden Eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı, "Bu karteller, ülkemizde verilen bütün mücadelelere rağmen kılcal damarlara girmişlerdir. Esas mücadele gençlerin sigaraya başlamasını önlemektir.

Sigaranın oluşturduğu bir 'kara delik'ten bahsediliyor. Bunun milyar dolarlık bir maddi kısmı, bir de manevi kısmı var. Yıllar önce her yerde sigara reklamları vardı. Hastanelerde bile sigara içilirdi. Bunlar bitti ama sigara kullanma oranında istenilen oranda düşüş olmadı. Sigara sinsi bir ölüm nedenidir. Kendi paranızla kendinizi öldürürsünüz" dedi.
Editör: TE Bilisim