Bakırköy'de 1 Mayıs: Geç başladı, çabuk bitti





Bu yıl ilk kez Bakırköy'de kutlanan İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü etkinliği, önceki yıllara göre sönük geçti. Saat 13.00'de başlayan ve katılımın düşük olduğu görülen Bakırköy'deki 1 Mayıs etkinliklerinde, henüz konuşmaların devam ettiği saatlerde meydanın boşalmaya başlaması dikkat çekti. Gaziantep'te düzenlenen bombalı saldırı haberinin de etkisiyle yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanında, HDP'li grupla polis arasında kontrol noktasında tartışma çıktı, polis müdahalesi geldi. DİSK Genel Başkanı Beko, "Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez" derken, KESK Eş Genel Başkanı Özgen ise, "Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız" dedi. İstanbul'da izinsiz gösterilerde gözaltına alınanların sayısı ise 206'ya yükseldi.

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlanacağı Bakırköy Pazar Alanı'ndayoğun güvenlik önlemleri alındı. Saat 13.00'de başlayan kutlama programına aralarında DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Birleşik Haziran Hareketi, Çarşı Grubu, CHP veHDP üyeleri kortejler halinde sahne önüne geldi.



Taksim'e çıkmak isteyen gruplara TOMA'lı müdahaleTaksim'e çıkmak isteyen gruplara TOMA'lı müdahale



Gruplar sahne önünde yerlerini alırken, sahneden sık sık grupların sıralanmaları ile ilgili uyarılar yapıldı.



Bakırköy pazar alanında düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, on binler olarak güçlerini göstermeye, birbirlerine söz vermeye geldiklerini ifade ederek, işçilere köleliği dayatanların kaybedeceğini, kendilerinin kazanacağını anlattı.



Kani Beko, mücadeleyi 1 Mayıs ruhu ile kazanacaklarını dile getirerek, birlik olarak dayanışma ile kazanacaklarını, taşeron köleliğine her ne pahasına olursa olsun sonvereceklerini kaydetti. Taşerona kadro sözü verip, "özel sözleşmeli personel" sistemini getirenlerden hesap soracaklarını aktaran Beko, tüm işçilere ayrımsız, kayıtsız, şartsız kadro hakkı istediklerini belirtti. İşçilere "güvenceli iş için birlik olmaya, mücadele etmeye, dayanışmaya söz veriyor musunuz?" diye soran Beko, kıdem tazminatı hakkını kaybetmemek için mücadele edeceklerini söyledi. DİSK Genel Başkanı Beko, hükümetin kadınlara yönelik düzenlemelerini eleştirerek, "Kadınlar bizim onurumuzdur. Bu ülkede işsiz sayısı 6 milyona ulaşmış. Birlikte mücadele vermeliyiz. Kardeşliği ve kalıcı barışı sağlamalıyız." dedi.



'VAZGEÇMEYECEĞİZ'



Beko, 1 Mayısları Taksim'de kutlama isteklerini yineleyerek, şunları kaydetti: 



"Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez. Taksim 1 Mayıs alanı olana kadar birlik olmaya, mücadele etmeye söz veriyor musunuz? Bu ülkenin işçi sınıfına ihtiyacı var. Çünkü işçilerin birliği sağlanırsa halkların kardeşliği de sağlanır. Barışın, kardeşliğin olmadığı yerde işçi sınıfı bölünüp parçalanır." 



Kani Beko, Ankara ve Suruç'ta meydana gelen terör saldırılarında hayatlarını kaydedenlerin ailelerinin de kutlamalara katıldığını hatırlattı. 



'YASAKLAYANLARDAN HESAP SORACAĞIZ'



KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de "Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız." dedi. Özgen, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, modern kölelik koşullarının dayatıldığı bir ortamda 1 Mayıs'ın kutlandığını öne sürerek, halkın sorunlarının ve taleplerinin ortak olduğunu anlattı.



