Borsada manipülasyon yaparak küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı ileri sürülen aralarında Vanet’in sahibi Galip Öztürk’ün de bulunduğu 44 kişi gözaltına alındı. Grup, örgüt kurarak suni fiyat oluşturup haksız kazanç elde etmekle suçlanıyor. Yaklaşık 1.5 yıldır yapılan teknik ve fiziki takip sonucunda şüphelilerin 5 ayrı şirketin hisselerinde suni yükselmeler yaptıkları öne sürülüyor. Yapılan teknik takip çalışmaları sonucunda CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın da borsada manipülasyon yapmak için bir ayaraya gelen grupla bağlantısı olduğu ve birlikte hareket ettiği belirtildi.

BORSA YASAKLILARI ÖRGÜT KURMUŞ

Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan şikayetler üzerine grubun yöneticisi olduğu belirtilen Bekir Sani Karayal ve Bahadır Karlıdağ hakkında, savcılığın talimatıyla İstanbul Mali Şube Müdürlüğü tarafından 2008 yılı içerisinde teknik ve fiziki takip yapılmaya başlandı.

Borsada işlem yapmaları yasak olan ancak yakınları üzerinden bu işlemleri gerçekleştiren şüpheliler, borsada işlem gören Pera Gayrimenkul, Vanet, Vakıf Finans, Merko Gıda ve Viking Kağıt isimli şirket hisselerinde suni oynamalarda bulundu.

Gözaltına alınan aralarında Vanet’in sahibi Galip Öztürk’ün de bulunduğu işadamları ile birlikte hareket eden grup bu şekilde yüksek kar elde etmeyi amaçladı.

VANET’İ 2 AYDA YÜKSELTMİŞLER

Galip Öztürk’e ait olan Vanet’in hisse senetleri üzerinde yapılan manipülasyon sonucu 2 ay gibi kısa bir sürede hissenin 4.5 kat yükseltilip buradan önemli kazanç sağlandığı ifade edildi.

Grup içerisinde yer alan aracı kurum çalışanları tarafından küçük yatırımcılara tavsiyelerde bulunulduğu, grupla birlikte hareket eden işadamlarının da şirketler hakkında yatırımların artacağı, kar oranlarının yükseldiği gibi güven arttırıcı bilgileri piyasaya yaydıkları ve bu şekilde kağıtlara olan güveni arttırdıkları öne sürülüyor.

Kriz ndeniyle hedefledikleri manipülasyonu tam olarak yapamayan grup, en büyük karını Vanet şirketi üzerinden gerçekleştirdi.

KUTMAN’IN ŞİRKETİNE UZANDI

Grubun en önemli operasyonlarından birisinin Mehmet Kutman’a ait olan Pera Gayrimenkul şirketinde yaptığı belirtiliyor. İddiaya göre grup, Pera hisselerinde manüplatif yükselişler yapıp haksız kanaç elde etmenin yanı sıra, hisselerin çoğunluğunu borsada ele geçirmeyi de amaçlıyordu.

Bu işlem suç olmamasına rağmen grup üyelerinin özellikle Vanet’te yaptıkları işlemlerden şirketi ele geçirip daha sonra bu hisseyi daha kolay manüple etmek istediği tahmin ediliyor.

ÇETİN SOYSAL DA GRUPLA BİRLİKTE HAREKET ETMİŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili olan Çetin Soysal’ın, yerel seçim çalışmaları sürerken bile aklının borsada olduğu söyleniyor. Borsayı oldukça yakından takip ettiği belirtilen Soysal’ın, milletvekili seçilmeden önce İstanbul Etiler’deki ofisinde gün boyu borsa ekranını takip ettiği ve bazı dönemlerde yakın çevresine çok büyük paralar kaybettiğini
söylediği öğrenildi.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın da adı borsa operasyonuna karıştı. Soysal’ın suç işlemek amacıyla kurulan çete kapsamına sokulan grup ile birlikte hareket ettiği ve borsada yapılan manipülatif hareketlerde bulunduğu öğrenildi. Polis tarafından yapılan 1.5 yıllık teknik takip sonucundan Soysal’ın da grup üyeleri ile yaptığı telefon görüşleri kayıt altına alındı.

Konuşmalarda Soysal’ın grup ile birlikte hareket ettiğini belirten taleplerin yer aldığı ifade ediliyor. Soysal’ın milletvekili olduğu için hakkındaki soruşturmanın ayrıldığı öğrenildi.

DOKUNULMAZLIĞI VAR

Şüpheliler hakkında iddianame hazırlandıktan sonra Soysal'la ilgili olarak suç isnat edilirse, dosyası ayrılacak ve Meclis'e gönderilecek. TBMM'nin Soysal'ın dokunulmazlığını kaldırması halinde CHP milletvekili için yargılama yolu açılacak.

