I. Uluslararası Dünya Edebiyatında İstanbul Sempozyumu 6 – 7 Mayısta İstanbul’da, Sempozyum 27 ülkeden 120 bilim insanını ve edebiyatçıyı bir araya getirecek. 
 
Fatih Belediyesi ve Beykent Üniversitesi işbirliğiyle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İDO’nun katkılarıyla düzenlenen ‘I.Uluslararası Dünya Edebiyatında İstanbul'' sempozyumu 27 ülkeden 120 bin bilim insanı ve edebiyatçıyı bir araya getirecek. 
 
Sempozyumun tanıtımı amacıyla Topkapı Sarayı Girişi Karakol Binası Feriye Lokantası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bu sempozyumun İstanbul’un kültür sanat ve edebiyat alanındaki güzelliklerini ön plana çıkaracak bir çalışma olarak görüyorum” dedi.
 
Beykent Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Ahmet Yüksel, İstanbul da yaşamanın bin ayrıcalık ve sanat olduğunu belirterek, sempozyumun İstanbul’un dünya edebiyatında yerini ortaya koyması bakımından büyük önem taşıdığını söyledi. İstanbul’un mukaddes bir şehir olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yüksel, “İstanbul’a hizmet etmek ibadet gibidir. Biz bugün bu ibadeti gerçekleştiriyoruz. İstanbul’u dünya kamuoyuna tanıtma gayreti içerisinde hizmet etmeninin verdiği mutluluğu yaşıyoruz” dedi.
 
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Beykent Üniversitesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı ve İDO'nun katkılarıyla  düzenlenen sempozyumun 27 ülkeden 120 edebiyatçı ve bilim insanını bir araya getireceğini belirterek, birincisi düzenlenen sempozyumun İstanbul’a layık bir çalışama olması için çaba içerisinde olduklarını belirtti. Demir, 8 bin 500 yıldır insanların sürekli yaşamayı arzu ettiği tarihi yarımadada görev yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak, “Fatih Belediyesi olarak tarihi yarımada da görev yapmanın bize ekstra bir sorumluluk yüklediğinin farkındayız. Dünyada metrekare başına en yoğun tarihi eser düşen yegane şehir İstanbul ve tabii ki Tarihi Yarımadadır. Tarihi eserlerin gelecek kuşaklara ulaştırmak üzere gösterdiğimiz çabanın yanı sıra, soyut değerlerimizin de gelecek kuşaklara ulaşması gayreti içerisindeyiz. Bu sempozyumun da İstanbul’un kültür sanat ve edebiyat alanındaki güzelliklerini ön plana çıkaracak bir çalışma olacağına inanıyorum ve bu tür kültürel çalışmaları her zaman desteliyoruz.”  diye konuştu.
 
Basın tanıtım toplantısı onur konuğu olarak katılan sanat tarihçisi Semavi Eyice de İstanbul’un dünya tarihinde olduğu gibi edebiyatında önemli bir yeri olduğunu anlatarak, şehrin kendine has özellikleriyle dünya edebiyatına çeşitli başlıklarla yer aldığını söyledi. Eyice, batıdan doğuya seyahat eden yazarların İstanbul’la ilgili çeşitli kitaplar yazdığını, ancak bunların bir araya getirilemediğini kaydetti. İstanbul’un herhangi bir batı ya da Asya şehri gibi olmadığına dikkat çeken Eyice, “İstanbul her dönemde bir kültür merkezi olmuştur. İstanbul'un 2010’da tekrar bir kültür başkenti olarak ele alınması büyük mutluluk kaynağıdır” dedi.
 
 
İstanbul 2010 AKB Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt da İstanbul’un bir yanıyla Doğulu bir yanıyla Batılı olduğunu ifade ederek, 2010 AKB etkinlikleri çerçevesinde İstanbul’da çok değişik sanat etkinliklerine imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kurt, İstanbul’un sahip olduğu tarihi ve kültürel öğeleriyle hem Türkiye’nin hem de dünyanın göz bebeği olduğunu vurgulayarak, “Batı artık kendi şehirlerini edebiyat, yazım, film anlamında tüketmiş durumdadır. Bundan sonra İstanbul başta olmak üzere doğunun şehirlerinin cazibe noktası olacak gibi görünüyor'' şeklinde konuştu.
 
Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde 6-7 Mayısta 5 ayrı salonda düzenlenecek sempozyumun her oturumunda 4’er bildiri sunulmak üzere toplam 29 oturum gerçekleştirilecek. Sempozyumda Aleksei Tolstoy, Barbara Nadel, Ernest Hemingway, Lamartine, Piyer Loti, İbni Batuta ve Tevfik Eydi gibi  dünyaca tanınmış şairlerin ve edebiyatçıların eserlerine yansıyan konular ile Arap, Makedon, Arnavut, Fas, Rus, Kazak Tatar, Polanya, İngiliz,Fransız, Alman, Yunun, Macar ve Ermeni edebiyatının çeşitli türlerine konu olmuş İstanbul verileri konuşulacak.  
Editör: TE Bilisim