Esenler Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü Afet Koordinasyon Merkezi Amirliği’ne (AKOM) bağlı Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ESKAT), Oruçreis ESGEV öğrencilerine “Bina Tahliyesi Tatbikatı” eğitimi verdi. AKOM Amiri Nihat Duman tarafından verilen eğitimde öğrencilere, olası bir afet durumunda yapılması gerekenler ve binanın en güvenli şekilde nasıl boşaltılması gerektiği konuları anlatıldı.

SAKİN OL, HAYATTA KAL

Duman öğrencilere; bina tahliyelerinde acil çıkış kapılarını nasıl kullanacaklarını, sarsıntı başladığında ve sonrasında neler yapmaları gerektiğini anlattı. Herhangi bir sarsıntı durumunda evde bulunan buzdolabı, çamaşır makinesi veya sağlam bir masa etrafında yapılması gereken çök-kapan-tutun tekniğinin nasıl yapılacağını aktardı. Duman öğrencileri, olası bir deprem anında asansör kullanmamaları, paniğe kapılmamaları, camdan veya balkondan atlamamaları konularında uyardı. Sarsıntı biter bitmez elektrik, doğalgaz ve su vanalarının kapatılması gerektiğini vurgulayan Duman, merdivenlerin yıkılıp yıkılmadığına bakarak daha önceden hazırlanan afet çantasıyla birlikte binanın terk edilmesi gerektiğini söyledi. Afet durumlarında sakinliği korumanın hayat kurtardığını dile getiren Duman, afetten 72 saat sonra ESKAT’ın enkaz alanına geleceğini de sözlerine ekledi.

UYGULAMALI EĞİTİM ALDILAR

Sözlü eğitimin ardından Duman, öğrencilere uygulamalı “Bina Tahliyesi Tatbikatı” yaptırdı. 2 dakika içinde binanın başarılı ve kontrollü bir şekilde nasıl boşaltılmaları gerektiğini öğrenen öğrenciler, kendilerine verilen sürede binanın kuzey cephesinde bulunan toplanma alanında buluştular. Aldıkları uygulamalı eğitimin kendileri için çok faydalı olduğunu belirten öğrenciler, “2 dakika kısa olsa da insan hayatı için çok önemli bir süre. Biz burada yaptığımız tatbikatla en kısa sürede hayatımızı nasıl kurtaracağımızı öğrendik” diye konuştu.
ESKAT’ın öğrencilere yönelik “Bina Tahliyesi Tatbikatı” eğitimleri devam edecek.
 
Editör: TE Bilisim