Portakal ve lahana gibi canlı renklere sahip bol vitaminli meyve ve sebzeleri bol tüketmeniz gerektiği konusunda daha önce milyonlarca kez uyarılmışısınızdır. Buna bir şey daha ekliyoruz. Örneğin beyaz renkli mantarları da beslenme programınıza dâhil edebilirsiniz. Uzmanlar diyor ki; mantarlar betaglukanlar olarak adlandırılan, bağışıklık hücrelerini harekete geçiren bir maddeden bol içeriyor. Bu nedenle omletinizden yemeklerinize bol bol kullanmanız bağışıklığınızı güçlendiriyor ve sizi hastalıklara karşı ciddi anlamda koruyor.

Geceleri mutlaka 7-8 saat uyuyun

Uyku sağlam bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazıdır. Uyku sırasında metabolizmanız yavaşlar ve vücudunuz organlarınızı temizlemeye, aldığı hasarları onarmaya başlar. Eğer onun düzenini bozar ve zamanında gerektiği kadar yatakta olmazsanız bu sistem sekteye uğrar. Bu da bağışıklık sisteminizin zayıflamasını sağlayıp hastalıklara davetiye çıkarır.

Ellerinizi sık sık yıkayın

Yapılan araştırmalar insanların yüzde 95’inin ellerin 20 saniye boyunca yıkanması kuralına uymadığını gösteriyor. Oysa vücudumuza zararlı tüm mikrop ve virüsleri ellerimizle taşıyoruz. Bu nedenle ellerinizi sık sık, 20 saniye boyunca; önlerini ve sırtlarını, bileklerinizin çevresinden parmak aralarınıza ve tırnak uçlarına kadar iyice yıkamalısınız. Eğer lavabo bulamayacağınız bir yerdeyseniz yüzde 60 alkol içeren bir temizleme malzemesiyle de mikroplardan kurtulabilirsiniz.

Kararında egzersiz yapın

Egzersiz yapmak sağlığınız için kati suretle gereklidir. Ancak vücudunuzu aşırı yorduğunuz yoğun bir egzersiz programı güçsüz kalmanıza neden olabiliyor. ABD’li uzmanlar, “Uzun süreli yüksek antrenmanlar vücudunuza stres yükleyerek hastalığa davetiye çıkarabilir” diyorlar. Bu nedenle tenis, futbol, yüzme, basketbol gibi sporlara yönelebilirsiniz. Eğer yoğun tempoda antrenman yapmanız gerekiyorsa her 90 dakikalık set arasında 120-240 kalori arasında karbonhidrat almayı hedefleyin.

Bol bol su için

Nereye giderseniz gidin yanınızda bir şişe suyunuz mutlaka olsun. Çünkü uzmanlar bol su tüketiminin mukus zarlarını nemli tuttuğunu ve bunun da bağışıklık sisteminin verimli çalışmasını sağladığını söylüyor. Ayrıca grip virüsleri kuru havada geliştiğinden, evinizde çalıştıracağınız bir nemlendirici de sizi virüslerden koruyabiliyor.

Editör: TE Bilisim