Esenler Belediyesi Emlak ve İstimlâk Müdürlüğü, ilçe genelinde tarla vasfında görünen ve hiçbir teknik mühendislik altyapısına sahip olmayan çok hisseli tapusuz bölgeler için ifraz çalışmalarına devam ediyor. Son olarak Birlik Mahallesi’ndeki 320 parselde böyle bir çalışma başlatan Emlak ve İstimlâk Müdürlüğü, mülk sahiplerini bilgilendirme toplantısı yaptı. Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Esenler Belediyesi Emlak ve İstimlâk Müdürü Adnan Şereflioğulları, vatandaşlara yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

25 HEKTAR TARLA VAR

Esenler’de toplam 25 hektar çok hisseli tarla vasfında arazi bulunduğunu dile getiren Şereflioğulları, “Bu alanların üzerinde yer alan yapılar hiçbir teknik mühendislik altyapısına sahip olmayan,  depreme dayanıklı yapı tasarımının olmadığı risk taşıyan yapılardır. 2009 ve 2013 yılları arasında, Müdürlüğümüzce toplam 17 adet bölgede yapılan imar uygulaması neticesinde, tarla vasfında olan taşınmazlar ifraz edilmiş ve bu bölgelerdeki kadastral kaymalar nedeniyle birbirlerine tecavüzlü konumda bulunan taşınmazlardaki hatalar giderilerek yeniden tescil edilmiştir. Tescil edilen toplan alan 9.3 hektar ve 2004 hissadar” dedi.

İFRAZA HAZIR HALE GETİRİLDİ

18’inci bölge olarak Birlik Mahallesi’ndeki 4.200 metrekare alanda da imar uygulaması yaptıklarını kaydeden Şereflioğulları daha sonra bölge ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu problemli bölgemizde 40 adet malik bulunmakta.  Arazi üzerinde toplam 21 adet bina, 115 adet konut, 16 adet işyeri olmak üzere toplam 131 adet bağımsız birim bulunmaktadır. Söz konusu arazinin ortasından 814’üncü sokak ve bir kısmından da 816’ıncı sokak geçmektedir. Tek parça halindeki 320 parsel sayılı taşınmaz üzerinde, sahip olduğu hisseden çok daha büyük alanları kullanarak bina yapan hissedarlar tespit edilmiştir.
Bu taşınmazın ifraz çalışması için, Müdürlüğümüzce Tapu Kütük Bilgileri, Özel İfraz Krokileri incelenmiş, zeminde her hissedarın fiili olarak kullandığı alanlar ölçülerek tespit edilmiş ve gerekli kontroller neticesinde imar uygulaması dosyası hazırlanarak şuyulandırma cetveli hazırlanmıştır. Yapılan bu çalışmalar neticesinde, diğer bölgelerde olduğu gibi hak sahibi maliklerin arsa tapusu edinmeleri sağlanacak, yeni inşaat yapımına imkân sağlanacaktır”.

KOMŞULAR HELALLEŞECEK

Adnan Şereflioğullarının açıklamaların ardından Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu vatandaşlara bilgi verdi. Yıllardır bu şekilde mülkiyet problemi olan alanları çözmeye çalıştıklarını söyleyen Göksu, “Sizin parselde yaptığımız çalışma sonucunda da kiminizin arsası büyüdü, kiminizin arsası küçüldü. Arsası büyüyen vatandaşlar, arsası küçülen vatandaşlara ödeme yapacak. Yaptığımız çalışmalar için belediye olarak biz sizden 5 kuruş para istemiyoruz. Biz sadece aracı ve hakemiz. Siz komşular olarak bir birinizin hakkını ödeyecek ve helalleşeceksiniz” dedi.
Bu ifraz çalışmasından kaynaklanan 468 bin liranın, arsası büyüyenler tarafından bankaya yatırılacağını kaydeden Göksu, “Arsası küçülen vatandaşlar gidip paralarını bankadan alacak. Biz de size tapularınızı vereceğiz. Böylece arsalarınız üzerinde işlem yapabileceksiniz. Yok eğer (biz istemiyoruz) derseniz ifraz çalışması durur. Yok kabul ederseniz devam eder ve biz de bir mülkiyet problemini çözmenin mutluluğunu yaşarız” dedi. Vatandaşlar tarafından konu ile ilgili kendisine yöneltilen soruları Göksu’nun cevaplamasıyla toplantı sona erdi.
Esenler’de şimdiye kadar tescil olan uygulamalar:

1- Havaalanı Mahallesi, 628 Ada
2- Fevziçakmak Mahallesi, 1141 Ada
3- Fevziçakmak Mahallesi, 1473 Ada
4- Kazımkarabekir Mahallesi, 1378 Ada
5- Kazımkarabekir Mahallesi, 1360 Ada
6- Menderes Mahallesi, 1564, 1565,1566, 1567 Ada
7- Nenehatun Mahallesi, 77 Ada
8- Nenehatun Mahallesi, 1488 Ada
9- Mimarsinan Mahallesi, 1521 Ada
10- Namıkkemal Mahallesi, 1511 Ada
11- Namıkkemal Mahallesi, 1215 Ada
12- Namıkkemal Mahallesi, 1516 Ada
13- Kazımkarabekir Mahallesi, 1431 Ada
14- Kazımkarabekir Mahallesi, 1369 Ada
15- Menderes Mahallesi; 1367 Ada
16- Menderes Mahallesi; 1315 Ada
17- Davutpaşa Mahallesi; 1529 Ada
Editör: TE Bilisim