Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aralarında Esenler’in de olduğu Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Eyüp ve Küçükçekmece sınırları içerisinde kurulacak Yenişehir Projesi'nin master planlarını tamamladı.

'COMPACT ŞEHİR'LE YOĞUNLUK AZALTILACAK

İstanbul'un doğal, tarihi ve kültürel özelliklerini ön plana çıkaracak proje kapsamında rezerv alan olarak ayrılan bölgede, yaklaşık 800 bin konutta 2 milyon 400 bin kişi yaşayabilecek. 'Compact şehir' algısıyla planlanan Yenişehir projesinin hayata geçirilmesiyle İstanbul'un nüfusu kalabalık bölgelerinde yoğunluk azaltılacak.
4 bin 800 hektar sosyal donatı alanı ve 5 bin hektar yeşil alanında bulunacağı Yenişehir projesinde TEMAPARK, üniversiteler ve botanik parkların yanı sıra havaalanı etrafında 200-400 hektarlık fuar alanı da bulunacak.

ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETECEK

Katı atıklardan enerji üretme istasyonlarının da yer alacağı proje kapsamında Yenişehir kendi enerji ihtiyacının yüzde 30'unu geri dönüşümle sağlayacak. Ayrıca binalarda kullanılan suların yüzde 40'ının geri kazanılması için de Bakanlık, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ve Devlet Su İşleri ile tarafından sistemler oluşturulacak.

ULAŞIMI DA RAHATLATACAK

İstanbul'un ulaşımını da rahatlatacak Yenişehir projesi ile toplu taşımanın ulaşım sistemindeki payını yüzde 50-60'lara çekecek. Yaklaşık 200 kilometrelik raylı sistem hattının planlandığı projenin bir kısmı metro, bir kısmı da tramvay olarak hizmet verecek.
Projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. 
Editör: TE Bilisim