Danıştay, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Güngören’in bazı mahallelerinde verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından, ‘Pendik’in en prestijli’ mahallesi olarak tanımlanan Batı Mahallesi’nin 465 konutu kapsayan kısmı için de benzer gerekçelerle yürütmeyi durdurma verdi.

645 KONUTU KAPSIYORDU

6306 sayılı Afet Yasası ile "riskli alan" ilan edilen mahallelerde ‘yürütmenin durdurulması’ kararına bir yenisini daha eklendi. Danıştay 14. Daire, Pendik Batı Mahallesi'nde 465 konutun 2013 yılında riskli alan ilan edilmesine karşı açılan davada, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçtiğimiz günlerde Gaziosmanpaşa'nın dört mahallesi ve Güngören Tozkoparan ile Sultangazi Cumhuriyet mahallelerinde de ‘riskli alan’ kararlarına yürütmeyi durdurma ve iptal kararları gelmişti.

‘TEKNİK RAPOR, KANITLAYICI NİTELİKTE DEĞİL’

Danıştay 14. Daire, oybirliği ile aldığı kararda, riskli alan kararına dayanak oluşturan Pendik Belediyesi’nin hazırladığı teknik raporu ‘kanıtlayıcı’ bulmadı. Raporda bahsi geçen ‘465 adet yapının yüzde 87’sinin 2000 yılı öncesinde deprem statüsüne uygun yapılmadığı’ tespitinin ‘herhangi bir teknik inceleme yapılmadan’ alındığı belirtildi. Danıştay, kararda Anayasa’nın ‘Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması’, ‘Mülkiyet hakkı’ ve İnsan Hakları Sözleşmesinin ‘Mülkiyetin Korunması’ maddelerine de atıfta bulundu.

DANIŞTAY'DAN BENZER GEREKÇELERLE İPTAL

Danıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı riskli alan kararlarını benzer gerekçelerle iptal ediyor. Güngören'e bağlı Tozkoparan Mahallesi ile ilgili riskli alan kararında da Danıştay "Yapıların hangi yönlerden can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak yeterli bir bilgi içermediği ve koşulların detaylı bir teknik raporla oluşturulmadığı sonucuna” varmıştı. Öte yandan Danıştay, Gaziosmanpaşa'nın Yıldıztabya, Mevlana Mahallesi, Pazariçi ve Karayolları mahalleleri ile ilgili alınan yürütmeyi durdurma kararında,“Alanın riskli alan ilan edilebilmesi için, kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır" ifadelerine yer vermişti.

3 KEZ PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI, HEPSİ YARGIYA TAŞINDI


Bakanlar Kurulu’nun aldığı ‘riskli alan’ kararını yargıya taşıyan Batı Mahallesi Dayanışma Derneği (BMDD)’nin başkanlığını yürüten Erol Ercan, oybirliği ile alınan karara itiraz yolunun kapalı olduğunun altını çizdi. Konuyla ilgili sürekli plan değişikliğine gidildiğini vurgulayan Ercan, “İptal kararından önce, mahkemeden daha ileri adımlar atmamızı sağlayacak bir karar çıktı. Konuyla ilgili planlar 3 kez askıya çıktı. Dernek ve hak sahipleri olarak her seferinde dava açtık” diye konuştu.



BATI MAHALLESİ’NDE NE OLMUŞTU


Pendik Batı Mahallesi’nin Sabri Taşkın Caddesi’nin batısında kalan 54 hektarlık alan 13 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Riskli alan’ ilan edildi. 465 yapının yer aldığı ve yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı alanla ilgili ‘riskli alan’ kararını yargıya taşıyan Pendik Batı Mahallesi Dayanışma Derneği yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı. Danıştay 14. Daire, 14 Ekim 2015’te Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Öte yandan mahkeme, üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolunun kapalı olduğunu duyurdu.



DHA
Editör: TE Bilisim