İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 2017 yılı Kasım ayı meclis toplantılarında, İSKİ’nin 2018 yılı bütçesi görüşüldü. Bütçeyi, Meclis Üyelerine İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan sundu. İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 7 milyar 436 milyon lira olan 2018 Yılı Bütçesi CHP grubunun red, AKP grubunun oy çoğunluğu ile kabul edildi. CHP Grubu adına meclis kürsüsünde konuşan CHP İBB Meclis Üyesi YMM Abdulhadi Akmugan CHP’nin red nedenini, “Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak su havzalarının korunamaması, evlerimize gelen suyun hala içilebilir nitelikte olmaması ve suyun fiyatının yüksek olması nedeniyle İSKİ bütçesine ve faaliyet programına red oyu vereceğimizi bildiririz” diyerek açıkladı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Ahmet Salman

CHP Grubu adına görüş, öneri ve eleştirilerini sıralayan Başakşehir Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi YMM Abdulhadi Akmugan’ın konuşmasındaki bazı satırbaşları;

İSKİ bütçe mantığına aykırı borçlanma yapıyor, gider bütçesi ve gelir bütçesi açığı korkunç derecede artıyor!

İSKİ’nin her yıl bütçe açığının giderek yükseldiğini, gelir bütçesinin gider bütçesinden çok büyük fark olduğunun altına çizen CHP’li Akmugan şunları söyledi “2017 yılı daha bitmeden 577.500.000Tl ek ödenek isteniyor. Bu bütçe mantığına aykırıdır. Belli ki, mızrak çuvala sığmamış. Muhtemelen 2018 yılı bütçesi de aynı mantık ile hazırlanmış. İSKİ’nin 2018 Gider bütçesi 7.436.446.000Tl. Gelir Bütçesi 6.751.790.000Tl dir. Şimdiden fark 684.656.000Tl dir. Bu fark iç borçlanma ve banka kaynakları ile kapatılacak. Bu durum da bütçe mantığına aykırıdır. Yine İSKİ bütçesinde yatırım içini ayrılan para 3.210.990.000Tl. Yani bütçenin %43’ü kadar. Geçmiş ortalama ise %40 seviyelerinde kalmış. Yeterli olmayan bu ortalamanın yaklaşık %50 civarında olması lazım.

İSKİ su havzalarını koruyamıyor, içilebilir su havzalarını, su kaynaklarını koruyamıyor, dereleri koruyamıyor, kimyasal artık ve molozlardan koruyamıyor!

CHP’li Akmugan konuşmasında özellikle İstanbul’un her geçen gün yok edilen içilebilir su havzalarının son durumuna dikkat çekti ve serzenişinde bulundu: “Su ile ilgili en önemli olan su kaynaklarını korumak ve geliştirmektir. Bu konu tam manasıyla içler acısı durumdadır. Eskiden havza koruma diye ekipler dolaşıyordu. Arabaların üzerinde de yazıyordu. Şimdilerde göremiyoruz. Havza çevrelerinde çok anormal bir yapılaşma var, bu meseleye dur denilmesi gerekiyor. Barajlar ve içme suyu havzaları genel olarak etrafı sarp yamaçlar ile çevrili alanlarda inşa edilmektedir. Bazı havzalarda yamaçların yüksekliği birkaç km’yi bile bulabilmektedir. Bu bakımdan çok uzaklara dökülen kimyasal artık ve molozlar bile rüzgar ve yağmurların etkisi ile sulara karışabilmektedir. Yine 3.Havaalanı ile ve 3.Köprü ile 8 bin futbol sahası büyüklüğündeki orman alanı yok oldu ve havaalanı bulunduğu konum itibari ile 70 civarında göl, gölcük ve göletin yok olmasına neden oldu. Bu projeler Terkos’un da kirlenmesine neden olabilecek bir yerdedir.

İSKİ içilemeyen suyu pahalı veriyor, vatandaş aylık su faturasının bir katını daha içme suyu için veriyor!

“İSKİ 2018 bütçesinde suya % 10 zam yaptı, sonra % 5 indirim yapıyorum dedi! Yani zamdan indirim yaptı!” diyen CHP’li hadi Akmugan: Şimdi İstanbul’daki su fiyatı ne alemde ona bakmak gerekiyor. Suyun metreküpü Ankara’da 4 lira 12 kuruş, İzmir’de 4 lira 16 kuruş, Diyarbakır Merkezde 2 lira 64 kuruş, Bursa’da 3 lira 22 kuruş, Eskişehir’de 2 lira 76 kuruş, İstanbul’da ise; en düşük 4 lira 59 kuruş, en yüksek 11 Lira 05 kuruş… Yani İstanbul’da bir nevi artan oranlı bir tarife var. İSKİ’nin 6 milyon 257 bin abonesi olduğunu düşünürsek aşağı yukarı her ailenin İSKİ’ye aylık faturası 100 TL civarında. Ambalajlı suyu, suyun içilemediğini düşünürsek içmek için kullanılan suya verilen bedeli de düşünürsek aile bütçesine 150-200 lira civarında bir yük getiriyor. Bu anlamda suyun pahalı olduğunu düşünüyoruz. Önemli bir konu da suyu tasarruf etme bilincidir. Tasarruf etmek deyince yanlış anlaşılıyor. Bu kavram ihtiyaç kadar suyun kullanılması demektir. Yoksa az su kullanmak demek değildir. Kısaca suyun bilinçli bir şekilde kullanılması demektir. Bu anlamda hem İSKİ’nin hem Büyükşehirin suyu halka sürdürülebili bir fiyat ve kalitede ulaştırması gerekiyor. Ayrıca bir yasal düzenleme yapılarak yağmur suyu kanalları ile derelerin İSKİ sorumluluk alanına devredilmesi gerekir.

Kaynak İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim