Dünyanın 3 önemli sismologu İtalyan haber ajansı ANI’ya olası İstanbul depremini yorumladı. 1999’daki İzmit depreminden sonra artık sıranın İstanbul’a gelmiş olabileceği yorumu yapıldı. Vatan'ın haberine göre; Sismologlar, 25 yıl içerisinde İstanbul’da 7.0 ya da daha büyük şiddette deprem gerçekleşme olasılığını yüzde 30 ile 60 arasında gösterdi

İTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, son çalışmalarla Marmara Denizi’nin altındaki fayları en ince ayrıntısına kadar tespit ettiklerini açıklamıştı. Kuzey Anadolu fay hattındaki her depremin batıya doğru hareket etiğini belirten Görür, “En son Gölcük’de oldu. Şimdi sırada Marmara var. Burası kırılacak. Bunun hiç kaçarı yok” demişti.

Elazığ depreminin ardından dünya sismologlarının gözü bir kez daha İstanbul’a çevrildi. İtalyan haber ajansı ANI, “1766’dan beri büyük bir deprem geçirmeyen İstanbul için geri sayım devam ediyor” başlıklı bir haber yaparak dünyaca ünlü sismologlara İstanbul depremini sordu. Buna göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşen depremlerin batıya doğru ilerlediğini belirten uzmanlar 1999’da gerçekleşen İzmit depreminin ardından şimdi sıranın İstanbul’a geldiği konusunda endişe ediyor.

Birden fazla olabilir

* Ian Main (University of Edinburgh): Elazığ depreminin İstanbul’da bir depreme yol açma olasılığı düşük. Bu kadar uzaklıktaki stres değişimleri önemli bir tetikleme etkisi yapmak için çok düşük.

* Tom Parsons (USGS): 
Önümüzdeki 25 yıl içerisinde İstanbul’da 7.0 ya da daha büyük şiddette deprem gerçekleşme olasılığı yüzde 30 ile 60 arasında.

* Tobias Hergert (Karlsruhe University) ve Oliver Heidbach (GFZ German Research Centre for Geosciences): Kuzey Anadolu fayı bir büyük kırılma yerine birden daha fazla yerden kırılarak stresini boşaltabilir. Bu da bir büyük deprem yerine birden fazla orta şiddette deprem olabileceği anlamına geliyor. Ama yine İstanbul’da 7 veya daha büyük şiddette deprem olasılığı mevcut. Bu tamamen fayın hangi segmentinin kırılacağı ile alakalı bir durum.

Editör: TE Bilisim