BU MÜZESİ “İSTANBUL’UN FETHİ’Nİ” YENİDEN YAŞATACAK…
 
“Topkapı Kültür Parkı, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Topkapı Sosyal Tesisleri” Başbakan Erdoğan, bakanlar ve Başkan Topbaş tarafından hizmete alındı. İstanbullular dünyanın ilk tam panoramik müzesinde fethi adeta yeniden yaşayacak. Bin kişilik sosyal tesiste de kaliteli hizmeti uygun fiyata alabilecek.
 
ISTANBUL TIMES/HABER MERKEZİ
 
“Topkapı Kültür Parkı, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Topkapı Sosyal Tesisleri” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Ev sahipliğini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yaptığı törene Başbakan Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul milletvekilleri, ilçe-belde belediye başkanları, Büyükşehir Bürokratları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN; “MÜZEYİ GEZEN YAVRULARIMIZ ‘BEN NEYMİŞİM’ DİYECEK…”
 
Büyük bir cihan imparatorluğunun mirası olan İstanbul'un, Bursa, Van, Diyarbakır, Trabzon, Sivas, Konya, Edirne ve Sakarya'yı temsil ettiği gibi, Saraybosna, Gümülcine, Üsküp ve Priştine'yi de temsil ettiğini belirterek, “Burası İstanbul… İskeçe'nin, Girne'nin, Gazi Magosa'nın, Kerkük'ün, Kırım'ın, Hicaz'ın, Şam'ın, Bağdat'ın, Yemen'in, Trablus'un da emanetini, hatırasını yüreğinde hisseder. Bakü'nün kardeşliği ve Karadağ'ın acısı da burada yüreklerde hissedilir. İstanbul’da herkes kendi çapına, anlayışına, felsefesine uygun, kendine yakışan şehirler inşa eder. Biz belediyecilik icraatlarımızla şiirlerdeki İstanbul’'u canlandırıyoruz. İstanbul’u canlandırıyoruz. Biz şarkılardaki, türkülerimizdeki İstanbul’u canlandırıyoruz. Biz edebiyatımızdaki, tarihimizdeki İstanbul’u canlandırıyoruz. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Panorama 1453 Tarih Müzesi, Topkapı Kültür Parkı ve Sosyal Tesisleri de bu anlayışımızın bir yansıması” diye konuştu.
 
BENİM DÖNEMİMDE PROJE YAZILDI
 
Projenin kendisinin İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde başladığını, Kadir Topbaş'ın başkanlık dönemine kadar projede bir durgunluk olduğunu ifade eden Erdoğan, “İstanbullu hemşerilerimizin hizmetine sunmak da şimdi hamdolsun Kadir başkanımıza nasip oldu. Sayın Topbaş'ı ve bu projelerde emeği geçen mimarından, mühendisine, işçisine kadar, yüklenici firmanın değerli yöneticilerine kadar herkesi şahsım, İstanbullular, ülkem, milletim adına tebrik ediyorum kutluyorum. Yavrularımız, geleceğe o tarihin mehabetiyle bakacaklar ve ‘Ben neymişim’ diyecekler, bunu görecekler. Bir aşağılık kompleksi içinde yetişen gençlik istemiyoruz, tam aksine kendine öz güveniyle yetişen bir gençlik istiyoruz. İşte bununla olacak bu” dedi.
 
İSTANBUL NEREDEN NEREYE GELDİ?...
 
İstanbulluların Topkapı’nın, bu sur diplerinin ve sur çevresinin eski halini çok iyi hatırladıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Burası bir mezbelelikti. Tinercilerin, şehir eşkiyalarının, dolandırıcıların kol gezdiği yerlerdi. İnsanlarımız, kadınlarımız, çocuklarımız belli bir saatten sonra dolaşmaya korkarlardı. Biz dedik ki 'Topkapı, tarihi İstanbul'un, sur içi İstanbul'un giriş kapısıdır. Burası 29 Mayıs 1453 günü İstanbul'u fetheden o şanlı komutanın, o şanlı askerin İstanbul'a girdiği kapıdır. Burası Ulubatlı Hasan'ın Türk bayrağını diktiği yerdir. Mehter marşlarıyla İstanbul'u titrettiğimiz yerdir” şeklinde konuştu.
 
