Fatih Belediyesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Avusturya Thyssen-Bornemisza Çağdaş Sanat Müzesi’nin ortak gerçekleştirdikleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla Eminönü Meydanı’nda devasa boyutlu The Morning Line eseri 3 ay süresince İstanbullular’la buluşacak.

22 Mayıs tarihinde açılışı yapılacak ve üç ay alanda kalacak devasa eserin içinde üç gün sürecek Çağdaş Müzik Festivali gerçekleştirilecek, sonrasında da çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Avusturya Thyssen-Bornemisza Çağdaş Sanat Müzesi’nin yöneticisici Frencesca Von Hapsburg 2010 AKB Ajansı ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile irtibata geçmesi sonucunda şekillenen projeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi de destek verdi. Mayıs ayı sonunda matematik formüllerinin en mükemmel uygulandığı iddia edilen devasa heykel Eminönü Meydanı’nda sanatseverlerle buluşacak.

Mimar Matthew Ritchie, ArandaLasch ve Arup AGU ile birlikte geliştirdiği ve 3 yıllık bir araştırma sonucu ortaya çıkarttıkları proje Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Lansmanı ile dünya sanatseverlerine de merhaba diyecek.

Bizans ve Osmanlı mimarisinde bulunan kutsal geometrinin çağdaş bir versiyonunu ile meydana gelen eser, 8 metre yüksekliğinde, 20 metre uzunluğunda, 17 ton siyah kaplamalı alüminyumdan inşa edilen etkileyici bir yapıdır. Sanat, mimarlık, müzik, matematik, kozmoloji ve bilim arasındaki etkileşimi vurgulamaktadır.

21.yüzyılın gelişen kentsel odağı ve eşsiz katmanlara sahip bir tarihi bölge olarak seçilen İstanbul’a getirilen eserin yurtiçi ve yurtdışından gelen sanatseverlerden büyük ilgi görmesi bekleniyor.

The Morning Line içinde, York Üniversitesi Müzik Araştırma Merkezi tarafından tasarlanmış benzersiz bir ambisonik ses sisteminin kullanıldığı, elli hoparlör yer almakta. Yapının kapsamı ve orijinal mekansallaştırma yazılımı yeni bir müzik formu ortaya konuyor ve bu yeni ‘enstrüman’ için de yeni eserler yazılması bekleniyor. The Morning Line bir çağdaş müzik platformu olarak dünyayı gezmeye devam edecek ve gittiği yerlerde yenilikçi yenilikçe enstrümana da sanatçılardan destek isteyecek. Bu çerçevede İstanbul’da İTÜ – MİAM (Müzik İleri Araştırmalar Merkezi) ile bir ortaklık oluşturdu. İKSV’nin (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) eski yöneticilerinin de yer aldığı rehberleri eşliğinde yeni besteler istendi. Festival çerçevesinde bu eserler de sanatseverlerle buluşacak.

Ayrıca konuk ses küratörü Russell Haswell İstanbul sunumu için Jana Winderen, Peter Zinovieff, Carl Michael von Hausswolff, ve Yasunao Tone’yi yeni ses yapıtları tasarlamak üzere davet etti. Ghostigital ve Jónsi & Alex’in yeni yapıtları da ilk kez İstanbul’da sunulacak. Bu on yeni kompozisyonun dünya prömiyeri İstanbul’da, 22 Mayıs’taki açılış törenini takiben başlayacak ve 25 Mayıs’a kadar sürecek festivalde yapılacaktır. Açılış törenine, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanı sıra Francesca von Habsburg, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary Başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Vehbi Koç Vakfı Başkanı Ömer Koç ve yurt içi - yurtdışından çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor.
Editör: TE Bilisim