Her yaş gurubundan katılım sağlanan etkinlikte misafirlerimiz şeker hastalığı ile tanışma hikayelerini avrasya hospital iç hastalıkları uzmanı dr. Mecdi ergüney hocamızla paylaşarak detaylı bilgiler aldılar. Etkinlikte diyabetliler ve engelliler derneği başkanı adnan saygılı, özel diyabetliler gurubu başkanı seyit serhat mamaç, diyabet sofrası internet yönetici turgay altıncı, trimpeks ürün müdürü aslı derya gülmüş, diabet hastaları ve istanbultimes ekibi hazır bulundu.

Etkinlik sonunda avrasya hospital ailesine, toplumu aydınlatıcı bilgilendirme etkinliklerinden ötürü tüm katılımcı dernekler adına plaket takdim edildi.Plaketi avrasya hospital ailesi adına iç hastalıkları uzmanı dr. Mecdi ergüney, diyabetliler ve engelliler derneği başkanı adnan saygılının elinden aldı.

Etkinlikte konuşan iç hastalıkları uzmanı dr. Mecdi ergüney diyabetle barışık bir hayat şarttır dedi.
İç hastalıkları uzmanı dr. Ergüney, aile içerisinde yer alan kalıtsal getiriler sonucunda ya da başka etkenlerden dolayı kişi diyabete yakalanabilir.
Bu gibi durumlarda bu hastalık ile ömür boyu yaşamayı öğrenmek şart.
Bu yüzden kesinlikle doktor tarafından sunulan önerilere kulak vermek gerekli. Ayrıca en çok dikkat isteyen şeylerin başında kişinin beslenmesi geliyor. Yeme içme yönünden kişi ne tükettiğine, ne kadar tükettiğine dikkat etmek zorunda. Doğru sonuçlar ve doğru tedaviler için sürekli takip içerisinde olmak, sürekli besin değerlerini dikkate almak şart. Ancak bu sayede bir hayat boyunca bu hastalık ile birlikte yaşayabilirsiniz. Doğru sonuçlar için sıkı bir takip ve düzenli beslenme şarttır dedi.

Şeker hastalığı

Pankreas tarafından üretilen insülin yetersizliği sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Oldukça sık görülen diyabet yani şeker hastalığı dikkate alınmadığı takdirde oldukça ciddi problemlere yol açabiliyor. İnsülin eksikliğinde ortaya çıkan etkiler genel olarak üretilen besinlerin ve şekerlerin gerekli olan hücrelere iletilememesinden dolayı ortaya çıkar. Hücreler şekerden yoksun kalırken kan içerisinde yer alan şeker seviyesi ise normal değerlerin çok üzerinde seyreder. Kan içerisinde yer alan şekerin çok olması zehir tesiri göstereceği gibi beraberinde yer alan bütün organları da etkisi altına alır.

Vücut kan içerisinde belli bir miktarda şekere ihtiyaç duyar. Bunu sağlayan pankreas insülin üretir ve gerekli olan hücrelere ve kana gönderir. Kan şekerinin yüksek olması ile birlikte kendisini bizlere tanıtan diyabet genel olarak alın ana besinlerden kaynaklı olan fazla karbonhidrat ve protein yükünden kaynaklanır. Metabolizma hastalığı olarak da adlandırılan diyabetin temelinde yer alan genel sorun kan ile birlikte taşınan şekerin gerekli olan hücrelere iletilememesidir. Vücuda aldığımız besinlerden elde ettiğimiz şeker karaciğer içerisinde depolanır. Pankreasın salgıladığı insülin sayesinde hücreye ulaşır ve yanarak ihtiyacımız olan enerjiye dönüşür. Diyabetin oluşma nedeni ise gerekli olan şeker maddesinin insilün desteğini alamamasından kaynaklanan hücre uzaklıdır. Hücre içerisinde giremeyen bu şeker kan içerisinde kalır ve oldukça üzücü sonuçlara neden olur.

