Türk siyaset dünyasının son dönemde yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile kurduğu  Türkiye Değişim Hareketi’ni ve hedeflerini konuştuk.

Ferdi TÜRK- İstanbul Times/  ÖZEL RÖPORTAJ

3. defa Şişli Belediye Başkanı seçilen ve yaptığı sivri çıkışlarla her zaman gündemde olmayı başaran Mustafa Sarıgül, kurulum aşamasında olan partisi Türkiye Değişim Hareketi’ni (TDH)  İstanbul Times Gazetesine anlattı.

Kasım ayında resmi kuruluşunu yapacağınız partinizin il ve ilçe örgütlerinin  çalışmaları ne aşamada ? 

Türkiye`nin her bölgesinde, il ve ilçe teşkilatlarımızın kuruluş çalışmaları sürüyor. Büyük bölümü de tamamlandı. Birkaç ay içersinde, il ve ilçelerimizin tamamında örgütlenmemiz bitmiş olacak. 

Şu an  ülkemiz için yeni bir partiye ihtiyaç olduğuna  gerçekten inanıyor musunuz ?           

Buna benden önce yurttaşlarımız inanıyor. Son yapılan kamuoyu araştırmaları, halkın yeni bir siyasal partiye duyduğu ihtiyacı açıkça gösteriyor. TDH, barıştan, özgürlükten, insan haklarından, emekten, varlıktan ve bereketten yana. TDH’nin tek amacı Türkiye’de sevgiyi ve bilgiyi paylaşmak için çalışmak. Biz bunun için yollardayız. TDH Türkiye’nin en demokratik bir siyasi hareketi olacak. TDH’nin kesinlikle“öteki”si olmayacak. 

Yeni kurulan her işte olduğu gibi siyasi parti kurmak da paraya dayalı bir konu sizin partiyi kuracak kadar yüksek birikimleriniz var mı ? 

Yüksek paralarla parti kurmak, partiyi iktidara taşımıyor. İktidar olabilmek için halkın gücü desteği lazım. Bizim arkamızda yüz binlerce yurttaşımızın desteği var. Anadolu`nun her ilinde gönüllü insanlarımız var. Bir seferberlik halinde çalışıyoruz. Bizim anlayışımızda büyük paralarla tabela partisi kurma düşüncesi yok. İl ve ilçe teşkilatlarını oluşturan arkadaşlarımız, kendi finanslarını bulundukları bölgeden sağlayacak. Hareketimize katılan herkesin çorbada tuzu olacak. Halk desteği olmazsa, teşkilat kurmak, bina kiralamak için büyük paralara ihtiyaç duyarsınız. Halk desteğiniz olursa, kendi içersinden kendi finansmanını da sağlar; imece usulü. 

Kadronuzda bilinip tanınan kimler var ? 

Siyasette eskimiş, yıpranmış isimleri fazla yormak istemiyoruz. Bizim kadromuz daha çok gençlerden oluşacak. Dinamik, heyecanlı, enerjisi yüksek insanları seçiyoruz. İtibar yorgunu olan isimleri daha fazla yormak istemiyoruz. Yakında bu isimleri kamuoyu ile paylaşacağız. 

Partinizin siyasi görüşü ne olacak tam manası ile  ? Çarşaflı ve sakallı birisi de sizde   kendisine yer bulabilecek mi  ? 

Partimiz, sosyal demokrat eksenli bir parti olacak. Ancak geniş bir yelpazeyi kapsayacağız. Buradaki ölçümüz bayrağına ve toprağına bağlı, Atatürk ilkelerini benimsemiş, inançlara saygılı bir anlayışı benimsemek olacak. Bu çerçeve içersindeki her yurttaşımıza kapılarımız açık olacak. Doğulu vatandaşımız da Batılı vatandaşımız da, başı açık kadınımız da, başı kapalı kadınımız da bizim. TDH din, dil, ırk, kültür, mezhep farkı kesinlikle gözetmeyecektir. İnançlara saygılı, laikliği sonuna kadar savunacak, camilerimiz, kiliselerimiz ve sinagoglarımızla herkesin özgürce ibadet etmesi ve mutlu olması için elimizden geleni yapacağız. Bayrağımıza, toprağımıza, ulusal birliğimize bağlı herkes TDH içinde rahatlıkla yer alacaktır. 

Türkiye’de Ankara Büyükşehir Belediyesinden sonra Şişli belediyesinin en borçlu   belediye olduğu  söyleniyor bu iddia ne kadar doğru ? Bir de Şişli belediyesinin bugün itibari ile ne kadar borcu var ve yıllık geliriniz ne kadar? 

İş yapa belediyenin borcunun olması çok doğal. Yatırımcı bir belediyeyiz. Yalnızca eğitim için, 25 yeni ilköğretim okulu yaptık. Oturursanız borcunuz olmaz. Şişli büyük bir ilçe. Birçok Anadolu ilinden daha büyük. Borcumuz 40-50 milyar lira civarında. Yıllık bütçemiz 200 milyar. 

Halkın sizi çok sevdiği biliniyor, bu sevgiyi nasıl başarıyorsunuz ? 

Sevgi emek ister. Biz de emek veriyoruz, çok çalışıyoruz. Kimse kimseyi laf olsun diye sevmez. Biz sadece seçim dönemlerinde halkın içine inmiyoruz. Her daim halkın içinde halkla birlikte hareket ediyoruz. Halkımız bunu çok iyi bildiği için bize güveniyor. Bu güvene layık olmaya çalışıyoruz. 

