estivalin açılışı için düzenlenen basın toplantısına Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen katıldı.

İnsanoğlunun bugünkü uygarlık seviyesine ve olgunluğa ulaşmasının kitaplar sayesinde olduğunu anlatan Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, inancın, bilimin, tüm ahlaki öğretilerin başlıca kaynağı olan kitapların aynı zamanda kardeşçe bir toplumsal yaşamın da temelinde yer aldığını söyledi.

“Uygar bir toplumun yolu, kitapların yoludur”

Kitapla ilişkisi güçlü toplumların empatiyi, sabrı, hoşgörüyü ve sorunları konuşarak çözmeyi öğrendiğini belirten Demircan, “Kalp kırmadan, kimseyi incitmeden, ötekinin düşünce ve hislerine saygılı bir hayatın formülü kitaplardadır. Gelişmiş ülkelerden, ileri medeniyet seviyesinden bahsediyoruz. Çoğumuz, bu ilerleme denen şeyi, teknolojiyle irtibatlı sanıyor. Teknoloji sadece bir tezahürdür, yani belirtidir. İşin aslı, gelişmiş ile geri kalmış arasındaki temel fark, zihinsel ve duygusaldır. Kitap okuyan toplumlar gelişir, zenginleşir. İtimat, özgüven, karşılıklı anlaşma okumakla mümkündür. Okumak bizi korkudan, endişeden uzaklaştırır. Okurlar, hem korkusuz, hem de ılımlı ve kendine güvenen insanlardır. Medeniyetin yolu da budur. Uygar bir toplumun yolu, kitapların yoludur” diye konuştu.

“Sahaf Festivali bir yüksek lisans dersi gibi”

Türkiye’de istatistiklere bakıldığında yeterince kitap okumadığımızı anlatan Demircan, Beyoğlu’nda 7’incisi düzenlenen Sahaf Festivali’nin buna hizmet ettiğini belirterek şöyle konuştu;

“Bence, kitapların en kolay, en doğru ve en cazip şekilde sunulduğu ortamlardan biri, bizim sahaf festivalimizdir. Sahaflarımız, tüm ömürlerini kitaplara adamış insanlar.
Sahaflarımız, ömür boyu her türden okurla bire bir muhatap olmuşlar. Artık birer usta haline gelmişler. Yaptıkları iş, onları hem bir öğretmen, hem de bir öğrenci durumunda tutuyor. Kitapları en iyi onlar tanıyor. Bu anlamda, Sahaf Festivali bir eğitim programı, bir yüksek lisans dersi gibidir. Kıymetli sahaflarımız Nedret İşli, Lütfü Seymen, Asuman Bektaş, Lütfü Bayer gibi birçok usta sahafı başka hiçbir yerde böyle yan yana bulamıyoruz. Sahaf Fesitvali, bir üniversite dersi gibidir. Burada öğrenilecek çok ama çok şey var. Beyoğlu Sahaf Festivali’ni biraz da imparatorluk sarayının hazine dairesi gibi görüyorum. Burada her türlü mücevher var. Üstelik çok ucuz. Şahsen, yıl boyu yaptığımız etkinlikler arasında beni en mutlu edenlerden biri Sahaf Festivali’dir. Her adımda bir sürpriz. Her adımda bir mucize var. Bana öyle geliyor ki, toplum olarak en önemli meselemiz, kitap okumanın tadına varmak. Okumayı bir zevk edinmek, yaşam tarzımızın bir parçası haline getirmek. Sahaf Festivali, tam da bunun için benzersiz bir fırsat sunuyor”

“Sahaflar birer kültür adamıdır”

Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ise, sahafların birer kültür adamı olduğunu belirterek, “Onlar sadece kitap satan insanlar değil, aynı zamanda geçmişten tevarüs eden bilgileri gelecek nesillere aktaran birer kültür adamıdır. Günümüz koşullarında maddi sıkıntılar içerisinde işlerini sürdürmeye çalışan sahaflara desteğimizi sürdürüyoruz. Bu festivalin en iyi tarafı, sahafların nadide eserlerini gün yüzüne çıkarmasıdır bence. Depolarında tuttukları seçme eserleri bu festivalde okurlarla buluşturuyorlar. Ben de heyecanla en güzel alışverişlerimi yapmayı bekliyorum” diye konuştu.

30 Eylül’de kapılarını kitapseverlere açan 7’inci Beyoğlu Sahaf Festivali, 19 Ekim’e kadar Tepebaşı’nda konuklarını ağırlayacak. Festival boyunca, kitapların yanı sıra tarihe tanıklık eden dergiler, eskiye ait yazılar, eski fotoğraflar, film, tiyatro afişleri, nadide levhalar, mektuplar, kartpostallar ve özel koleksiyonlar da stantlarda meraklılarının ilgisine sunulacak. Festival alanına kurulan sahnede ünlü yazarlar kitapseverlerle sohbet edecek.

Editör: TE Bilisim