Şeker hastalığının belirtileri


• ağız içerisinde meydana gelen kuruma
• sık sık idrara çıkma
• aşırı susama
• bulanık görme
• kilo kaybı
• halsiz kalma, bitkinlik
• mide bulantısı
• elma çürüğü şeklinde yer alan ağız kokusu
• idrar yolu enfeksiyonu
• yaraların geç iyileşmesi
Gibi belirtiler genel olarak ortaya çıkan diyabet nedenleri arasında yer alır. Kan içerisinde oldukça çok miktarda yer alan şekerin atılmasını isteyen böbrekler sürekli olarak çalışır. Bu yüzden hasta olan kişi sık sık tuvalet ihtiyacı duyar. Ağır kuruluğu ile bağlantılı olan bu durum sık tuvalet sonrasında ortaya çıkan su kaybından dolayı oluşur. Böbreklerin su atmak istemesi kişiyi susatır bu da fiziksel olarak ağız kuruluğu hissi verir. Bulanık görmek ise yine aynı nedenden dolayı yani gerekli olan suyun göze ulaşmamasından kaynaklanır. Gerekli olan şekerin hücrelere ulaşmaması ve kanda kalması sonucunda gerekli olan enerji yakılamaz. Bunun doğal sonucu olarak kişide fiziksel olarak yorgunluk ve bitkinlik meydana gelir. Diyabet dikkat edilmesi takdirde görme kaybına, böbreklerin iflas etmesine, kalp ve damar hastalıklarına neden olur.

Şeker hastalığı kimlerde görülür?

Şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet genellikle belli bir yaş gurubu üzerinde meydana gelir. Daha çok tip 2 olarak görülen bu rahatsızlık için risk oluşturan belli başlı faktörler vardır.
• aile içerisinde şeker hastası olanlar
• hızlı beslenen ve çabuk acıkanlar
• aşırı kilolara sahip olan kişiler
• kan içerisinde yağ miktarı çok olanlar
• çok fazla hareketsiz kalan kişiler
• ilerleyen yaşlar

Genellikle bu özelliklere sahip olan kişilerde şeker hastalığı yani diğer bir ismi ile diyabet sıklıkla görülür. Kilo bu konuda oldukça önemli bir ayrıntı olduğu için bel çevresinde erkek için 102 cm kadın için 88 cm sınır olarak kabul edilir. Bu sınırı aşanlar risk altında yer alır.
Şeker hastalığını kontrol edebilmek için öneriler
Diyabete yakalanan kişiler için önerilebilecek birçok farklı şey var. Öncelikli olarak doktorlar tarafından sunulan önerilere sonuna kadar açık olmak şart. Bunun yanı sıra diyabet ile başa çıkmak isteyenlerin mutlaka dengeli beslenme alışkanlıklarına sahip olması gerekiyor. Gi derecesi olarak adlandırılan besinler içerisinde yer alan oranların iyi takip edilmesi bu rahatsızlığın önüne geçebilmek için oldukça önemli bir ayrıntı. Ana öğünlerin yanı sıra mutlaka ara öğünlere de yer vermek gereklidir. Şeker hastası olan bir birey için mutlaka fazla şekerli şeylerden uzak durmak, spor yapmak gereklidir. Fazla kilolar ve aşırı şeker tüketimi bu hastalığı tetikler. Bu yüzden kesinlikle çok şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı, aşırı karbonhidrat içeren beyaz ekmekten uzak durulmalıdır. Bunun yerine tam buğday ekmeği tüketilebilir. Ayrıca tatlı ve şekerli gıdalar yerine meyveli yoğurtlar ve meyve tüketmek oldukça yerinde bir karar olacaktır. Sağlığınızı ve diyabetini kontrol altında tutmak istiyorsanız mutlaka dengeli ve doğru beslenmelisiniz.

Hiçbir şey insan ve sağlık kadar önemli değildir.

Editör: TE Bilisim