Platform Başkanı Av. Aydoğan Ahıakın, Sancaktepe’deki Bervaze Ortadağ Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen istişare toplantısının açılışında yaptığı konuşmada “Bin yıllık kardeşliğimizi sürdürmek istiyoruz” dedi. İstanbul’daki söz konusu platformu, doğu ve batı arasındaki gönülleri inşa etmek için kurduklarını belirten Ahıakın, Ramazan ayında Üsküdar’da verdikleri iftar yemeğine yaklaşık 600 STK başkanı, kanaat önderi ve hemşehrilerinin katıldığını söyledi. DOĞU-BİR’in faaliyetlerine hızlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Başkan Aydoğan Ahıakın, şöyle devam etti:
“Sosyal projelerle, belediyelerle, siyasetle irtibat halinde olacağız. Bugün bizim özellikle doğu ve güneydoğulular olarak birlik içerisinde çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle hem genelde hem yerelde sesimizin daha gür çıkması gereken bir dönemdeyiz. Siyasette yeni bir oluşum var, kongre süreçleri var. Doğu ve güneydoğu STK’larımızın aralarındaki iletişim kopukluğunu gidermek, birlik beraberliğimizi daim hale getirmek için hepimizin el birliğiyle çalışması gerekiyor. Bin yıllık kardeşliğimizi idame ettirmek, sürdürmek için birlikte hareket etmemiz gerekiyor.  Yani; biz burada şunu savunuyoruz; bin yıllık kardeşliğimizin artık sözde değil özde kardeşliğe dönmesi gerekiyor. Özellikle STK başkanlarımızla istişarelerimizde İstanbul’da hem yerelde hem genel anlamda bir çok eksiğimizin olduğunu milletvekili seçimlerinde, belediye başkanlığı seçimlerinde, meclis üyelerinin belirlenmesinde, doğu güneydoğulu hemşehrilerimize daha fazla temsiliyet anlamında yer verilmesini istiyoruz, arzu ediyoruz. Ama bunun için de harekete geçmemiz gerekiyor.”

İL GEZİLERİ DÜZENLENECEK

Bu platformda sadece temsil anlamında bir noktaya gelinmesi için değil sosyal, kültürel, ekonomik sorunlara çözüm bulmak ve STK’ların birbirleriyle daha fazla entegre olması için çalışılacağını anlatan Av. Aydoğan Ahıakın, sorunlara ortak çözümler üretebilmek adına yola çıktıklarını kaydetti. Bundan sonraki toplantılara ilçe STK’larını da davet edeceklerini hatırlatan Ahıakın, “Desteğinizi istediğimiz projelerimiz arasında doğu ve güneydoğu’daki 23 ilimize her ay olmasa bile iki ayda ziyaret gerçekleştirme programı düşünüyoruz. Buradan gazetecilerimizi, STK başkanlarımızı, siyasetçilerimizi doğu ve güneydoğudaki şehirlerimize götürelim. Oralarda özel programlar yapalım.  Yani; doğu ve batı arasındaki bu gönül köprüsünü hep beraber kuracağız inşaAllah.” diye konuştu.

STK’LAR GÜCÜ

Geceye ev sahipliği yapan aynı zamanda AK Parti Maltepe İlçe Başkanı Adayı, AK Parti ‘Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu’ üyesi, İl Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Birimi Başkan Yardımcısı Veysi Akay da, sosyal ilişkiler ve insani münasebetlerin önemine değinerek önümüzdeki dönemde STK’ların boyutunun çok çok kıymetli olacağını düşündüğünü kaydetti. Geçen seçimlerde AK Parti’nin STK’lara temayül yoklaması yaptırdığını ve bunun tarihimizde ilk kez gerçekleştiğini hatırlatan Veysi Akay şunları söyledi:

“Sandık koydu bütün dernekleri çağırdı ve o dernekler orada kimleri milletvekili görmek istiyorlar diye isim yazdılar.  Bu yöntem 2019’da kuşkusuz çok daha artacak.  Bunun için STK’larımızın gücünün farkında olması lazım aksi halde bir şey elde edemeyiz. Söz sahibi olmamız için güçlü olmamız lazım. Güç çok önemli. Biz henüz kendi derneklerimizin, hemşehrilerimizin yüzde 5’ine, 10’una gidemiyoruz. Bakın Sivas İstanbul’da birinci sırada diye biliyoruz. Sivas’a ait İstanbul’da 813 dernek, 5 federasyon, bir konfederasyon, bir platform var. Şimdi bütün doğu ve güneydoğu derneklerini toplayın 781 tane çıkmaz. 23 tane vilayetten bahsettim, bir Sivas kadar derneği yok. Bunun farkında olalım ve artması anlamında çalışalım. Kategorik olarak da asla ne Sivaslı, ne Rize ne de Trabzonluya karşı değiliz.  Onlar da bizim abilerimiz, kardeşlerimiz onlar da ümmetin bir ferdi. Fakat ona hak olan bize kabahat olursa burada yokuz.”

Veysi Akay, STK’ların parti olmadığını dolayısıyla her siyasi görüşten insanın buralarda yer almasının çok doğal olduğunu sözlerine ekledi.

DAHA COŞKULANDIK

Platformun kurucularından Şanlıurfa İş Adamları Derneği Başkanı Sami Çiriş ise, söz konusu platformun uzun süren yoğun çalışmalar sonucunda oluşturulduğunu belirterek, “Sizleri de aramızda görmek bizleri daha da coşkulandırdı. Hep birlikte, güçlerimizi birleştirerek hem İstanbul’daki hem de memleketlerinde ikamet eden doğu ve Güneydoğulu kardeşlerimizin sorunlarına çareler bulmaya çalışacağız” dedi.

KOMİSYONLAR KURULMALI

MARMARADER Başkanı A. Fuat Bodur da, sorunların daha hızlı çözülebilmesi için siyaseten güçlü olunması gerektiğine dikkat çekerek, “İktidar partisinde kongrelerin olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ve bu süreç 2-3 hafta içinde tamamlanacak. Dolayısıyla acil olarak komisyonlar kurup aday arkadaşlarımızın iş başına gelmelerini sağlamak için kulis çalışmalarına hemen başlamalıyız. Ayrıca kısa sürede kurumsallaşma çalışmalarını tamamlamalı ve her ay bakan düzeyinde bir isimi konuk edip sorunlarımızı birinci elden iletmeliyiz” ifadesini kullandı.  

DOĞU-BİR (Doğu ve Güneydoğu Sivil Toplum Kuruluşları Birlik Platformu) İstişare Toplantısı’nda diğer katılımcılar da söz alarak görüş ve düşüncelerini anlattı.

Editör: TE Bilisim