Çocukların büyüme evresinde hayatlarını önemli ölçüde etkileyen konuşma bozukluklarına uzmanlar değindi. Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü,“Çocuklarda Görülen Dil ve Konuşma Bozuklukları Öncesi İletişim Becerileri Semineri” yle uzmanları, ebeveynleri ve çocukları bir araya getirdi. Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Füsun YılmazTaşkıran ve Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmeni Deniz Sert Can, çocukların dil-konuşma gelişimlerini destelemek için ailelere büyük iş düştüğünden ve konuşmanın söz-öncesi döneminden bahsetti.

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Taşkıran, televizyon ve tablet kullanımının kontrollü olması gerektiğini, ailelerin çocuklar ile etkileşim temelli oyunlar oynayarak vakit geçirmeleri gerektiğini belirtti. “Dil” ve “konuşma” kavramlarının ayrımından bahseden uzman, “Çocuk etrafındakiler tarafından anlaşılmakta zorlanıyorsa konuşma bozukluğunun, eğer çocuk söylenenleri algılamada anlamada zorluk yaşıyor ve kendini ifade edemiyorsa dil bozukluğunun olduğunu düşünebiliriz.” dedi. Konuşma gelişiminde solunum, ses, artikülasyon ve rezonansın öneminin üzerinde de durdu. Konuşma organlarını güçlendirmek adına çalışmalar yapılabileceğini söyledi.

Söz Öncesi Dönemde Yapılması Gerekenler

Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmeni Deniz Sert Can ise konuşmanın söz-öncesi döneminden bahsetti. Söz öncesi dönemde çocukların, çevreleriyle ve insanlarla zengin iletişim becerilerini geliştirmesinin, sonraları ortaya çıkacak doyurucu konuşmanın temelini oluşturacağını anlattı. Bu dönemde çocuğun dikkatini toplaması ve tepkide bulunması, oyun becerilerinin arttırılması, taklit oyunlarının oynanması, sıra alma, bekleme becerilerinin öğretilmesi, iletişimde ortak dikkatin sağlanmasının önemini ve oyun alıştırmalarını aktardı. İlçede ikamet eden vatandaşların 3-12 yaş aralığında çocuklarıyla katılım sağlayabileceği seminerlerle ilgili bilgi almak isteyenler 444-09-39 numaralı çağrı merkezini arayabilir.

Editör: TE Bilisim