Yaklaşık bir yıl önce Zümrütpen ve İstanbul Birlik Sanayi Mesleki Eğitim Merkezi ile ortak olarak açılan Plastik Doğrama Bölümünde okuyan bir çırağın hikayesi Türkiye’ye örnek olacak nitelikte.
 
İSTANBUL TİMES/ ÖZEL HABER
 
Yaklaşık bir yıl önce Zümrütpen ve İstanbul Birlik Sanayi Mesleki Eğitim Merkezi ile ortak olarak açılan Plastik Doğrama Bölümünde okuyan bir çırağın hikayesi Türkiye’ye örnek olacak nitelikte.
 
 
HERŞEY ÖZDEMİR’İN OKUMAYA VERDİĞİ ÖNEMLE BAŞLADI
 
Plastik Doğrama alanında hizmet veren Zümrütpen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özdemir, yanında çalıştırdığı çıraklara eğitim vermek için İstanbul Birlik Sanayi Mesleki Eğitim Merkezi’nde bir bölüm açtırdı. Bu bölümde ise başta kendi şirketinde çalışan çırakları gönderdi. Daha sonra bu sektörde faaliyet gösteren diğer meslektaşların da çırakları göndermesi yönünde girişimde bulundu. Ancak hiç kimse duyarlı olmadı. Özdemir ve okul yönetimi hala ısrarla bu projenin yayması için mücadeleye devam ediyor. Özdemir’in yanında çırak olarak çalışan 16 yaşındaki Vedat İskender’in bu çağrısı herkese örnek olacak nitelikte.
 
KURSTA OKUMAYA AŞIK OLDU
 
Vedat İskender 16 yaşında. İlköğretimi bitirdikten sonra okumayı gözden çıkararak çırak olmaya karar vermiş. İş kolu olarak da PVC sektörünü seçmiş. Zümrütpen’de çırak olarak işe başlamış. Daha sonra da Zümrütpen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özdemir’in girişimi ile İskender, İstanbul Birlik Sanayi Mesleki Eğitim Merkezi’nde kursa gitmeye başlamış. Okumaya olan aşkı burada yakalamış.
 
 
“ÖNCE OKUMAK İSTEMİYORDUM, ŞİMDİ İSE ÜNİVERSİTE OKUYACAĞIM”
 
İskender, çıraklıktan usta olmak, ustalıktan ise kendisine ait bir işyerinin olmasını hayal ettiğini söylüyor. Taki kursa gidene kadar. Kurs başlayınca, İskender bu hayalini şöyle açıklıyor: “Ben İlköğretim okulunu bitirdikten sonra okumak istemedim. Çıraklıktan ustalığa, ustalıktan ise kendime ait bir işyeri kurmayı hayal ediyordum. Ama işverenin beni kursa göndermesinden sonra hayata bakış açım değişti. Ben 1 yıldır bu kursa gidiyorum. Hem çalışıyorum hem kursa gidiyorum ve hemde paramı alıyorum. Bu kursta çok şey öğrendim. İki işin bir arada yürüdüğünü öğrendim. Okumadan eğitim olmadan hiçbir şey başaramayacağımızı öğrendim. İlköğretim bittikten sonra okumayı düşünmüyordum. Şimdi ise ben açıköğretimden liseyi bitirmek için çalışacağım. Daha sonra da makine mühendisliğini kazanmak için çalışacağım. Başaracağıma da inanıyorum. Benim yaşımdaki diğer çıraklara da sesleniyorum. Eğitim olmadan çıraklık olmaz. Hem çırak olsunlar hemde okusunlar. İkisi bir arada daha zevkli oluyor” şeklinde konuştu.
 
ÖZDEMİR MÜCADELESİNE DEVAM EDİYOR
 
Türkiye’de Plastik Doğrama sektöründe çalışan 20 bin çırak bulunuyor. Ancak hepsi İlköğretimi bitirdikten sonra meslek öğrenmek için çeşitli fabrikalarda çalışıyor. Hepsi eğitimsiz olarak bu sektöre giriyor. Sektörde faaliyet gösteren Zümrütpen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özdemir ise bu işe çözüm bulmak için İstanbul Birlik Sanayi Mesleki Eğitim Merkezi’nde bu alanda bir kurs açılmasını talep ediyor. Talebi olumlu bulan okul ise bu alanda geçen sene bir bölüm açıyor. Ancak Zümrütpen çırakları dışında hiçbir sanayi kolu çıraklarını bu okula göndermiyor. Özdemir ve okul Müdürü Ağabeydin Adıgüzel, seslerini duyurmak için mücadelesine devam ediyor.
 
ÖĞRETMENLERE VE BASINA PLAKET
 
Zümrütpen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özdemir, bu kursta görev alan İstanbul Birlik Sanayi Mesleki Eğitim Merkezi Öğretmenlerine Öğretmenler Günü nedeni ile düzenledikleri yemekli toplantıda plaket takdim etti. Öğrencileri teşvik etmek için mücadelesine devam eden Özdemir, burada bu kursun diğer iş kollarına yayılmasında emeği geçen Gazetemiz de başta olmak üzere birçok gazeteye birer plaket takdim etti.  
 
Editör: TE Bilisim