Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin daveti üzerine resmi ziyaretlerde bulunmak üzere İran'a gitti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan günübirlik planlanan ziyaret kapsamında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, tarafından resmi törenle karşılanacak. Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına başkanlık edecek. Anlaşmaların imza töreninin ardından iki Cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenleyecek. İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ile görüşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarının ardından Ankara'ya dönecek.

Ziyarette İran- Türkiye ilişkilerinin yanı sıra Yemen, Irak ve Suriye eksenli bölgesel konularında ele alınması bekleniyor.

İranlı sözcüden Erdoğan'a sert sözler

İranlı Sözcü, milletvekillerinin Ruhani hükümetinin ziyaretin ertelenmesi konusunda bir girişimde bulunmamasından dolayı rahatsız olduğunu söyledi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyareti ile ilgili "Ülkeyi aşağılayan birisinin ayaklarının altına kırmızı halı sermek diplomasimiz için utanç vericidir" açıklamasında bulundu.

İran’ın yarı resmi Fars ajansına açıklamada bulunan Nakavi, "Hükümet, Erdoğan’ın İran’a yönelik sözlerinden sonra bu ziyaretin yapılmasına izin vermemeliydi. Bu ziyaret ya lağvedilmeliydi yahut ertelenmeliydi" diye konuştu.

İranlı Sözcü, milletvekillerinin Ruhani hükümetinin ziyaretin ertelenmesi konusunda bir girişimde bulunmamasından dolayı rahatsız olduğunu söyledi.

Daha önce de İran meclisinden bir grup milletvekili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’a yönelik ifadelerini eleştirerek İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den Erdoğan’ı uyarmasını talep etmişlerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran yönetiminin bölgedeki tutumunu eleştirerek , "İran bölgeyi domine etme çabası içinde. Yemen, Suriye ve Irak’ta ne gücü varsa çekmesi lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan daha sonra İran’dan gelen bazı milletvekillerinin tepkisi üzerine, "Bunlar muhatabım değil. Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz kararını verecek olan biziz" diyerek eleştiride bulunmuştu.

65 MİLLETVEKİLİNDEN MEKTUP

Ziyaret öncesinde 65 milletvekili İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye bir mektup yollayarak Tahran ile açıklamalarından ötürü Erdoğan’ın uyarılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı milletvekillerden gelen tepkilere rağmen, kritik İran ziyaretini bugün gerçekleştirecek. Ankara’dan Tahran’a 4 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak günübirlik ziyarette Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısı da gerçekleştirilecek.
Editör: TE Bilisim