“Bir zamanlar İstanbul'u çamur deryasına çevirenler, şimdi seçim meydanlarında bizim iktidarımıza, belediyemize çamur atmaya çalışıyorlar. Ve diyorlar ki, 'Siz İstanbul için hiçbir hizmet üretmediniz'. Elinize, dilinize dursun. Gelin şurayı bir görün” diyen Erdoğan, Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tamamladığı Şişhane-Maslak arası metro hattının açılışını yaptıklarını hatırlatarak, oradaki büyük coşkuyu bugün burada görmenin kendilerine ayrı bir mutluluk verdiğini belirtti. İstanbul'u bir taraftan raylı sistemle ördüklerini, metro ile donattıklarını ifade eden Erdoğan, “Bugün ise burada İstanbul'un tarihi kimliğini ve tarihi mekanlarını yeniden ihya eden bir düzenlemeyle inanıyorum ki, kendi kültür dünyamızın gönül raylarını döşüyoruz” dedi.
 
İSTANBUL’U 2010’A AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİ HAZIRLIYOR…
 
AK Parti iktidarı olarak İstanbul'da 5 yılı belediyecilikte de geride bıraktıklarının ve geçen 5 yıllık dönemde ak belediyecilik farkını ortaya koyduklarının altını çizen Erdoğan, AK Partili belediyelerin özellikle İstanbul'a ulaşım başta olmak üzere, büyük yatırımlar, büyük hizmetler kazandırdıklarına dikkat çekti. Şu anda Londra ve Paris'in metro hatlarıyla yarışan, modern ulaşım imkanlarıyla boy ölçüşen bir İstanbul'un var olduğunu belirterek, buranın sosyal tesisleri, alışveriş merkezleri, çocuk oyun alanlarıyla, Osmanlı ve Selçuklu mimarisine uygun camileriyle, evleriyle, peyzajıyla, otoparklarıyla İstanbullulara uzun yıllar hizmet edecek bir meydan olduğunu söyledi. Medeniyetler beşiği İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edildiğini hatırlatan Erdoğan, tarihi ve kültürel eserleri restore ederek, önemli caddeleri, caddelerdeki binaların cephelerini, çehresini değiştirerek İstanbul'u gerçek anlamda bir dünya şehrine dönüştürdüklerini kaydetti.
 
 
TARİHİ ESERLER YENİDEN İHYA EDİLDİ
 
Başbakan Erdoğan, tarihi eserleri yeniden ihya ederek, sosyal ve kültürel yaşamına kazandırdıklarını, bunun için Büyükşehir Belediyesinin bir proje hazırladığını ifade ederek, “Bunu birlikte hazırladık. Önümüzdeki dönemde Kadıköy'den Sultanahmet'e, Süleymaniye'den Eminönü'ne, Fatih'ten Maltepe'ye kadar 57 adet tescilli eseri restore edeceğiz. Aynı kapsamda belli başlı meydanları ve büyük caddeleri de inşallah bütünüyle elden geçirerek İstanbul'u sadece Avrupa değil, bir dünya başkenti haline getireceğiz” diye konuştu.
 
DOĞALGAZDA YÜZDE 17 İNDİRİM…
 
 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında doğalgazda beklenen indirimle ilgili olarak da “Yarından itibaren doğalgaz fiyatını evlerde yüzde 17, sanayide yüzde 18 oranında indiriyoruz. 1 Şubat 2009 itibarıyla doğal gaz fiyatını evlerde yüzde 17, sanayide yüzde 18 oranında indirimli yanacak” dedi.
 