17 YILDIR CHP’Lİ

2006 yılında İstanbul Yaşam Derneği’ni kurarak başkanlık da yapan Soysal’ın o dönemde derneğin finansmanını da CHP’den sağladığı iddia ediliyor.
1963 yılında İstanbul Fatih’de doğan Sosysal, 1992 yılından bu yana CHP İstanbul il teşkilatında çeşitli görevlerde bulundu. 2004’te Beşiktaş ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliği de yapan Soysal, 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmişti. 1997’de Karagümrük Spor Kulüp Başkanlığı da yapan Soysal aynı zamanda Galatasaray Kulübü
Kongre üyesi.

GEDİKLİ MANİPÜLATÖRLER VE ŞİRKET SAHİPLERİ VAR

Galip Öztürk, Bekir Sani Karayal, Bahadır Karlıdağ, Duncan John Black, Barış Gök, Akın Şapoğlu, Çetin Ganioğlu, Mehmet Akdere, Kemal Ak, Murat Aksoy, Suat Ongun, Mürşit Çolak’ın da aralarında bulunduğu 54 kişi, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak ve yardım yataklık suçundan gözaltına alındığı emniyetteki sorgularının ardından
soruşturmanın yürütüldüğü Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na çıkarılmaları bekleniyor.
Borsada manipülasyon yaparak küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı ileri sürülen kişilerin kendi aralarında hisse senetlerinde meydana gelecek hareketlilikle ilgili konuşmalar yaptıkları, bu
hareketliliğin aynı gün içinde İMKB'deki hisselerde görüldüğü anlaşıldı. Bu görüşmelerin telefon kayıtları, SPK'dan görevlendirilen uzmanlara inceletildiği, uzmanların bu konuşmaların spekülatif harekete girdiğine dair rapor verdikleri belirtildi.

PİYASAYA TEDİRGİNLİK DEĞİL GÜVEN VERİR

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, İMKB’deki manipülasyon iddialarına ilişkin olarak, savcılığın bir soruşturma yürütüyor olmasının, piyasaya her şeyden önce tedirginlik değil, güven verdiğini söyledi. Nevzat Öztangut, mevzuatlarında bu gibi işlerin yasak olduğuna dikkati çekti. Bir yasağın sadece kanun maddelerinde kalıyor olmaması ve bunun takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztangut, şunları kaydetti: “Takip edildiği müddetçe bu tip şeyler piyasamızdan uzak olur ve
yatırımcı da kendini daha çok güvende hisseder. Bu gibi şeylerin takip ediliyor olması bunu yapmaya yeltenecek olanların, kafasında böyle bir düşünce bulunanların veya yapanlar açısından caydırıcı bir şeydir.”

YATIRIMCI DERNEĞİNDEN ÇOK İLGİNÇ AÇIKLAMA

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan’dan manipülasyon iddialarına şaka gibi açıklama geldi. İddialara ilişkin olarak, yatırımcıların tedirgin olmasının söz konusu olduğunu söyleyen Bahçuvan, bir yandan borsada manipülatif işlemlerin olmamasını arzu ettiklerini ifade ederken, bir yandan da yapılan operasyonun manipülasyon olup olmadığının bilinmediği kaydetti.

Bahçuvan, şunları kaydetti: ‘’Borsacıların, bu tür büyük operasyonlarla gözaltına alınması büyük para sahibi yatırımcıların sermaye piyasasından uzak durmasına yol açar. ‘Yarın öbür gün ben de bu soruşturmalar kapsamında zan altında kalır mıyım’ diye özellikle portföyü büyük yatırımcıların, İMKB’de yatırım yapmamasına yol açıyor.’’

‘BEN YATIRIMCILARI DAHA ÖNCE UYARMIŞTIM’

İddialara göre, çete oluşturmakla suçlanan grup, borsadan topladıkları Pera Gayrimenkul hisseleriyle şirket yönetimini ele geçirmek istedi. Gazete Habertürk’e konuşan Pera Gayrimenkul’un sahibi ve Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, konuyla ilgili kendisinden ya da şirketten savcılığın herhangi bir bilgi talep etmediğini söyleyerek şöyle konuştu: “Pera Gayrimenkul’de tercihli hisse olmadığı için bu amaçla hareket etmiş de olabilirler. Önceki dönemlerde Pera hisselerinde yaşanan dönemsel yükselişlerle ilgili basından bana sorular sorulduğunda, her zaman hisselerin bu kadar yükselmemesi gerektiğini, hisselerin olması gereken değerinin üzerinde olduğunu söylemiştim.”
Editör: TE Bilisim