Anayasa Mahkemesi’nin 26 Mayıs 2016 tarihinde aldığı, Türk Ceza Kanunu’nun 15 yaşından küçük çocukları istismarı ile ilgili cinsel suçlara verilecek cezalara ilişkin 103/1-a maddesini iptal etmesi Avrupa’da yanlış anlaşıldı ve büyük tepki aldı. Önce Avusturya’nın “Kronen Zeitung ” gazetesi Viyana Havalimanı’ndaki bir haber panosuna “Türkiye’de 15 yaşından küçük çocuklara yönelik istismara izin verildiğine” dair bir yazı koydu. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstron da bu haberi Twitter hesabından paylaşınca bu kez Türkiye ile İsveç arasında kriz patlak verdi. Dışişleri Bakanlığımızın açıklamalarına karşılık İsveç Başbakanı Stefan Lofven,  bir açıklama yaparak AYM’nin kararını “endişe verici” bulduğunu belirtti, “Çocuk haklarının geriye doğru gitme riski var. Çocuk çocuktur” demişti.
Bu gelişmeler karşısında İsveç’in Ankara Büyükelçiliği geçici maslahatgüzarı Hedvig Klara Erika Hogg Lohm Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Wallström’ün iddialarını, “Bir dışişleri bakanına yakışmayan, yalan ve yanlış bilgi üzerinden yapılmış bir açıklama” olarak değerlendirdi. Çocuk istismarını engelleme ve buna karşı mücadele için hükümetin son derece kararlı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “15 yaş altı çocuklara yönelik istismara verilecek cezayı artıran bir yasayı da Meclisimiz kabul etti” demişti .

Ayrıca Ankara’daki Avusturya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Çavuşoğlu, İsveçli bakanın tweet’inin ve Avusturya’da ortaya çıkan haberlerin, ‘Avrupa’daki ırkçılık, İslam ve Türk karşıtlığı eğilimini yansıttığı’ açıklaması yapmıştı.

Anayasa mahkememiz, TCK 103/1-a fıkrasındaki on beş yaşını “tamamlamamış” sözcüğünü “ölçüsüz bir yaptırım öngördüğü gerekçesiyle “hukuk devleti ilkesine aykırı” diye iptal etti. AYM kararında gerekçesinde özetle : “Çocuğun cinsel yönden istismar edilmesinin ağır bir yaptırıma bağlanmasının, çocuğun etkin bir şekilde korunması amacını gerçekleştirmeye yönelik olduğuna şüphe yoktur... İtiraz konusu kural da aynı şekilde bazı durumlarda somut olayın özellikleriyle bağdaşmayacak ve suçla yaptırım arasında bulunması gereken adil dengeyi ortadan kaldıracak ölçüde ağır cezaların verilmesi sonucunu ortaya çıkarabilecek bir niteliğe sahiptir. Bu nedenle kural, ölçüsüz bir yaptırım öngördüğünden hukuk devleti ilkesine aykırıdır.” Demişti. 

Yeniden yapılacak düzenlemede Anayasa Mahkemesinin 26.05.2016.tarihli bu kararına göre, “failin de mağdur gibi küçük olması”, “birlikteliğin rıza ile gerçekleşmesi” ve “fiili birlikteliğin resmi evliliğe dönüşmesi” ölçütleri dikkate alınacak. Cinsel istismar suçuna verilecek cezalar gerek faillerin gerek mağdurların yaşı yönünden bir farklılaşmaya tabi tutulacak.

Anayasa Mahkememiz bu iptal kararını alırken TBMM’den ilgili maddeyi yeniden düzenlemesini istemiş, bunun için altı aylık bir süre tanımış ve bu süre içinde yasal boşluk olmaması için iptal edilen fıkrayı yürürlükte bırakmıştı. Yani TCK 103/1-a fıkrası iptal edilmesine rağmen karar Resmi Gazete ’de 13 Temmuz 2016’da yayımlandığı için 6 aylık süre 13 Ocak 2017’de dolacak olduğundan yürürlükte kalacak. Bu süre içinde de yeniden düzenleme yapılacak.

Ancak yukarıda belirtiğimiz gibi bu süreç önce Türkiye’de “ skandal karar “ olarak, sonrada Avrupa’da: “ Türkiye’de 15 yaşından küçük çocuklara yönelik istismara izin verildiğine” şeklinde yanlış değerlendirildi. Bu durum karşısında Anayasa Mahkemesi Başkanlığı açıklama yapmak zorunda kaldı. Anayasa Mahkemesi Başkanlığından yapılan açıklamada, bazı dış basın yayın organlarında Anayasa Mahkemesinin 26 Mayıs 2016 tarihli kararının çarpıtılmak suretiyle maksatlı haberlerin yapıldığı ve bunlar üzerinden Türkiye’nin karalanmak istendiği görüldüğünden açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

İleri sürüldüğünün aksine anılan kararla 15 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel fiillerinin suç olmaktan çıkarılmadığı, TCK'nın 103. maddesinin (1) numaralı fıkrasında cezanın alt sınırı belirlenirken, somut olayın özelliklerine göre ihtiyaç duyulabilecek kademelendirmeye imkân tanınmamış olunmasının, "orantılılık ilkesi “ne aykırı bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada, kuralın teknik, hukuki nedenlere dayanılarak iptal edildiği kaydedilerek, şöyle denildi:

"Buna göre, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı, kategorik olarak 15 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel istismar fiillerinin suç olmaktan çıkarılmasını ima dahi etmemektedir. Dolayısıyla yapılan tüm spekülasyonların aksine söz konusu ceza hükmü halen yürürlüktedir ve 15 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel istismar fiilleri, Türk hukukunda suç olmaya devam etmektedir. Yasama organının belirlenen sürede iptal kararında belirtilen teknik hukuki sorunları karşılayacak yeni bir düzenleme yapma imkânı bulunmaktadır."

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim