İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, ''Dünya artık yerelden güç alarak kalkınmakta, bunun herkes farkında. Dünyadaki ekonomik krizin aşılmasında yerel yönetimlerin önemli bir rolü olduğu, özellikle cinsiyet ayrımcılığı başta olmak üzere küresel bir takım sıkıntıları aşmada yerel yönetimlere büyük görevler düştüğü konusu toplantılarda dile getirildi'' dedi. 

İtalya'nın Floransa kentinde yapılan UCLG Dünya Konseyi Toplantısına katıldıktan sonra THY'nin tarifeli uçağıyla İtalya'dan İstanbul'a gelen Topbaş, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, genel kurulda dünyanın önemli kentlerinden katılımcılarla beraber önemli ve yoğun bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydetti. 

Topbaş, ''Dünyamızda yerel yönetimlerin gücü giderek artmakta ve yerel yönetimlerin hükümetler tarafından da dikkate alındığını gözlemekten memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Özellikle toplantıda benim bir yıllık başkanlık dönemini geride bıraktığım UCLG'nin çok ciddi başarılar elde ettiğini ve ciddi mesafeler aldığını bütün katılımcılar dile getirdi'' dedi. 

Floransa'daki UCLG toplantısına 40 civarındaki ülkeden 400'ü aşkın başkan ve yerel yönetimlerden yetkilinin katıldığına işaret eden Topbaş, toplantılar süresince genel kurul oturumlarının dışında ikili görüşme taleplerinin de geldiğini de ifade etti. İkili görüşmeler çerçevesinde Barcelona kent il yönetimi başkanı, Paris Belediye Başkanı ve Floransa Belediye Başkanı, Köln Belediyeler Birliği Başkanı ve çok sayıda yetkili ile görüştüğünü anlatan Kadir Topbaş, bu görüşmeler sırasında kent yöneticilerinin İstanbul ile daha yakın ilişkiler kurmak isteklerini belirttiğini söyledi. Topbaş şunları kaydetti: 

''Şunu söyleyebilirim ki, dünya artık yerelden güç alarak kalkınmakta, bunun herkes farkında. Dünyadaki ekonomik krizin aşılmasında yerel yönetimlerin önemli bir rolü olduğu, özellikle cinsiyet ayrımcılığı başta olmak üzere küresel bir takım sıkıntıları aşmada yerel yönetimlere büyük görevler düştüğü konusu toplantılarda dile getirildi. Özellikle de yakın temaslarda bulunduğumuz BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile olan ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda görüşler ifade edildi. 

Şunu gururla söylemek istiyorum ki, artık yerel yönetimlerde olsun, ülke düzeyinde olsun başarılarımız dünya tarafından gerçekten çok farklı algılanmakta ve takdir edilmektedir. Dünyada 3.5 milyar insanı yöneten bir teşkilatın başındaki insan olarak milletimizi temsil etmekten büyük gurur duyuyorum. Birçok dünya kentinden yerel birlik ve yönetimlerinden davetler aldım. Bu milletimizin, İstanbul halkının başarısıdır. İstanbul dünyada gerçekten çok farklı algılanmakta ve sitayişle bahsedilmektedir. Bu beni de çok mutlu etmiştir.'' 

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve heyet üyelerini Atatürk Havalimanı'nda uçaktan VIP Salonuna getiren VIP aracı ile aprondaki bir follow me aracı çarpıştı. Her iki araçta hafif hasar meydana gelirken çarpışma sırasında heyette bulunan Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Bürosunda görevli Cem Kaan Gündoğar hafif yaralandı. Gündoğar'ın tedavisi ayakta yapıldı. 
Kaynak: aa