TEKERLEKLİ SANDALYELİLERE HEM İŞ HEM DE SOSYALLEŞME İMKÂNI


Beylikdüzü Belediyesi’nce bölgedeki bakımevlerine yapılan ziyaretlerde burada kalan kişilerin sosyalleşme ve de zamanlarını daha iyi değerlendirme istekleri üzerine, onlara evde yapabilecekleri fason işler sağlanarak, vakitlerini değerlendirmeleri hem de maddi kazanç elde etmeleri sağlandı.


Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun Hüsnü Ayık Bakımevi’ni ziyaret ederek, burada kalanların görüş ve taleplerini dinledi. Engelliler, kendilerine fason iş imkânı sunan Uzun’a teşekkür ederek; “Burada makrome, kanaviçe, ahşap boyamaya ilgi duyan ve çok güzel çalışmalar yapan arkadaşlarımız var.

El sanatlarıyla ilgili malzeme ve bunları satarak gelir elde edebileceğimiz bir mekân talep ediyoruz. Ayrıca tavşan yetiştiriciliği ile ilgili bir projemiz mevcut. Bize yardımcı olursanız çok güzel işler başarabiliriz” dedi.
 
Dostluk, paylaşma ve yardımlaşmanın önemine değinen Başkan Uzun, engellileri hayata olan bağlılıkları nedeniyle tebrik etti. Ellerinden gelen yardımı yapacaklarını ve ziyaretlerinin sıklıkla devam edeceğini kaydeden Uzun, “İnsanların bir engeli, eksiği olabilir. Önemli olan sevgi, muhabbet ve nezaket engelli olmamak. İşte asıl onlar giderilemez. Bazen insan bir yere gittiğinde, içi sıkılır bir an önce çıkmak ister.  Burada insanı bağlayan bir şeyler, bir ışık var. Gönül ve zihin dünyamda bir ferahlık var” dedi.
 
“Araç sıkıntısı nedeniyle bir yere gidemiyoruz”
 
Beylikdüzü Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ni de ziyaret ettiklerini belirten engelliler, “Gerçekleştirdiğiniz etkinliklere davet ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Ancak araç sıkıntısı nedeniyle gelemiyoruz. Ulaşım noktasında asansörlü araç olursa sağlık ve sosyal ihtiyaçlarımızı çok rahat bir şekilde gerçekleştirmiş oluruz” şeklinde düşüncelerini ifade etti.


Beylikdüzü Belediyesi Sosyal İşler Bürosu, bölgedeki bakımevlerine ziyaretlerde bulunuyor. Verilen hizmetlerle ilgili bilgi alan yetkililer, kendilerine aktarılan sorunlara çözüm üretmeye çalışıyor. Yapılan ziyaretler çerçevesinde, Hüsnü Ayık Bakımevi’ne gidilerek, burada kalan tekerlekli sandalyeye bağımlı 14 misafirle görüşüldü. Zamanlarını daha dolu geçirmek ve kendilerine maddi destek sağlayabilmek adına el sanatları öğrenerek, birşeyler üretmek istediklerini dile getiren bakımevi sakinlerinin bu talepleri yerine getirilmeye çalışıldı.

Belediye tarafından bölge genelinde faaliyet gösteren işadamlarıyla yapılan görüşmeler sonrasında, evde yapılabilecek fason işler hakkında bilgi alındı ve firmalarla gerekli anlaşmalar yapıldı. Bu çalışmayla sosyalleşme imkânı bulan ihtiyaç sahipleri, gösterdikleri gayretlerden ötürü yetkililere teşekkür etti. Böylelikle engelliler hem vakitlerini daha dolu bir şekilde geçirme hem de maddi gelir elde etme imkânı buldu.
Hüsnü Ayık Bakımevi Türkiye’de Bir İlk
 
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin iktisadi bir kuruluşu olan Hüsnü Ayık Bakımevi sosyal hizmetlere bağlı olarak hizmet veriyor.  Sadece omurilik felçlileri merkeze alınıyor. Bina bu hastalara göre yaptırılmış. Bakımevinin arsası, kendisi de tekerlekli sandalyeye bağlı olan Hüsnü Ayık tarafından tahsis edilmiş. 24 kişilik kapasitesi olan bakımevinde, 14 kişi kalıyor. 16 kişi 3 vardiya şeklinde çalışıyor. Türkiye’de bir ilk olan ve ücretsiz hizmet veren bakımevinde; personel giderleri ve diğer harcamalar, dernek tarafından bağış ve yardımlarla elde edilen gelirle karşılanıyor.
 

Editör: TE Bilisim