Başkent hafta sonu iki önemli Kongre’ye ev sahipliği yaptı. Bir tarafta Türkiye’nin en büyük partisi AKP, diğer tarafta Kürtlerin merkez partisi DTP. İki parti arasında politik olarak yakınlık olmasa da kongrelerin ortak bir özelliği vardı. Genel başkanlık yarışının olmadığı iki kongrede de “tek liste” nedeniyle heyecan yaşanmadı. Delegeler sadece hazırlanan listelere onay verdi.

KONGRE DEĞİL GÖSTERİ YAPILDI
Ancak iki kongrenin de organizasyonu arasında dağlar kadar fark vardı. AKP, iktidar partisi olmanın, hazineden en büyük payı almanın bütün olanaklarını Kongre salonuna yansıttı. Başbakan ve bakanların bulunduğu kongre salonunun güvenliği tamdı. Parti görevlileri de salona giriş ve çıkışlarda iyi bir düzen kurdu. Delegeler, konuklar ve basın için ayrılan yerler konusunda da en ufak bir karmaşa yaşanmadı.

DEKOR GÖSTERİŞLİYDİ
Kongre salonu bir şov için planlanmış gibiydi. AKP Genel Merkezi maketi önüne konulan kürsü, pankartların rengi, tavan süslemesi ve ışıklar bu şovun en iyi şekilde yapılması için planlanmıştı. Sahne düzeni adeta konuşmacıyı; özellikle de Başbakan Erdoğan’ı ön plana çıkartan bir dizayna sahipti. Kongre Divan kürsüsü bile konuşma kürsüsünden daha aşağıdaydı.

KONUKLAR DA ŞOVUN PARÇASI OLDU
Kongreye katılan konukların da şova nasıl katkıda bulunacağı özenle planlanmıştı. Konuklara içeri girerken bir Türk bayrağı bir de AKP bayrağı verildi. Ayrıca uygun zamanlarda çalmaları için bir de düdük dağıtıldı.

BASIN İÇİN ÖZEL BÖLÜM
Kongreyi izleyecek basın için yer de çok iyi dizayn edilmişti. Kongre salonuna hakim bir yere kurulan basın bölümünde internet bağlantısında da hiçbir sorun yaşanmadı. Salon girişine de telefon ve internet bağlantısının olduğu özel bir basın bölümü yapıldı. Bu salona sadece basın mensupları alındı. Sürekli olarak su ve çay servisi de vardı.

Kongre katılımcıları için hazırlanan kumanya ücretsiz dağıtıldı. Sandviç, kek ve meyve suyundan oluşan kumanyanın dağıtımında sorun yaşanmadı. Sonuç olarak AKP Kongresi çok iyi düzenlenmiş ve planlanmış bir gösteriydi, etkileyici bir organizasyondu.

PANAYIR GİBİ KONGRE
DTP Kongresinin yapıldığı salon küçüktü. AKP’nin kongre için kullandığı salonun adeta dörtte biri kadar bir alana sahipti. DTP belki de; Ankara’da bir kongre için en uygun olmayan, Selim Sırrı Spor Salonunu seçmişti. Giriş ve çıkışlarda hiçbir düzen bulunmayan kongrede sürekli izdiham yaşandı. İyi havalandırılmayan salonun sıcaklığı kongrenin sıcaklığını bastırdı. Katılımcılar yoğun ter ve koku içinde kaldı.

SALONDA SİMİTÇİ
Kongre katılımcıları için yemek de düşünülmemişti. Bu nedenle kongre salonunun önü köfteci, simitçi, sucu ile doluydu. Hatta bazı satıcılar, elinde simit tezgahı ile kongre salonuna girip satış yaptı.

ÇOCUKLARIN OYUN ALANI
DTP’liler kongre salonuna çocuklarını da getirince yaşanan izdiham nedeniyle sık sık çocuk kayıp anonsları yapılmak zorunda kaldı. Kongre salonunda çocukların koşturma görüntüleri yaşandı.

BASIN İLETİŞİM KURAMADI
Yoğun sıcak ve havasız ortamda basın mensuplarının en büyük sıkıntısı ise internet bağlantısı oldu. Kongre salonu için hazırlanan kablosuz internet bağlantısı bir türlü kurulamadı. Bazı gazeteciler ayrılan mekan yetersiz olunca yere oturarak çalışmak zorunda kaldı. GSM telefonlar da çekmedi. Çünkü, güvenlik nedeniyle frekans bozucu alet kullanıldı. Bu nedenle salon adeta iletişime kapalı bir ortama dönüştü.

KORSAN PROGRAM
Kongre programı, sık sık yüzleri poşularla kapatan ve ellerinde terör örgütünü sözde bayrağı ve İmralı mahkûmunun posterleri ile sahneye çıkan gençlerin müdahalesiyle kesintiye uğradı. Polisin salon içinde ve salonun önündeki bahçede yapılan bu tür korsan gösterelere müdahale etmediği kongrede parti görevlileri de ‘göstermelik müdahalede’ bulununca; ortalık sık sık karıştı. Arbede yaşandı ve olayları görüntüleyen basın mensuplarına da saldırı oldu.
Editör: TE Bilisim