Öğrenciler bu proje ile buğday verimliliğini arttırarak ülkemizde ithal buğday alımının durdurulup, ülkenin kendi ihtiyacını karşılayan ve ihracat yapan bir konuma gelmesini hedeflediler.

İSTEK Atanur Oğuz Okulları öğrencileri Peren Kıratlı ve Miray Tümer, yaptıkları  araştırmalar sırasında gelişmiş ülkelerin buğday üretiminde Türkiye’ye göre ileride olduğu, buna karşılık Türkiye’nin buğday ihtiyacının daha fazla olduğu bilgilerine ulaştılar. İhtiyacı karşılayamayan ülkemizin buğdayı ithal etme yoluna gittiğini gören öğrenciler, konuyla ilgili çözüm yolları aramaya başladılar.

Türkiye’de m2’ye düşen üretim miktarının ihracat yapabilen ülkelerden çok daha az olduğunu gören öğrenciler, bu verimliliğin arttırılması için bir proje geliştirdiler. Alternatif tıp alanında da faydalanılan Bentonit Kilinin mineral bakımından zengin olduğunu araştıran öğrenciler, tarımda bu özellikten faydalanma yoluna gittiler. Ülkemizde kimyasal gübrelerin kullanımının toprağın verimliliğini düşürdüğü ve bu yüzden de Bentonit Kilinin doğal gübre görevi görebileceğini düşünen öğrenciler bununla ilgili çalışmalara başladılar.

Konuyla ilgili kontrollü deney grubu hazırlayıp eskimiş volkanik küllerden oluşan Bentonit Kili çözeltileri ile sulamalar yaparak verimliliğin arttığını gören öğrenciler, %0,5’lik Bentonit Kili çözeltisi ile sulanan buğday tohumlarının diğer gruplara göre tohum çimlenme sayısında artış gözlemlediler.

Öğrenciler geliştirdikleri bu proje ile TÜBİTAK 11. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına katıldılar ve biyoloji dalında İKİNCİ oldular.

Editör: TE Bilisim