BAŞKAN TOPBAŞ; “PARK İSTANBUL’UN SEMBOLLERİNDEN BİRİ OLACAK…”
 
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş da Topkapı Kültür Parkı, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Topkapı Sosyal Tesisleri’ni İstanbulluların hizmetine açmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Dünyanın önde gelen şehirlerinde o şehirle özdeşleşen, o şehirlere cazibe katan şehir parkları vardır. Londra’da Hyde Park böyledir. New York’ta Central Park böyledir. Bu şehir parkları ait oldukları kentlere ekonomik ve sosyal getiriler sağlamaktadırlar. Gülhane gibi çok önemli tarihi ve kültürel değerleri olan parkların bulunduğu İstanbul, geliştikçe ve büyüdükçe bu gibi büyük şehir parklarına olan ihtiyaç da arttı. Bu düşünceden hareketle 14 yıl önce Trakya Otogarı’nın bulunduğu bu yerde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminde Topkapı Şehir Parkı projesine başlandı. Bir zamanlar seyyar satıcıdan, kargaşadan ve kirlilikten adım atılamayan, eskiciler ve hurdacıların, seyyar satıcıların, trafik düzensizliğinin boy gösterdiği Topkapı’nın çehresi değişti. Topkapı’yı, yıllara yayılan büyük emeklerin sonucu tarihteki asli kimliğine yeniden kavuşturduk. Burası uzun süren çalışmalarımızla birlikte modern bir açık hava müzesi haline geldi. Topkapı Kültür Parkı İstanbul’un sembolü olmaya namzet bir park. İstanbul’da tarih ve kültürü bir araya getirdiğimiz bir mekan” diye konuştu.
 
 
İSTANBULLULAR FETHİ YENİDEN YAŞAYACAK…
 
Törende konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve milletvekilleri Topkapı Topkapı Kültür Parkı'nda inşa edilen Türkiye'nin ilk panoramik müzesi olan ''Panorama 1453-Tarih Müzesi''nin açılışını gerçekleştirdi. ''Panorama 1453-Tarih Müzesi''nde, 10 bin Osmanlı ve Bizans askerinin detaylı olarak resmedilerek hazırlanan tabloda, İstanbul'un fethi canlandırılıyor. 555 yıl önce 29 Mayıs'ta, Topkapı sur dışında, resmin sergilendiği noktada yaşananlar yansıtılıyor. Müzenin, dünyada mevcut 30 kadar yarım panoramik müzeden ayrılan tarafı, tam panoramik olması. Surların karşısında yer alan ağaç resmi, bugüne kadar yapılmış en büyük ve en detaylı ağaç resmi olma iddiasını taşıyor. 3 bin metrekarelik resmin, 650 metrekarelik alanı gerçek üç boyutlu. Müzede yer alan resim, İstanbul'un fetih anının anlatıldığı, 38 metre çapında, 20 metre yüksekliğinde kubbesel bir yapı. İçinde 30 metre çaplı ve zeminden 5 metre yükseklikte bir platform mevcut. İzleyici platformun odağında bulunan 11 metrelik dairesel bir alandan, panoramik resim ile buluşuyor. Bu etkinin sağlanması için izleyici resme ancak 14 metre mesafeden bakabiliyor. Tarihi surların kapanmaması için binanın üçte ikisi yer altında inşa edildi. Tam panorama, her yönde panoramik olmayı anlatıyor. Gökyüzü de, kubbesel olarak kesintisiz bir şekilde resmin üst bölümünü kapatıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğünce yapımı gerçekleştirilen Topkapı Kültür Parkı, Anadolu ve Trakya bölgeleri olarak iki kısımdan oluşuyor. İçindeki ''Panorama 1453-Tarih Müzesi'' ile 147.5 milyon TL'ye mal olan Topkapı Fetih Parkı'nda, otopark, sosyal tesis, dükkanlar, süs havuzu, gölet, çocuklar için oyun alanları yer alıyor. Park alanında ayrıca restorasyonu tamamlanan bazı tarihi binalar da bulunuyor.
 
Editör: TE Bilisim