Çocuklara yönelik hassasiyetini her fırsatta dile getiren ve “Her mahalleye bir kreş” projesi ile kreş sayısını 1’den 11’e çıkaran Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz de çocukların Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutlayarak:” Çocukların haklarının bilinciyle hareket etmeleri için anne ve babalar başta olmak üzere, büyüklere fazlasıyla iş düşüyor.” dedi.
 
Sergide; Kartal Belediyesi Kreşler Müdürlüğü’ne bağlı 620 kreş öğrencisinden 6 yaş aralığında olan 167 öğrencinin hazırladığı resim, maket ve 3 boyutlu eserler bulunuyor. Minik sanatçıların sergisinin ana konusunu ise ‘Çocuk Hakları’ oluşturuyor. Çocukların kendi haklarını öğrenmeleri ve yetişkinlerin de bu konuda bilgilenmesini amaçlayan sergide, birbirinden yaratıcı eserler yer alıyor. Çocukların rengârenk dünyasını yansıtan sergi, yetişkin ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor. Vatandaş olma, çocuk olma, korunma, büyüme, eğitim, sevgi görme, güvenlik haklarına saygı gösterilmesi, korunması ve çocukların da bu haklarından haberdar olması amacını taşıyan sergi 16 ve 27 Kasım tarihleri arasında Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi ve Kartal Belediyesi Yeni Hizmet Binası fuaye alanında ziyarete açık olacak.
 
 
ÇOCUK HAKLARI

Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır. Uluslararası Af Örgütü'nün belirttiğine göre; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi olumsuz etkenlerin dahilinde, çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır.

Çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesi, Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi ile şekillenmiştir. Günümüzde çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmedir. 
Editör: TE Bilisim