Aşırı dikkatsizlik, hareketlilik, sabırsızlık, söz dinlememe gibi belirtilerle kendini gösteren 'dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu' (DEHB), tedavi edilmemesi halinde hem çocuğun hem ailenin yaşamını olumsuz etkiliyor. Bir çocukta DEHB'den söz edebilmek için, belirtilerin 7 yaşından önce başlamış olması, sürekli olması ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olması gerekiyor.
KKTC'deki Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nden Çocuk Psikolojisi Uzmanı Damla Alkan, hipertaktif ve dikkat eksikliği yaşayanların ayrı belirtileri olduğunu, bazı çocuklarda iki rahatsızlığın birden görüldüğünü, tedavinin şart olduğunu söyledi.
İLAÇLI TEDAVİ YETMEZ
İlaç tedavisinin bu rahatsızlıkların düzelmesinde yüzde 70 ila 80 oranında etkili olduğuna ancak, ilaçların kişiye hastalıklarla baş etmek için gerekli beceriyi kazandırmadığı için tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Alkan şöyle devam etti: "Çocuklarında DEHB şüphesi bulunan aileler, mutlaka çocuklarla çalışan uzman bir psikoloğa ya da çocuk ve ergen psikiyatrına başvurmalı. DEHB'li çocuklar için, okula ilişkin sorunlar ve evde yaşanan güçlüklerle ilgili olarak ailenin, çocuğu izleyen uzmanın ve okulun işbirliği içinde çalışması gerekiyor."
DİKKAT EKSİKLİĞİ GEREĞİNDEN ÇOK FAZLA
Dikkat eksikliği, dikkat süresi ve yoğunluğunun, kişinin yaşına ve gelişim düzeyine göre olması gerekenden daha az olmasıdır. Ailelerin şöyle şikayetleri olur:
- Söylediklerim bir kulağından girip diğerinden çıkıyor. Sanki aklı başka yerde.
- Bilgisayar başında saatlerce oturabiliyor ama ödev başında en çok 10 dakika
- Çok sık eşyalarını kaybediyor
- Başladığı işi bitiremiyor
- Sınavlarda dikkatsizce hatalar yapıyor
- Soruyu tam okumadan yanıtlıyor
AŞIRI HAREKETLİLİK
Hiperaktivite sorununda ise ailelerin şikayetleri genelde şu şekildedir:
- Uzun süre yerinde oturamıyor
- Televizyon izlerken bile hareketli
- Çok fazla konuşuyor
- Motor takılmış gibi sürekli hareket halinde, yorulmak nedir bilmiyor
- Sabırsız, isteği hemen olsun ister.
- Asla sırada bekleyemez.
- Aklına geleni hemen yapar.
- Düşünmeden hareket ediyor. 
Editör: TE Bilisim