Harita mühendisi Gülseren Yurttaş’ın, Eminönü’ndeki bir şantiyede vinçten düşen parçanın altında kalarak ölümüne ilişkin yargılanan sanıklardan Ali Enes Ediz ve Kürşat Özarslan’ı 18 bin 200’er TL, Hasan Hüseyin Navruz’u da 12 bin 100 TL adli para cezasına çarptıran mahkeme, bir sanığın da beraatını kararlaştırdı. Ceza, 10 taksitte ödenecek.

İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar katılmadı. Duruşmada, ölen Gülseren Yurttaş’ın kardeşi Hatice Yurttaş ve taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı İbrahim Kayapınar, 26 Temmuz 2007 tarihinde İSKİ tarafından yaptırılan Asya bölgesi muhtelif içme suyu şebekesi ve kat ayrımı inşaatı şantiyesinde, sanık Hasan Hüseyin Navruz’un sevk ve idaresindeki vinç ile beton blokların nakledilmesi sırasında çelik halat piminin kopması sonucu, vinç kolunun ve ucunda takılı kafesin, vincin çalışma alanı içinde bulunduğu anlaşılan Gülseren Yurttaş’ın üzerine düştüğünü söyledi.

Savcı Kayapınar, olayda inşaatın asıl yüklenici firmasında inşaat mühendisi olan sanık Kürşat Özarslan ve taşeron firmanın sorumlu teknik müdürü olan sanık Ali Enes Ediz’in kazaya karışan vincin periyodik bakımlarını yaptırmamak suretiyle asli kusurlu olduklarının bilirkişi raporlarından anlaşıldığını ifade etti.

Vinci kullanan sanık Hasan Hüseyin Navruz’un çalışırken bulunduğu kabinde döneceği tarafı kontrol edip manevrasını yapması gerekirken bunu yapmadığı ve "tali kusuru"nun bulunduğunu anlatan Savcı Kayapınar, sanıklardan Ali Kayın’ın da olay gününde asıl işi olmamakla birlikte vinç operatörüne yardımcı olarak görevlendirildiği ve olayın oluşumunda bir kusurunun bulunmadığını kaydetti.

Savcı Kayapınar mütalaasında, sanıklardan Ali Kayın’ın CMK 223/2’nin c bendi uyarınca beraatını talep ederken diğer sanıkların TCK’nın "taksirle öldürme" suçunu düzenleyen 85/1. maddesi uyarınca 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

KARAR

Savcının bu istemi üzerine mahkemenin verdiği karara göre, sanıklardan Ali Kayın’ın, tüm dosya kapsamı ve alınan bilirkişi raporunda olayda kusurunun bulunmadığı anlaşıldığından beraatine karar verildi.

Sanık Hasan Hüseyin Navruz, tedbirsizlik ve dikkatsizlikle ölüme sebebiyet verdiği, tüm dosya kapsamına göre "tali kusurlu" olduğu anlaşıldığından TCK’nın 85/1. maddesi gereğince ve kusur derecesi gözetilerek 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sanığın beyanlarını, lehine indirim nedeni olarak kabul eden hakim, Navruz’un cezasını TCK’nın 62. maddesi uyarınca 1 yıl 8 aya indirdi.

Hakim daha sonra Navruz hakkındaki hapis cezasını 12 bin 100 TL adli para cezasına çevirdi.

Diğer sanıklar Ali Enes Ediz ile Kürşat Özarslan’ın meydana gelen olayda "asli kusurlu" oldukları ve "dikkatsizlik ve tedbirsizlikle ölüme sebebiyet verdiklerinin anlaşıldığını belirten hakim, sanıkların 85/1. maddesi uyarınca 3’er yıl hapis cezasına çarptırıldıklarını açıkladı.

Hakim, sanıkların cezasını TCK 62. maddesi uyarınca 2 yıl 6 aya indirdi daha sonra da 18 bin 200’er TL adli para cezasına çevirdi.

Mahkeme, birer ay ara ile 10 taksitle ödenmesine karar verdi.

HATİCE YURTTAŞ: "DEMEK Kİ BU SUÇUN CEZASI YOK"

mnvoj.jpegKarar açıklandığı sırada gözyaşlarını tutamayan Gülseren Yurttaş’ın kardeşi Hatice Yurttaş adliyeden ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yurttaş, meydana gelen olayın "taksirle adam öldürme" ile tanımlandığını ve 2 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezası öngörüldüğünü kaydetti.

Hatice Yurttaş, "Bu kadar iş kazası olan bir ülkede insanların bu kadar kolay abuk sabuk sebeplerle ölebildiği bir ülkede hakimlerimiz buna iki yıl hapis cezası veriyor ve bunu da paraya çeviriyor. Bunu gerçekten anlamıyorum" dedi.

Bu para cezasının da taksite bölünebildiğini anlatan Yurttaş, bunun taksirle adam öldürme suçunu işleyenin serbest kalabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Yurttaş, Tuzla Tersaneleri’ndeki iş kazalarında da onlarca insanın hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Orada da kimse ceza almıyor. Demek ki bu suçun cezası yok, bu karar bunu gösteriyor" ifadesini kullandı.

Yurttaş’ın avukatı Selva Özkarakoç da mahkemenin kararına itiraz edeceklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim