Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerinin açılış konuşmasını yapan Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Erol Kısmet Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri’ni küçük bir hastane olarak gördüğünü belirterek güler yüzlü sağlık hizmeti sunmak en büyük nimet olduğunu ifade etti. Konuşmasında “İstanbul genelinde toplam 6 adet eğitim aile sağlığı merkezi var ve bunların üçü Beyoğlu Genel Sekreterliği bünyesinde sağlık hizmeti veriyor. İstanbul’da ilk olarak 9 Kasım 2015 tarihinde SBÜ Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Hürriyet Eğitim Aile Sağlığı Merkezi açılmıştır. Bununla birlikte SBÜ Şişli Hamidiye Etfal EAH bünyesinde de hizmet veren Sultangazi ve Sultangazi 2 Nolu Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerimiz bulunmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Tüm dünyada ve ülkemizde birinci basamak sağlık hizmetinin temelini Aile Hekimliği oluşturmaktadır.  Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminin verildiği Tıp fakültelerinde ve Eğitim Araştırma Hastanelerinde birinci basamak saha uygulamaları giderek önem kazanmaktadır. Aile Hekimliği uzmanlık eğitimi toplam 36 ay olup bunun 18 ayı “Saha Eğitimi” uygulamalarında, hasta muayene ve tedavisinin yanı sıra aşılama, sağlam çocuk izlemi, gebe loğusa takibi, sağlık eğitim ve danışmanlığı gibi koruyucu sağlık hizmetleri verilmektedir. Aile hekimliği uzmanlık eğitiminde klinik ve saha eğitimlerinin yapılabilmesi için Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri hayata geçmiştir.

 

Aile Hekimliği Asistan Hekimlerinin sahayı tanıyarak yetişmelerine olanak sağlamakta ve  bölgedeki nüfusun koruyucu sağlık hizmetleri başta olmak üzere artan sağlık hizmeti talebinin karşılanmasına yardım etmektedir. Diğer aile sağlığı merkezlerinin üzerindeki yükü de azaltmaktadır. Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri Yerel Belediyeler, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Kamu Hastaneler Kurumunun ortak bir çalışma paydaşının eseridir.

Editör: TE Bilisim