Sanatçıyla ilgili büyük çapta gerçekleştirilen ilk çalışma olma özelliği taşıyan ve Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan serginin ardından düzenlenen panele; Kırımlı’yı yakından tanıyan isimler ve aile üyeleri katıldı.

AİLESİ, ÖĞRENCİLERİ VE DOSTLARI KATILDI

Panelde; öğrencilerinden Güvenç Güven, Latife Aktan Özel, Kazım Küçükköroğlu, dostluk kurduğu Semih İrteş, İbrahim Hakkı Yiğit ve Sermet Molu, hayatı ve sanatından kesitleri katılımcılarla paylaştı. Panelin moderatörlüğünü sanatçı adına açılan serginin küratörü Erkan Doğanay yaptı.

‘ARTİST YARATILIŞLI, ÖZEL İNSAN’

Panele katılan iş adamı ve koleksiyoner Sermet Molu, Kırımlı ile ilgili anılarını şu sözlerle dile getirdi;

‘ Aynı şeyleri seven, aynı hayata sahip kişilerdik. Bir sürü hatıra biriktirdik birlikte. Bana; ben öldükten sonra benimle ilgili bir program düzenlenirse her şeyin en güzeli sende olsun istiyorum derdi. Bende bir koleksiyonu var. Kırımlı hoca; çok yönlü bir insandı. Her şeyin en güzelini yapardı. O, bir çini ustası değil, artist yaratılışlı özel bir insandır. ‘

‘ESERLERİ ORJİNALDİ’

Faik Kırımlı’ nın 70’li yıllarda sanatının zirvesinde olduğunu belirten Sermet Molu, ‘Kendisi o yıllarda bir sergiyi ziyaret etmişti. 16. yy çini eserlerinin bulunduğu bir sergiydi. Ve orada kendi eserlerine rastlar. Bazı eserleri, 16. yy eserleri diye sergilenmiş, sanatseverlerle buluşturulmuştur. Çalışmaları o derece orjinaldir. ‘ diye konuştu.

Kırımlı’nın Türk çini sanatına büyük katkıları olduğunun altını çizen yakın dostu Nakkaş Semih İrteş, ‘Vefatından 1 ay önce yazdığı kitabı bana teslim etti. O, kaybolan çini sanatının izlerini bulup yeniden imar etmiştir.’diyerek Küçükçekmece Belediyesi'ne programa katkılarından dolayı teşekkür etti.

‘GÖNÜL GÖZÜ AÇIK BİR İNSANDI’

Sanatçının gönül gözü açık bir insan olduğunu belirten İbrahim Hakkı Yiğit ise, Kırımlı’nın doğru bildiği yolda yürümeyi kendine iş edindiğini ifade ederek, ‘Bir gün sabah ezanında Kur’an okurken, meleklerin kanat seslerini duyduğunu söylemişti. Kendisi gönül gözü açık bir insandı.’diye konuştu.

‘KIYMETİ BİLİNMEDİ’

Öğrencisi Güvenç Güven ise, Faik Kırımlı’nın bir çini ustası değil, çini üstadı olduğunu belirttiği konuşmasında, bir sanatçı olarak kıymetinin bilinmediğini ve İznik’te kendisinin tekniğini ve ismini silmek isteyenler olduğunu söyledi.

Konuşmacılar, panelde katılımcıların sorularını da yanıtladı. 
Editör: TE Bilisim