Sizinle beraber yola çıkan kimler var şu an kadronuzda  ? 

1974 yılında gençlik kollarında birlikte siyasete başladığımız arkadaşlarımızın birçoğu ile yan yanayız. Kadromuzdaki arkadaşlarımızın birçoğu ile 35 yıldır beraberiz. Bunları isim isim saymak istemiyorum. 

İstanbul ilçe başkan adaylarınızda ne tür kriterler arıyorsunuz ? Gerçi partiniz daha resmi  kuruluş dilekçesini İç işleri Bakanlığına vermedi ama gayri resmi olarak el sıkıştığınız ilçe başkanları var mı ? 

Var. Bu isimleri ileriki günlerde resmen ilan edeceğiz. Kriterlerimizi biraz önce sıraladım. Heyecanlı olmak, çalışkan olmak, dürüst olmak, Atatürk ilkelerine bağlı ve inançlara saygılı olmak. 

Partinizin en büyük 5 tane vaadini öğrenmek istersek bize neler söylersiniz ? 

İşsizliğe çözüm bulmak, yoksulluğu ortadan kaldırmak, üretimi artırmak, terörün son bulmasını sağlamak, eğitim ve sağlık hizmetlerini geliştirmek. 

Ak Parti Genel Başkanı R.Tayip Erdoğan ve CHP genel başkanı Deniz Baykal’ı başarılı buluyor musunuz ? 

Beğenirsiniz, beğenmezsiniz; Türkiye`de bugün bir iktidar var. Ama iktidar alternatifi olacak bir ana muhalefet yok. Sayın Başbakan`ın başarılı olduğu konular vardır, eksik olduğu konular vardır. Ama neticede iki dönemdir iktidarda. Baykal`a gelince; başarılı olsaydı 30 yıldır iktidara gelirdi. 

Sarıgül’ün İsizlik ve Başörtüsü sorunu için çözümü nedir ? 

Bakın Türkiye`nin gerçeği şu: Başı açık olan da işsiz, başı kapalı olan da . İşsizlik ve yoksulluk bunları ayırıyor mu? Demek ki öncelikle ekonomi ve işsizlik ile mücadele edeceğiz. Türkiye`yi kalkındıracak önemli projelerimiz var, bunları yakında kamuoyu ile paylaşacağız. 

Sizde CHP gibi Yargı ve orduya mı sırtınızı dayayacaksınız yoksa Fakir, fukara’ya   sırtınızı dayayacaksınız ? 

Ordu da bizim, yargı da bizim. Kurumlar arasında gerginlik yaratmayacağız. Her kurum kendi görevini yapacak. Sırtımızı ise tabii ki halka dayayacağız.  

Ergenekon Terör örgütü için neler düşünüyorsunuz ? 

Bu konu yargıdadır. Hiçbir şekilde yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Suçluyu suçsuzu yüce yargı belirleyecektir. 

Erken seçim lafı gündemde dolaşıyor siz bir erken seçime hazır olur musunuz ? 

Şu an için bir erken seçim gerektiğini düşünmüyorum. Bir takvim ortaya konursa, buna göre hazırlanmamızı yaparız. 

Türkiye Şişli değil , Başbakan olursanız kendinizi ülkeyi yönetmeye hazır hissediyor musunuz ? 

Evet, hazır hissediyorum. Bu bir ekip ve tecrübe işidir. Tek başınıza hiçbir şey yapamazsınız. 30 yıldır siyasetin içindeyim, tecrübeliyim ve iyi bir ekibim var. Biz Ankara’ya AKP’nin elinden Türkiye’nin mührünü almaya gidiyoruz. TDH’nin ana amacı sosyal demokrasi kaynaklı, sosyal demokrat anlayışımızdan ödün vermeden merkezde bir siyasi hareket olacaktır. Herkesi kucaklayacağız. TDH, inançların istismar edilmesine kesinlikle karşıdır. Çünkü inançlar Allah’a ulaşmanın yoludur. İktidara ulaşma yolu olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.  

Başbakan Olursanız ilk icraatlarınız neler olur ? 

İşsizliği ortadan kaldıracak projeleri hayata geçirmek isterim. Türkiye’nin en önemli zenginliklerinden birisi olan genç nüfus işsizlik nedeniyle ne yazık ki şu anda bir stres patlamasıyla karşı karşıya. İşsizlik yoksulluğu da, mutsuzluğu da alabildiğine büyütüyor. Milyonlarca yoksul yaratılıyor. Bu yoksullar sosyal yardımlaşma fonlarıyla ayakta kalmaya çalışıyorlar. Halkımızın mutlaka aşa, işe ve üretime kavuşması lazım. Esas olan ekonomik durumu zayıf çocuklarımızı iş güç sahibi yapmak ve üretimi mutlaka arttırmaktır. Ekonomik programımızın temel hedefi işsizliğin mutlaka ortadan kaldırılmasıdır. Sıfır işsizlik ve sıfır açlık bizim temel ilkemiz olacaktır. Üretim ve yatırımları mutlaka arttırmamız lazım. Bugün sanayicilerimizin çok ciddi sorunlarının olduğu ortada.

Editör: TE Bilisim