Doğa Derneği, İstanbul’un taşının toprağının “bereket” olduğunu ve şehrin göbeğinde doğal bir hayat kurulabileceğini göstermek için Çengelköy’ü zengin bir bahçeye çevirecek.

Boğaziçi Türkiye’nin önemli doğa alanlarından. Adalar’da Akdeniz iklimi yaşanırken biraz kuzeyinde Karadeniz’in sert rüzgarları başka bir doğayı şekillendiriyor. Özellikle Çengelköy bu doğa harikası bölgenin merkezinde. Toprağından bereket fışkırıyor. Muz da ekseniz yetişiyor, fındık da, narenciye de... Doğa Derneği, milyonlarca insanın yaşadığı İstanbul’da Çengelköy’ü pilot bölge seçmiş ve şehrin ortasında doğayla iç içe tüm zenginlikleriyle yaşanabileceğini göstermek istemiş. Çengelköy’de kiraladıkları arazide küçük bir İstanbul bahçesi yaratmak için kolları sıvamışlar.

Burada İstanbul’a özgü (endemik) bitkileri; Bayrampaşa enginarı, Arnavutköy çileği, Çengelköy hıyarı, yıldız çiçeği gibi onlarca İstanbul’a özgü bitki, meyve ve sebze yetiştirilecek. Mahalledeki diğer bahçesi olan evler de bu projenin ortağı haline getirilerek organik ürün yetiştirilmesi için destek verilecek. Oluşturulacak organik pazarla bölgedeki vatandaşlara da ek bir gelir kaynağı sağlanmış olacak. Projenin hayata geçmesiyle Bizans dönemlerinden beri çok zengin olan “İstanbul bahçe kültürü” de yeniden canlanmış olacak.  

Editör: TE Bilisim