Demokrasinin, adaletin, barışın, kardeşliğin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı bir ülkede emek hakkından söz edilemeyeceğini dile getiren Özgen, grevli gerçek toplu sözleşme, örgütlenme ve siyaset yapma hakkının yok sayılmasına, grev hakkının idari işlemlerle ortadan kaldırılmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. 



Lami Özgen, "İşçilere düşük ücret ödenmesine, iş güvencesine dokunulmasına, mezarda emekliliğe mahkum edilmeye, performans tuzağına, artan vergi dilimlerine, bütçenin eğitime, sağlığa, emekçilere değil güvenlik politikalarına aktarılmasına, itibarsızlaştırılmaya, kadınların toplumsal yaşamdan dışlanmasına, sözde 'istihdam' paketlerine, ayrımcılığa, sürgün edilmeye son verilmelidir." ifadelerini kullandı. Öncelikle nitelikli, parasız, ulaşılabilir ve ana dilde kamu hizmeti istediklerini ifade eden Özgen, tutuklu basın mensupları, hukukçular, siyasetçiler, öğrenciler ve aktivistlerin serbest bırakılmasını talep etti.



HDP'Lİ GRUBA MÜDAHALE

Sabah saatlerinde vatandaşların meydana girişi sırasında, HDP'liler ile polis arasında arama noktasında tartışma çıktı. İkinci arama noktasında yaşanan tartışma büyüyünce polis müdahalede bulundu. Polis, grubu biber gazı dağıtırken, müdahale sırasında HDP eski Milletvekili Sebahat Tuncel de zor anlar yaşadı.

BAKIRKÖY'DEN NOTLAR

Kutlamaların yapılacağı meydana toplanma noktalarından İncirli'deki metrobüs durağında sabah saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı.

Kutlamalara katılmak isteyen sendikaların üyeleri ve vatandaşlar, ilk önce buradaki üst geçitte, ardından miting alanına giden sokak girişlerinde, son olarak miting alanı girişinde güvenlik aramasından geçti. Miting alanına giden sokak ve caddeler, demir bariyerlerle kapatıldı. 

Bakırköy Adliyesi önündeki halk pazarı alanında yapılacak kutlamalar için fonunda büyük bir ekran bulunan ve üzerinde "1 Mayıs" yazan dev platform kuruldu.

Miting alanında da polis geniş güvenlik önlemi aldı. Sahne ve miting alanı arasında çift güvenlik bariyerleri kurulması dikkati çekti. Mitinge katılan vatandaşlar için seyyar tuvaletler kuruldu.

Öte yandan, canlı yayın araçları da miting alanının arkasındaki bölümde konuşlandı. Basın mensuplarının da programı takip edebilmesi için sahnenin önünde iki ayrı platform oluşturuldu.

 

ADLİYE BAHÇESİNE MOBİL KOMUTA MERKEZİ KURULDU

İstanbul Emniyet Müdürlüğünce, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Bakırköy Adliyesinin bahçesine Mobil Komuta Merkezi kuruldu.

Bakırköy Pazar Meydanı'nı ve bölgeyi gören MOBESE kameraları, Mobil Komuta Merkezi'ndeki güvenlik görevlilerince anbean izlendi. Bakırköy Adliyesinde ayrıca kriz merkezi de oluşturuldu. Bölgede yaşanabilecek gelişmelerin koordinasyonu için kurulan merkez sayesinde, olaylara anında müdahale edilmesi sağlandı. Bu arada çevik kuvvet ekipleriyle, TOMA ve ambulanslar da adliye önünde hazır bekletildi.

Van'da ise bu sene coşku vardı 



Her sene büyük kalabalıklarla kutlanan 1 Mayıs etkinliği bu sene Grub Abdal'ın katılımıyla kutlandı. DİSK KESK TMMOB gibi çeşitli sendikaların katılımıyla gerçekleşen etkinlik kortejlerin Aydın Perihanoğlu Avm'den Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yürüyüşüyle devam etti. Musa Anter Kültür kavşağındaki geniş önlemlerin alındığı konser alanında halk bayramını halaylar çekerek kutladı. Kalabalık konserin son bulmasıyla dağıldı.

Editör: TE Bilisim