Günlerdir yükselişte olan dolar, Merkez Bankası, BDDK ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte hızlı bir düşüşe geçti. Dün 6,35 TL'den işlem gününü kapatan dolar bugün hızlı bir düşüş yaşadı. Dolar, saat 10.15 sularında 6 liranın altına düştü. Şu an dolar dalgalı bir seyir izlerken 6.03 - 6.10 bandında seyrediyor. Euro ise 6,85 - 6.95 bandında...

BDDK'DEN DÖVİZ HAMLESİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), swap işlemleri ile ilgili yeni bir düzenlemeye gitti.

BDDK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır."

MERKEZ BANKASI'NDAN TEDBİRLER

Merkez Bankası finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amaçlarıyla Türk lirası likidite yönetimi ve döviz likidite yönetimine ilişkin tedbirler aldı.

Türk lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 250 baz puan, yabancı para diğer yükümlülükler için aşağıdaki vadelerde zorunlu karşılık oranları 400 baz puan indirildi.

BDDK yurt içi bankaların Türk lirası verip döviz aldıkları swap ve benzeri işlemler toplamının öz kaynaklarının yüzde 50’sini geçemeyeceğini duyurdu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yönlendirici haber, yazılı ve görsel yayın, sosyal medya hesapları ile ekonomik güvenliği tehdit eden kişiler hakkında soruşturma başlattı. İçişleri bakanlığı 346 sosyal medya hesabına ilişkin adlı soruşturma başlattı.

Sosyal medyada dolaşan “Dövizlerin devlet eliyle liraya çevrilmesi” ve “Dolar kurunun sabitlenmesi” iddialarının yalan haber olduğu ve bu tarz haberleri yayan kişi ve kuruluşlar hakkında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), inceleme başlattı.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) da yayınlanan yazılı açıklamasında söylenti niteliğindeki haberlere itibar edilmemesi uyarısı yaptı.

Borsa İstanbul’da ise “yukarı alım” kuralının uygulama alanını genişletti ve bugünden itibaren kuralın BIST 100 endeksinde bulunan ve açığa satış yapılabilen paylarda da uygulanabileceği duyuruldu.

Editör: TE Bilisim