Tarlabaşı Daracık Sokak’ta düzenlenen gösteri sırasında, "Trans cinayetleri politiktir" yazılı pankart açıldı. Topluluk, "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı.

İstanbul LGBT Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan basın açıklamasını okuyan Didem Sağlam şunları söyledi: "Yine bir nefret cinayetiyle sarsıldık. Yine bir arkadaşımız transfobinin kurbanı oldu. Dün gece 2 trans kadın silahlı saldırıya uğradı. Transfobik saldırı sonucunda 21 yaşındaki arkadaşımız Joker’i kaybettik. Nalan ise omuzundan yaralanarak tedavi altına alındı. Acımız büyük. 2008’den bu yana 34 arkadaşımızı nefret cinayetleri sonucu kaybettik. Ve bu saldırılar her geçen gün artarak devam ediyor. Geçtiğimiz yaz, katilinin saldırısına karşı kendini korumaya çalışırken önce kollarından yaralanan ve sonra öldürülen Dora’yı, 50 bıçak darbesi ile öldürülen Nükhet’i, 2012 Temmuz ayında baba ve amcaları tarafından Diyarbakır’da katledilip yol kenarına atılan Roşin’i unutmuş değiliz ve unutmayacağız.

Ailesi cenazeyi istemedi

Olay gecesi ile ilgili soruları yanıtlayan Didem Sağlam, "Dün gece 01.30 sıralarında arkadaşımız iki kişi alıyor. Ondan sonra birisi içeride bıçak çekiyor. Arkadaşımız da ev arkadaşından yardım istediği sırada diğeri, silah çekiyor. Arkadaşımız Nalan’ı omzundan vuruyor. Daha sonra da Çağla arkadaşımızı göğüs kafesinden vurarak öldürüyor. Arkadaşlarımız geliyor, ancak o sırada zanlı kaçıyor. Polisler geliyor. Olay 01.30’da oldu. Saat 05.30’da cenazeyi kendimiz ceset torbasına koyduk. Ve kendimiz cenaze arabasına taşıdık. Hiç kimse bizimle ilgilenmedi. Savcı geldi, ancak kimse savcıyı görmedi. Zanlı kaçmış, kim olduğu bilinmiyor" dedi. Bir habercinin ailesi olabilir mi sorusuna, "Hayır değil" diye konuştu.

Gösteriye katılan bir travesti ise, cenazeyi ailenin kabul etmediğini söyleyerek, "Herhalde cenazeyi biz kaldıracağız. Hangi aile kabul etti ki Allah aşkına. Duydunuz mu hiç. Doğurur, doğurur yolda bırakırlar. Sen de orada ölürsün. Ölmeye gelmişiz biz bu dünyaya. Aile istemiyormuş, evladım yok benim diyormuş. Zaten hiçbirimizin ailesi istemiyor" dedi.

Fuhuş ile ilgili mevzuat değiştirilmelidir

Trans seks işçilerini güvenliksiz çalışma alanlarına iten ve bizzat şiddetin mağduru olmalarına vesile olan fuhuş ile ilgili mevzuat değiştirilmelidir. Herkesin istediği işi yapabildiği bir hayat garanti edilmeli, seks işçiliği bir iş kolu olarak kabul edilmeli, trans seks işçilerine güvenli alan açılmalı ve LGBT bireylerin istihdamıyla ilgili iyileştirici uygulamalar yapılmalıdır. Çağrılarımıza kulak tıkadığınız sürece her yerde karşınıza çıkacağız. Korunaklı saraylarınızı, toplumun tüm ötekileri ile yerle bir edeceğiz. Katlettiğiniz Dora’yla, Nükhet’le, Joker’le geleceğiz."
Editör: TE Bilisim